Mexic, lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii 100 de ani: 34 de morți

Ultima actualizare: 11-09-2017 15:56

Furia naturii pare de neoprit în zona coastelor Americii. După valul de uragane inca active in regiune, un cutremur extrem de puternic, de magnitudine peste 8, a zguduit Mexicul și a făcut cel puțin 34 de morți.

Ministerul român de Externe a anunţat că doi turişti români, care au solicitat asistenţă consulară după cutremur, sunt în siguranţă.

A fost cel mai puternic seism din Mexic din ultimii 100 de ani și cel mai violent înregistrat în lume anul acesta. Cutremurul, care a avut epicentrul în largul coastei de sud a Mexicului, a produs si valuri tsunami. Undele seismului au fost resimțite și în capitala Mexico City, unde locuitorii panicați au umplut străzile, în toiul nopții.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 20:50 Bilanţul seismului din Mexic, cel mai puternic ce a afectat ţara în ultimele decenii, a ajuns la 34 de morţi, relatează Reuters.

UPDATE 18:35 Bilanţul seismului de vineri dimineaţă, din Mexic, a crescut la 32 de morţi, au anunţat autorităţile, citate de Reuters, precizând că numărul ar putea creşte în continuare.

UPDATE 16:15 Bilanţul cutremurului de vineri dimineaţă, din Mexic, a ajuns la cel puţin 27 de morţi, a anunţat preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, precizând că a fost vorba despre cel mai puternic seism care a afectat ţara în ultimul secol, relatează BBC News.

Potrivit liderului mexican, 20 de oameni au murit în statul Oaxaca, dintre care 17 într-un singur oraş, Juchitan. Alţi patru oameni şi-au pierdut viaţa în Chiapas, iar doi copii au murit în Tabasco. Unul dintre ei a murit când s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unui sistem de asistenţă la respiraţie.
O persoană a murit şi în Guadalupe.

El a adăugat că până la 50 de milioane de mexicani au simţit seismul cu magnitudinea 8,2 şi că este posibil ca bilanţul victimelor să crească.

Pagube importante au fost înregistrate în statele Oaxaca şi Chiapas.

UPDATE 15:00 Potrivit Sky News, care citează oficiali mexicani, 20 de oameni au murit în urma cutremurului. Magnitudinea a fost revizuită la 8,2.

  

 

UPDATE 12:30  Presa din Mexic, care citează surse oficiale, anunță că cel puțin 16 oameni au murit în urma cutremurului, 15 victime fiind în Mexic și una în Guatemala.

UPDATE 11:30 Președintele Enrique Peña Nieto a anunțat pe Twitter că vineri vor fi închise școlile din capitală și mai multe provincii pentru ca experții să poate verifica clădirile

UPDATE 10:20 Bilanțul victimelor a fost revizuit din nou la 6 morți. Cinci dintre victime sunt din Mexic, iar a şasea din Guatemala.

Printre cele cinci persoane decedate în Mexic se află şi doi copii în oraşul Tabasco, potrivit Associated Press. Primarul din această localitate, Arturo Nunez, a spus că unul dintre copii a murit atunci când un zid s-a prăbuşit peste el. Al doilea copil a decedat în secţia de neonatologie a spitalului, după ce aparatele care îl ţineau în viaţă s-au oprit din cauza penei de curent electric. Celelalte trei decese au fost în statul Chiapas, în San Cristobal de las Casas.â

Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a transmis un mesaj prin intermediul televiziunii naţionale şi a făcut apel la calm. El a confirmat cu această ocazie şi faptul că o persoană şi-a pierdut viaţa în urma seismului. "Avem informaţii despre unele daune şi moartea unei persoane, dar nu avem încă detalii exacte", a declarat Morales, citat de BBC.

UPDATE 10:10 Potrivit AP, bilanțul victicimelor a fost modificat. Este vorba de 5 morți, 2 din victime fiind copii.

UPDATE 9:55 Guvernatorul provinciei Chiapas a anunțat că 3 persoane au decedat în cutremur. Pe Twitter au fost postate imagini cu două persoane prinse sub dărâmături:

 

UPDATE 9:45 Potrivit Reuters, au fost raportate doar pagube materiale minore - ferestre sparte, porțiuni din fațade căzute. De asemenea, în aeroportul din Mexico City s-au spart mai multe ferestre și tot în capitală curentul electric s-a întrerupt în mai multe cartiere.  

UPDATE 9:30 În Mexic au fost înregistrate primele tsunami, mari de 70 de centimetri.  

UPDATE 9:15 Potrivit Reuters, cel puțin doi oameni au murit în Chiapas.

UPDATE 9:10 Institutul de Geologie American a revizuit magnitudinea seismului la 8,1, în timp ce Agenția Mexicană de Seismologie spune că magnitudinea a fost de 8,4 pe scara Richter.

UPDATE 9:00 ”Nu am mai vâzut niciodată, nicăieri pământul mișcându-se atăt de tare. La început am râs, dar când luminile s-au stins nu am mai știut ce să fac. Aproape că am leșinat”, a spus Luis Carlos Briceno, arhitect, care este în vizită în Mexico City.

UPDATE 8:55 Cutremurul a avut mai multe replici, cea mai mare fiind de 5,7.

UPDATE 8:45 Potrivit Reuters, deocamdată nu au fost semnalate pagube materiale. Curentul electric s-a întrerupt în câteva zone.

Agenția de Protecție Civilă din Mexic a anunțat că acesta este cel mai puternic cutremur din 1985, când au murit aproximativ 5.000 de oameni.

UPDATE 8:30 Președintele mexican, Enrique Pena, a anunțat pe Twitter că a declanșat proceduri de urgență și a întrumit comitetul Național de Urgență.

UPDATE 8:15 O utilizatoare Twitter a postat un video în care se vede cât de tare se clatină stâlpii de iluminat public.

UPDATE 8:00 Pe străzile din Mexico City a fost isterie generală, oamenii au ieșit în fugă din casă, în pijamale.

 UPDATE 7:50 Pe rețelele sociale au apărut mai multe imagini cu mulțimea panicată.

 

    

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO