Cuplurile din Singapore vor primi aproape 2.000 de dolari pentru fiecare copil născut în următorii doi ani. Care este motivul
Singapore le va acorda cuplurilor câte un bonus de 3.000 de dolari singaporezi (circa 2.200 de dolari americani) pentru fiecare copil născut în următorii doi ani, a anunţat vineri guvernul de la Bangkok, informează dpa.
Plata unică le va permite cuplurilor să acopere cheltuielile pentru creşterea copilului în timpul pandemiei de coronavirus, a precizat biroul de presă al premierului singaporez, transmite Agerpres.
Bonusul va suplimenta stimulentele deja existente, în valoare de până la 10.000 de dolari pe copil.
Potrivit unui recent sondaj citat de biroul de presă al premierului, circa 30% dintre singaporezi consideră că cel mai probabil vor fi nevoiţi să-şi amâne planurile de nuntă sau de a avea un copil, ca rezultat al pandemiei şi al efectelor acesteia asupra economiei.
"Guvernul nu va precupeţi niciun efort pentru a ajuta cuplurile să-şi îndeplinească aspiraţiile de căsătorie sau de a deveni părinţi", a declarat Indranee Rajah, ministru care conduce în cadrul guvernului secţia pentru populaţie şi managementul talentelor.
Una dintre cele mai bogate economii pe cap de locuitor, din 2001 Singapore a început să le ofere cuplurilor ajutoare financiare pentru a avea mai mulţi copii, după ce rata de fertilitate din ţară, altădată ridicată, a început să scadă.
În timpul anilor 1970, premierul de atunci a îndemnat familiile "să se oprească la doi" copii, recomandare ce pare să fi dus la una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, în urma Chinei, Japoniei şi Uniunii Europene.
În medie, cuplurile singaporeze au 1,14 copii, potrivit datelor din 2019, sub nivelul de 2,1 copii cerut populaţiei pentru ca o generaţie să poată fi susţinută de alta fără imigraţie.
Populaţia din Singapore a scăzut cu 0,3% în timpul a 12 luni până în iulie 2020, potrivit unor date oficiale publicate luna trecută.
Populaţia de 5,69 de milioane a ţării constă din 3,5 milioane de "cetăţeni singaporezi", în timp ce restul sunt "rezidenţi permanenţi" şi muncitori imigranţi.