Cutia neagră a avionului ucrainean prăbușit în Iran, analizată vineri. Ce ar putea dezvălui

Ultima actualizare: 10-01-2020 13:56

Cutia neagră a avionului ucrainean prăbuşit miercuri în Iran va fi analizată vineri.

Operaţiunea este destul de anevoioasă, întrucât dispozitivele au fost avariate la contactul cu solul. Până când se vor stabili cauzele exacte ale tragediei, apar noi ipoteze.

Premierul canadian, dar şi mai mulţi oficialii americani susţin că aeronava ar fi fost doborâtă din greșeală de o rachetă sol-aer, iraniană. Oficialii de la Teheran au respins însă, cu fermitate, această ipoteză.

Potrivit CNN, clădirile par asemănătoare cu cele din suburbia iraniană Parand, iar avionul ucrainean s-a prăbușit în apropierea acestei zone. De altfel, în clipul video se aude o bubuitură la scurt timp după impactul văzut pe cer.

Premierul canadian Justin Trudeau a fost primul lider occidental care și-a făcut publice suspiciunile.

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Avem informații din mai multe surse, inclusiv din partea aliaților noștri și a propriilor servicii secrete, iar probele indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. E posibil ca acest lucru să nu fi fost intenționat.”

Opinia Canadei a fost susținută și de ministrul de Externe Britanic, iar președintele american Donald Trump, întrebat dacă bănuiește că avionul a fost doborât accidental, a răspuns că înclină spre această variantă.

Donald Trump, președintele SUAD: „Am suspiciunile mele. A fost foarte... Nu vreau să spun exact, deoarece au și alții suspiciunile lor. E posibil ca cineva să fi făcut o greșeală în partea cealaltă. Avionul zbura și nu au fost sistemele noastre. Nu există nicio legătură cu noi. Avionul zbura deasupra unei zone destul de dure. Poate că au făcut o greșeală. Unii spun că a fost o problemă tehnică. Eu, personal, nu cred că se pune deloc această problemă.”

Mai mulți oficiali americani susțin că avionul Boeing 737 ar fi fost doborât de o rachetă de proveniență rusească, utilizată de armata iraniană. Teheranul a respins, însă, ipoteza.

Ali Abedzadeh, Aviația Civilă din Iran: „Există o coordonare bună între apărarea aeriană și aviația civilă. Angajații din aviația civilă și cei din apărarea aeriană stau unul lângă altul, așa că e absolut imposibil să se întâmple așa ceva.”

Oficialii iranieni au prezentat imagini cu cele două cutii negre ale aeronavei și au anunțat că au luat legătura cu Franța, Canada și Statele Unite, ca să-și trimită reprezentanții în cadrul anchetei. La fața locului sunt deja investigatori ucraineni, care verifică toate pistele. În Canada, rudele celor 63 de cetățeni canadieni decedați în tragedie, mulți dintre ei studenți și profesori de origine iraniană, au depus lumânări și flori în mai multe orașe. Printre ei și premierul canadian Justin Trudeau.

Bărbat: „Mi se rupe inima să văd dispariția atâtor oameni din comunitatea mea. Sper să nu mai vedem vreodată așa ceva. Cu toții erau genii care veniseră aici să studieze. Au venit aici ca să ofere ceva lumii și acum nu mai sunt printre noi. E trist.”

Avionul cu destinația Kiev s-a aflat în aer doar câteva minute și a luat foc în zbor. Niciun semnal radio de urgență nu a fost transmis către turnul de control. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni și canadieni, au murit.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO