Planul de redresare post-pandemie, prezentat în Parlamentul European. Câți bani va primi România

Ultima actualizare: 28-05-2020 11:46

România va primi 33 de miliarde de euro, din care 21 nerambursabile, pentru repornirea economiei și investiții, dacă programul propus miercuri, de Comisia Europeană va fi adoptat de Parlamentul European.

În total, Comisia oferă un pachet special, de 1.850 de miliarde de euro, pentru toate cele 27 de state. Este „cel mai mare program de susținere din istoria Uniunii, pentru cea mai mare criză din istoria Uniunii", după cum a anunțat președinta Comisiei.

Programul prezentat de preşedintele Comisiei Europene în fața parlamentarilor se numeşte "Next Generation EU". Este un proiect care vrea să salveze 27 de țări crunt lovite de criză.

Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisie Europene: "Ceea ce a început cu un virus atât de mic, invizibil, a devenit o criză economică atât de mare încât nu ai cum să nu vezi. Modelul nostru unic construit în 70 de ani este pus la încercare mai mult ca oricând în istoria Uniunii noastre."

Banca Centrală Europeană a estimat o scădere de 12% a creşterii economice pentru zona euro în acest an. Aşa că şefa Comisiei a pus pe masă un plan care ar pompa 1.850 de miliarde de euro în statele membre. Primele 750 de miliarde alocate sunt dintr-un fond de urgenţă.

Ursula Von der Leyen: "Din total 500 de miliarde vor fi distribuite prin intermediul granturilor, și 250 miliarde în împrumuturi acordate către statele membre".

Câți bani va primi România

 

România ar lua de aici 33 de miliarde, din care 21 miliarde ar fi nerambursabile. Banii s-ar adăuga celor peste 40 de miliarde de euro din exerciţiul financiar actual, dar şi din bugetul viitor.

Ar fi, practic, un bonus care ar merge cu prioritate în investiţii de infrastructură, sănătate, educaţie şi susţinerea companiilor care oferă locuri de muncă. De unde ia Comisia Europeana atâția  bani? Se împrumută!

Dacian Cioloș, grupul Renew: "Soluția președintelui Von Der Leyen de a împrumuta bani de pe piețe este una remarcabilă, trebuie să recunoaștem. Poate părerea noastră diferă pe anumite detalii, dar apreciez abordarea."

Pe lângă asta, Comisia impune taxe mai mari pe poluare, produse periculoase importate şi pe afacerile giganţilor din internet, în special companii americane.

Ursula Von der Leyen: "Aceste fonduri ar putea veni din extinderea taxelor pe poluare, sau din taxarea produselor periculoase care vin din afara Uniunii Europene, sau dinspre giganții digitali unde sunt profituri de milioane de euro. Trebuie să fim ambițioși și contez pe întregul vostru sprijin pentru asta".

Soluţia a fost respinsă de grupul celor 4 ţări care vor austeritate.

Jorg Meuthen, Grupul ID: "Acest proiect presupune cheltuieli din banii contribuabililor de parcă nu ar exista ziua de mâine. Această propunere este lipsită de orice responsabilitate și de simț economic, este asemănător unui harakiri economic. În numele Austriei, Olandei, Danemarcei și Suediei refuzăm să fim de acord cu asemenea prostii".

Cele mai mari nevoi de investiții identificate în studiul de impact al propunerii sunt în turism, comerţ, energie şi digitalizare. Parlamentul European urmează să dea un vot acestui program pe termen mediu.

România a atras 3,3 miliarde € de pe pieţele externe

 

Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, că interesul pentru România pe piețele internaționale a fost unul extrem de ridicat, dar că România a ales să atragă doar 3,3 miliarde de euro, după ce, la începutul anului, a mai împrumutat 3 miliarde de euro.

“Eu țin minte că, acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu, Ponta, Ciolacu, ne acuzat că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest guvern. Am ieșit pe piețele internaționale, unde suntem judecați la sânge și analiza este făcută de profesioniști, și interesul pentru România a fost de 14 miliarde de euro. Din aceste 14 miliarde de euro, am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro. Dacă vă uitați la media randamentelor cu care ne-am împrumutat, în 2020, pe piața internațională, veți vedea că este cu mult sub medie, este o medie minimă istorică”, a precizat ministrul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO