SUA arme
Shutterstock

Curtea Supremă a SUA anulează o lege prin care New York restricționa dreptul de posesie a armelor în public

Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat joi - cu votul a şase judecători conservatori dintre cei nouă - o lege a statului New York privind purtarea armelor de foc, consacrând astfel dreptul americanilor de a-şi scoate armele din casă.

Hotărârea, luată de majoritatea de șase dintre cei nouă judecători, toţi conservatori - intervine în timp ce Statele Unite se află în şoc după o serie de atacuri armate, inclusiv într-o şcoală primată din Texas, la 24 mai, soldat cu 21 de morţi.

„Al Doilea şi al Paisprezecelea Amendament ale Consttuţiei protejează dreptul unui individ de a purta o armă de mână pentru a se apăra în afara domiciliului său,” a scris judecătorul Clarence Thomas, din partea majorităţii, potrivit AFP, citat de News.

Curtea acţionează „fără să ia în considerare eventuale consecinţe mortale ale hotărârii sale”

Curtea acţionează „fără să ia în considerare eventuale consecinţe mortale ale hotărârii sale”, a spus cu regret judecătorul progresist Stephen Breyer, adăugând că „în 2020, 45.222 de americani au fost uciţi cu arme de foc”.

Puternicul lobby al armelor de foc National Rifle Association (NRA) a salutat imediat o „victorie”.

Această hotărâre reprezintă, din contră, o lovitură, în opinia susţinătorilor unei mai bune încadrări a armelor de foc, cărora le va complica eforturile.

Ce lege vizează hotărârea pentru New York

În mod concret, această hotărâre vizează o lege care limitează - îndepând din 1913 - emiterea unor permise de portarmă ascunse unor persoane care au motive să creadă că ar putea fi nevoite să se apere, de exemplu din cauza meseriei lor sau unor amennţări care le vizează.

Această lege a fost contestată în justiţie de către doi proprietari de arme de foc cărora li s-au refuzat astfel de permise şi de către o filială a NRA.

NRA militează în favoarea unei lecturi ad literam a celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite.

Ratificat în 1791, acest amendament prevede că ”o miliţie bine organizată fiind necesară securităţii unui stat liber, dreptul pe care-l are poporul de a deţine şi de a purta arme nu va fi încălcat”.

Istoricul dreptului de a folosi arme acordat de Curtea Supremă a SUA

În 1936, Curtea Supremă a stabilit că acest amendament protejează dreptul de a folosi arme în cadrul unei forţe de menţinerea ordinii, de exemplu armata sau poliţia şi că nu este un drept individual la auto-apărare.

Ea şi-a schimbat poziţia printr-o hotărâre istorică, în 2009, prin care a stabilit pentru prima oară un drept de a deţine o armă la domiciliu pentru a se apăra.

Ea le-a lăsat, însă, oraşelor şi statelor grija de a reglementa transportul în afara domiciliului, iar aceste reglementări diferă foarte mult de la un loc la altul.

Hotărârea de joi pune capăt acestei latitudini şi bate în cuie dreptul de a purta o armă.

Iniţial ea urmează să doboare legi similare celei din statul New York, aflate în vigoare în alte state, inclusiv state foarte populate, precum California sau New Jersey.

Alte restricţii, aflate în vigoare în state în care se află la putere democraţi, ar putea fi contestate în justiţie în virtutea acestui nou cadru legal.

Câte arme se aflau în circulație în SUA în 2017 = și câte omoruri cu arme de foc au fost înregistrate în 2021

Aproape 400 de milioane de arme se aflau în circulaţie - în rândul populaţiei civile - în 2017, adică 120 de arme la 100 de persoane, potrivit proiectului Small Arms Survey.

În 2021, peste 200.000 de omoruri cu arme de foc au fost înregistrate de către site-ul Gun Violence Archive.

Citeste și...
„Faceți ceva!”. Joe Biden, așteptat de părinții copiilor care au murit împușcați în școala din Texas. Reacția președintelui
„Faceți ceva!”. Joe Biden, așteptat de părinții copiilor care au murit împușcați în școala din Texas. Reacția președintelui

Joe Biden a spus că va acționa după ce în orașul texan Uvalde a avut loc un atac armat într-o școală, în urma căruia au fost uciși 19 copii și doi profesori.

Ultimele Știri
Unele plaje din stațiunea egipteană Hurghada au fost redeschise. Turiștii spun că în zonă sunt în continuare rechini. FOTO
Unele plaje din stațiunea egipteană Hurghada au fost redeschise. Turiștii spun că în zonă sunt în continuare rechini. FOTO

Autoritățile egiptene au redeschis unele plaje din stațiunea Hurghada, acolo unde două femei, o austriacă și o româncă, au fost ucise de rechini.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator

Boris Johnosn şi-a anunţat, miercuri, demisia de la şefia partidului şi, implicit, din funcţia de premier.