Cum se va alege noul Suveran Pontif. Decizia ar urma sa fie luata pana pe 31 martie, de Pasti
"Ar trebui sa avem un nou papa pentru Paste", adica pana in 31 martie, a spus purtatorul de cuvant al Vaticanului. Ar urma ca un nou Conclav al cardinalilor sa fie organizat in cel mult trei saptamani dupa demisia lui Benedict al 16-lea.
El nu va participa la Conclav, urmand sa se retraga mai intai la resedinta papala de vara si apoi la o manastire, unde se va dedica rugaciunilor si meditatiei.
"Semnul" pe care il asteapta cei peste un miliard de catolici din intreaga lume inseamna "Habemus Papam", adica "Avem Papa".
Dar momentul indelung asteptat este precedat de un mecanism complicat si tainic, de care nu sunt straine urzelile politice si luptele de culise.
Cardinali veniti din toata lumea - nu mai multi de 120 - intra in Capela Sixtina, iar in spatele lor se zavorasc si sigileaza usile pentru a tine departe eventuale presiuni sau priviri indiscrete de afara.
Apoi incepe conclavul, un cuvant care vine din expresia latina "inchis cu cheia".
Potrivit traditiei, pana cand vor izbuti sa-l aleaga pe noul papa cardinalii primesc mancare si apa printr-o usita rotativa; tot pe acolo pot transmite mesaje scrise. Totusi, in ultima vreme, au fost realizate amenajari speciale pentru a asigura izolarea "marilor electori", dar si pentru a le permite un minim de confort pe durata conclavului.
Buletinele de vot sunt anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvantul "eligo" - aleg. Pentru a fi ales, noul papa trebuie sa intruneasca doua treimi plus unu din voturi.
Daca nimeni nu obtine aceasta majoritate, buletinele sunt arse intr-o soba, dupa ce asupra lor este presarat un praf special, care degaja la ardere fum negru. Fumul negru ii anunta pe toti cei care asteapta in piata din piata San Pietro ca pana in acel moment nu s-a ajuns la un rezultat. Din contra, fumul alb vesteste desemnarea unui nou pontif pe Scaunul Sfantului Petru, considerat de traditie drept primul papa.
Apoi, un cardinal iese in balconul bazilicii rostind celebrele cuvinte "Habemus Papam".
Un african, un italian sau poate un canadian? Pariorii mizeaza deja pe numele succesorului lui Benedict al XVI-lea. Printre cei care par sa aiba cele mai multe sanse se numara cardinalul nigerian Francis Arinze, dar si gahnezul Peter Tuckson care a provocat un scandal la Vatican dupa ce a postat pe Youtube un filmulet care lansa predictii alarmiste despre cresterea Islamului in Europa. Mai este creditat cu sanse canadianul Marc Outellet.
CUM SE ALEGE NOUL PAPA
Doar cardinalii sunt eligibili pentru a intra in aceasta intalnire secreta ce va desemna succesorul. Intalnirea va avea loc in Capela Sixtina si vor fi organizate doua runde de voturi in fiecare zi pana cand va fi ales un Papa cu o majoritate de doua treimi.
Traditia cere ca acestia sa fie inchisi in Capela pictata de Michelangelo si sa nu aiba voie sa iasa pana cand nu este luata o decizie. Incepand cu 1996 insa, noile reguli le permit cardinalilor sa stea intr-un hotel construit chiar langa Basilica Sf. Petru. Tot conform acestor reguli impuse de Papa Ioan Paul al II-lea, daca dupa doua saptamani nu este luata o decizie, va fi desemnat Papa cel care va obtine o majoritate simpla de 50% + 1.
Cele mai multe alegeri moderne nu au durat decat cateva zile. Cand se ajunge la o decizie, cel ales spune "Accepto" iar semnalul este dat prin celebrul fum alb.
Unul dintre cardinali va aparea apoi la balcon si va declara "Habemus Papa" - "Avem un papa".
Vezi pe Voyo.ro: Ce se intampla cand un asasin platit primeste 25 de milioane de euro pentru uciderea Papei