Un copil a primit o șansă la viață de la cel mai tânăr donator din România. ”Eram conștientă că cineva trebuie să moară”
Un adolescent de 14 ani care era grav bolnav a primit o șansă la viață de la părinții unui bebeluș de 10 luni, aflat în moarte cerebrală, care au acceptat să doneze rinichii copilului lor.
Prelevarea la cel mai mic donator din România s-a făcut la Cluj-Napoca.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Transplantul rinichilor a fost realizat însă la Spitalul Parhon din Iași și a fost o intervenție minuțioasă, spun medicii.
Băiatul care a primit rinichii poate în sfârșit să-și vadă visul împlinit: să fie sănătos ca ceilalți copii, să meargă la școală neîntrerupt și să joace fotbal.
Intervenția chirurgicală prin care băiatul de 14 ani din Bacău a primit cei doi rinichi de la bebelușul de 10 luni a avut loc duminică.
Din cei trei copii chemați pentru analize de compatibilitate, de 4, 12 și 14 ani, Gabriel a avut rezultatul cel mai bun.
Corneliu Moroșanu, coordonator echipa transplant Spitalul Dr. C. I. Parhon Iași: "Noi am transplantat ambii rinichi la un copil, ambii rinichi în bloc, cu aorta și vena, tot ansamblul, atunci există posibilitate ca acești 2 rinichi să-i asigure funcția renală. Fiind un donator foarte mic presupune niște dificultăți tehnic, atât din punct de vedere al tehnicilor vasculare, cât și al tehnicilor urologice. Lucrurile au decurs normal, doar că e o complexitate mai mare și o anumită delicatețe a gesturilor chirugicale pentru că structurile sunt foarte mici și presupun o dificultate mai mare decât la adult".
Băiatul care a beneficiat de operația de transplant făcea dializă de 7 ani. Când era în clasa I, la niste analize de rutină a fost diagnosticat cu o boală genetică renală.
Iar după 5 luni, a devenit pacient regulat la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași. Regimul sau de viață era foarte strict.
”Un gest pe care nu-l putem compara cu niciun alt gest de pe lumea aceasta”
Sorina Geosanu, mama copilului: "Nu este ușor să fii înțepat, să nu ai voie să bei câtă apă vrei, să nu ai voie să mănânci o felie de pepene, să fii mereu stresat că mergi încărcat la dializă și îmi va fi rău. Eram tot timpul conștientă că pentru sănătatea copilului meu cineva trebuie să moară, eram și bucuroasă pentru copilul meu, dar în același timp necăjită că cineva plânge după un copil. Le mulțumesc din suflet, nu am cuvinte. Din suflet mulțumesc pentru decizia pe care au luat-o, sper ca Dumnezue să-i binecuvânteze cu un alt copil".
Ionut Nistor, medic nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Dr. C. I. Parhon Iași: "Sperăm ca evoluția lui să fie favorabilă, să revină la o viață normală. Cel mai important este mulțumirea noastră și profunda recunoștință familiei acestui copil, este un gest pe care nu-l putem compara cu nici un alt gest de pe lumea aceasta".
Băiatul vă rămâne internat în centru de transplant renal de la Spitalul Parhon timp de trei săptămâni.
În total, pe lista de așteptare pentru un rinichi sănătos la centrul din Iași se mai află 8 copii.