Curtea Supremă a Suediei a blocat două cereri de extrădare formulate de Turcia, care erau condiții puse de Ankara
Curtea Supremă a Suediei a blocat joi două cereri de extrădare formulate de Turcia şi pe care Ankara le-a legat de sprijinul său pentru aderarea Suediei la NATO, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Decizia înalte curţi intervine la numai trei zile după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat acordul pentru ca parlamentul ţării sale să ratifice aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Turcia solicită extrădarea celor două persoane pentru "participarea la o organizaţie teroristă", pe motiv că acestea ar face parte din mişcarea de opoziţie gulenistă, pe care Ankara o consideră responsabilă de tentativa de lovitură de stat din 2016.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cererea sa, Ankara subliniază că cele două persoane, care au statut de refugiat în Suedia, au instalat o aplicaţie utilizată de membrii mişcării, numită după predicatorul Fethullah Gülen, principalul inamic al lui Erdogan.
Conform deciziei Curţii supreme suedeze, această descărcare nu poate fi considerată în sine o participare la o organizaţie, care să fie condamnabilă în temeiul legislaţiei antiteroriste suedeze.
Cele două persoane "riscă să fie persecutate" dacă vor fi extrădare, mai apreciază curtea.
Decizia finală privind extrădarea revine guvernului suedez, dar acesta este obligat să respecte deciziile Curţii Supreme, chiar dacă nu este de acord cu acestea.
Această hotărâre este de natură să provoace iritarea Ankarei, după numeroasele tensiuni legate de procesul de aderare a Suediei la NATO.
Turcia acuză Suedia că este prea îngăduitoare cu militanţii kurzi sau gulenişti refugiaţi în această ţară scandinavă, unul dintre motivele invocate pentru întârzierea intrării acesteia în NATO.
În pofida anunţului făcut de Erdogan luni înaintea summitului NATO de la Vilnius, mai e un drum lung de parcurs până la ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO.
Această ratificare nu se va produce înainte de luna octombrie, după vacanţa de vară a parlamentului turc, a afirmat Erdogan miercuri.
Dar o serie de incidente ar putea împiedica procesul. Ankara şi-a manifestat indignarea în repetate rânduri în ultimele luni că Suedia permite incendierea Coranului în cadrul unor manifestaţii publice.