Uraganul Irma va lovi o zonă în care trăiesc 35.000 de români. ”Deocamdată e bine, e soare”


Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 07:43
Categorie: Stiri externe

Uraganul Irma, una dintre cele mai puternice furtuni produse în ultimul secol în oceanul Atlantic, se îndreaptă spre Florida, după ce a lovit în plin zona Caraibelor, provocând moartea a 19 oameni şi distrugeri catastrofale, relatează Reuters.

Bilanţul morţilor ar putea creşte în continuare, pe măsură ce serviciile de salvare ajung în zonele isolate afectate de ploaie şi de vântul puternic.

35.000 de români trăiesc în Florida, iar unii dintre ei au povestit că locuitorii au golit rafturile magazinelor și s-au baricadat în case.

Deocamdată, e bine, e soare, lumea încă mai e pe la ocean. Stă la plajă sau fac baie. De abia mâine vom ști cu ce viteză va lovi și cât de grav va fi”, a relatat românul Bobby.

Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a declarat că nouă persoane au murit şi alte şapte sunt date dispărute pe insulele St. Bathelemy şi St. Martin. “112 oameni au fost răniţi”, a adăugat el.

Patru oameni şi-au pierdut viaţa pe Insulele Virgine, ale SUA, iar un spital mare a fost avariat de vânt. O navă amfibie americană a ajuns în zonă, iar elicoptere au evacuat pacienţii din spitalul afectat.

Un bărbat a fost dat dispărut după ce a încercat să traverseze un râu în Verca La Source, din Haiti.

În Barbuda, o persoană a murit, iar insula din estul Caraibelor este o “ruină”, a declarat premierul Gaston Browne. În teritoriul britanic Anguilla, un om a murit, iar un spital şi un aeroport au fost avariate.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în Puerto Rico, unde aproape două treimi din populaţie nu are curent electric. Un surfer a decedat în Barbados.

Furtuna a trecut la nord de insula Hispaniola, împărţită de Republica Dominicană şi de Haiti, distrugând mai multe case şi provocând pene de curent.

Există temeri legate de riscul de îmbolnăvire, care este şi mai mare în zonele unde sunt probleme cu apa de băut şi cu serviciile de salubrizare.

Uraganul “extrem de periculos”, care va ajunge în Florida în week-end, a fost retrogradat de la categoria 5, la categoria 4. Furtuna este însoţită de rafale de vânt cu viteze de până la 240 de kilometri pe oră, potrivit unui buletin publica de Centrul Naţional pentru Uragane la 15, ora României.

Vineri, Irma a lovit Bahamas, unde ar urma să provoace valuri de până la şase metri înălţime, înainte de a se îndrepta spre Cuba, unde au fost evacuaţi aproximativ 51.000 de turişti.

La Miami, sute de oameni au stat la coadă pentru a cumpăra apă şi alimente, în timp ce şoferii şi-au făcut stocuri de benzină

La Palm Beach, complexul hotelier Mar-A-Lago, deţinut de preşedintele Donald Truump, a fost evacuate.

Un ordin de evacuare va intra în vigoare sâmbătă şi pentru coasta Georgiei, a anunţat guvernatorul Nathan Deal. Furtuna vine la două săptămâni după ce uraganul Harvey a lovit Texasul, provocând moartea a 60 de persoane şi pagube evaluate la 180 de miliarde de dolari, în Texas şi Louisiana.

Tags: urgan, sua, irma, morti,

Uraganul Irma. Nouă români, identificați de MAE în zonele afectate
Irma, cel mai puternic uragan format vreodată în Atlantic, a ajuns în Caraibe.
După dezastrul produs de Harvey, americanii se pregătesc deja pentru un nou uragan
VIDEO PROTVPLUS.RO