Cum ar fi reuşit Iranul să doboare un avion cu propriii cetăţeni. Cutia neagră, analizată vineri

Ultima actualizare: 10-01-2020 09:07

Cutia neagră a avionului ucrainean prăbuşit în Iran va fi analizată vineri. Operaţiunea este destul de anevoioasă, întrucât aparatul a fost grav avariat la contactul cu solul.

Premierul canadian, dar şi mai mulţi oficialii americani susţin că aeronava a fost doborâtă involuntar de o rachetă sol-aer, iraniană. “Avem informaţii din mai multe surse, inclusiv din partea aliaţilor noştri şi a propriilor servicii secrete, iar probele indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. E posibil ca acest lucru să nu fi fost intenţionat”, a declarat Trudeau.

Totodat, mai mulţi oficiali americani susţin că avionul Boeing 737 ar fi fost doborât cu două rachete de proveniență rusească, utilizate de armata iraniană.

De altfel, într-o înregistrate postată de CNN şi realizată în dimineaţa tragiei aviatice, ceea ce pare a fi o rachetă loveşte un obiect pe cerul deasupra Teheranului. Potrivit postului american, clădirile par asemănătoare cu cele din suburbia iraniană Parand, iar avionul ucrainean s-a prăbuşit în apropierea acestei zone. În clipul video se aude o bubuitură la scurt timp după impactul văzut pe cer.

Şi New York Times a publicat joi o înregistrare video care arată o rachetă lovind un avion în apropiere de aeroportul din Teheran în momentul şi locul în care un avion ucrainean s-a prăbuşit.

Teheranul a negat totul, dar anchetatorii ucraineni care au ajuns joi la locul tragediei au anunțat că cercetează această pistă. Aeronava s-a prăbușit la scurt timp după ce Iranul a lansat mai multe rachete asupra a două baze militare americane din Irak.

Momentan, iranienii refuză să predea cutia neagră a avionului, dar spune că vor accepta ajutor internaţional în cazul în care echipamentul lor nu va fi suficient să descifreze datele. În plus, directorul aviaţiei civile din Iran a invitat aseară Statele Unite să participe la anchetă, fiind principalul "fabricant" de Boeing.

Avionul s-a aflat în aer doar câteva minute, și a luat foc, în zbor. Niciun semnal radio de urgență nu a fost transmis către turnul de control. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni şi canadieni, au murit dupa prabusirea aeronavei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO