Cum va arăta turismul după pandemia de coronavirus
Europenii caută o abordare comună pentru deschiderea frontierelor între statele membre ale Uniunii.
Și asta cât mai rapid, până se încheie sezonul turistic. Deocamdată, fiecare țară decide singură ori împreună cu vecinii în ce condiții se reia traficul transfrontalier.
De exemplu, Danemarca permite, de ieri, intrarea în ţară a persoanelor care au parteneri pe teritoriul său. Dincolo de asemenea situații, Covid-19 a schimbat totul, iar ospitalitatea se reinventează din mers.
Dornică să revină în grațiile turiștilor, Grecia nu lasă nimic la voia întâmplării. Echipe de medici au luat la rând insulele din Marea Egee ca să-i testeze pe toți localnicii. Prima oprire în Sikinos, la 30 de kilometri nord-vest de celebra Santorini și cu o populație de 260 de suflete.
Vasileios Marakis, primarul din Sikinos: "Noi credem că, dacă respectăm toate recomandările Organizației Publice de Sănătate, ale ministerului și ale tuturor experților, vom putea găși echilibrul corect între protejarea sănătății publice, așa cum am făcut până acum, și să punem turismul în mișcare."
Insulele mai mici nu au nici măcar o unitate medicală de bază. Comunitățile abia așteaptă turiști, începând din 15 iunie, dar se și tem să nu le aducă virusul pe cap chiar vizitatorii.
În Spania, paralizia din turism a lăsat efecte adânci în economie. Primii vizitatori din afară granițelor sunt așteptați abia la începutul lunii iulie.
Atika Shubert, Corespondent CNN: "Dacă visați la o vacanță la plajă, orașele de coastă din toată Spania au lucrat până peste cap pentru a dovedi că le pot oferi siguranță turiștilor - dar nu va fi la fel de simplu să te așezi pe un cearceaf".
Pe o plajă de pe coasta mediteraneană, nisipul este împărțit cu grijă, iar fiecare turist va avea la dispoziție 9 metri pătrați. Doritorii trebuie să-și rezerve locul printr-o aplicație. Cabinele de schimbat și toaletele vor fi dezinfectate asiduu. La fel, baldachinele.
Atika Shubert: "Premierul spune că vrea ca Spania să fie cea mai sigură destinație din Europa. De aceea restricțiile pentru coronavirus sunt ridicate treptat. Scopul este de a face din sănătate și siguranță atracții la fel de bune ca soarele Spaniei, ca marea și nisipul”.
Dacă ne-am lămurit cât de cât cu nisipul, să deslușim ce înseamnă pandemia pentru hoteluri.
"Four Seasons" este unul dintre cele mai elegante hoteluri din New York, situat pe Strada 57, în mijlocul Manhattan-ului. Deocamdată, hotelul este închis, desigur, pentru public, dar jumătate dintre camere au fost folosite pentru cazarea personalului medical.
În interior, decoraţiunile Art Deco sunt la locul lor, dar este cam singurul lucru care a rămas neschimbat. Nu ne mai întâmpină valetul de la poartă sau de la recepție, ci o asistentă medicală în echipament de protecţie.
Rudy Tauscher, Managerul General al Hotelului: ”E dificil pentru noi, asigurarea serviciilor este în ADN-ul nostru. Noi suntem foarte norocoşi aici, avem mult spaţiu, avem două întrări, putem să ne adaptăm. Însă, dacă nu ai aceste oportunităţi, dacă ai un hotel mic, cu spaţiu de recepţie restrâns, restaurante care se aglomerează, atunci lucrurile se schimbă„.
Camerele vor fi dezinfectate zilnic, şi suprafeţele vor fi verificate cu lumină ultravioletă. Spaţiile publice vor fi curăţate din oră în oră, iar clienţii vor primi kit-uri cu măşti şi gel dezinfectant.
Pe masură ce lumea se redeschide, încep să apară, deocamdată timid, rezervările la hoteluri. Potrivit statisticilor, săptămâna trecută, gradul de ocupare a hotelurilor din Statele Unite era de 32,4%, comparativ cu 24,5% luna trecută. Dar mai puţin de jumătate faţă de ce era anul trecut pe vremea această.
Christian Clerc, Preşedinte pentru operaţiuni Globale, Four Seasons: ”Nu va fi o călătorie lină. După părerea mea, fiecare parte a lumii, fiecare regiune revine către normalitate într-un mod şi ritm diferit”.
Richard Quest, CNN: ”Mai e potrivit sau nu aşa-numitul room service? Cât de des să faci curăţenie? Clienţii pot hotărî sau nu dacă permit curăţenia când se află în cameră? De câte ori pe zi se face dezinfectarea? Sunt permise sălile de fitness în hoteluri? Spa-urile? Şi aşa mai departe”.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, coronavirus, pandemie, turism, hoteluri, dezinfectare, Măsuri de protecție,
Dată publicare:
27-05-2020 20:17