×

Cum se proteja Finlanda de Rusia înainte de NATO. Aproape toată populație are acces instant la buncăre antinucleare moderne

Suedia a confirmat oficial că va cere să fie primită în Alianța Nord-Atlantică. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO marchează una dintre cele mai importante decizii geopolitice de după destrămarea URSS.  

Dacă vice-ministrul rus de Externe vorbea de dimineață despre consecințe de anvergură, Vladimir Putin a spus tot luni că extinderea NATO nu constituie o amenințare imediată.

Totuși, desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va duce la un răspuns din partea Rusiei, a adăugat liderul de la Kremlin.

În luna martie, premierul social-democrat al Suediei s-a pronunțat categoric împotriva aderării la NATO. Opt săptămâni mai târziu, Magdalena Andersson și-a schimbat radical poziția, iar duminică seară a făcut anunțul.

Magdalena Andersson, premierul Suediei: ”Am luat decizia în guvern să informăm neîntârziat NATO despre dorința noastră de a adera la Alianță”.

Citește și
Suedia Finlanda NATO
Rusia, despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO: Să nu își facă iluzii că vom accepta pur şi simplu

Deși nu are graniță cu Rusia, Suedia deține Insula Gotland, de mare importanță strategică, aflată la aproximativ 300 km de trupele și echipamentele Rusiei din Kaliningrad.

În Finlanda vecină, parlamentul e așteptat să aprobe în zilele următoare decizia de aderare la NATO. Aproape 80% dintre finlandezi susțin intrarea în alianță.

- Nu sunteți îngrijorată că, dacă intrați în NATO, va urma o agresiune din partea Rusiei?
- Păi, tocmai de asta vrem în NATO. Rusia e o țară care respectă doar puterea, nimic altceva
”.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: ”Suedia și Finlanda, dacă sunteți gata de aderare, noi suntem pregătiți să vă primim”.

Puterea de la Ankara consideră totuși că este momentul oportun să obțină ceva de la partenerii din NATO, așa că a ridicat obiecții față de primirea celor două țări nordice în Alianță.

Turcia se împotrivește aderării Suediei și Finlandei la NATO

Printre altele, regimul Erdogan acuză Suedia și Finlanda că au oferit adăpost militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care turcii îi consideră teroriști.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe: ”Am spus foarte clar, atașând și documente doveditoare, că suntem deranjați de sprijinul arătat de aceste țări (Finlanda și Suedia) față de terrorism”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”Ca întotdeauna, în NATO, când sunt îngrijorări, întrebări, îndoieli, stăm la masă și discutăm. Sunt încrezător că vom putea răspunde îngrijorărilor Turciei într-un fel care să nu întârzie procesul de integrare a celor două țări. Ratificarea în cele 30 de parlamente o să ia ceva timp, e inevitabil. Dar planul e ca procesul să se deruleze mai repede decât oricând în istoria Alianței”.

Vladimir Putin: ”Integrarea acestor țări în NATO nu reprezintă o amenințare imediată pentru Rusia. Dar instalarea de infrastruri militare NATO pe teritoriul lor va atrage, evident, un răspuns din partea Rusiei, unul proporțional cu amenințarea creată”.

Finlanda are peste 50.000 de buncăre

În ultimii 73 de ani, de când s-a fost creată Alianța Nord Atlantică, Suedia și Finlanda au refuzat să adere, optând pentru o politică oficială atent elaborată de nealiniere și neutralitate.

Asta nu însemna totuși că suedezii și finlandezii au dormit liniștiți. Finlanda este pregătită de zeci de ani să facă față unei eventuale agresiuni rusești.

Nic Robertson, CNN: ”Când un garaj nu este de fapt un garaj? Atunci când face parte dintr-o rețea de tuneluri și buncăre, vitale în caz de război”.

Tomi Rask, de la Departamentul de Salvare al orașului Helsinki, face oficiile de gazdă prin acest imens buncăr, tăiat la 20 de metri sub pământ, în roca de bază de sub Helsinki.

Guvernul finlandez a construit buncăre din anii 1960: 5.500 sunt doar în Helsinki, peste 50.000 în toată țara. Suficient cât să încapă 80% din populația de 5,5 milioane a țării.

Anvergura buncărului nu este însă singura surpriză. Unele zone sunt deschise publicului. Tarifele pentru închirierea spațiului ajută la costurile de întreținere.

Roca veche de 2 miliarde de ani absoarbe radiațiile, iar pereții curbați absorb șocurile

În caz de urgență, toate echipamentele sportive sunt stivuite, sunt instalate paturi și tot spațiul este împărțit în adăposturi separate.

Nu sunt doar săli de sport, ci și spații de joacă pentru copii, probabil cele mai sigure din lume, dar și cafenele, chiar și o piscină.

Un bazin de dimensiuni olimpice!?! Wow!”.

Uși blindate, bariere anti-gaze, zone de decontaminare, rocă de bază veche de 2 miliarde de ani, toate acestea sunt mai mult decât rezistente la explozii.

”- Deci, în cazul unui atac nuclear, roca absoarbe radiațiile?
- Da, asta e ideea. Iar pereții tunelurilor sunt curbați pentru a absorbi din șocul unei explozii
”.

În acest punct se pot vedea clar diferitele straturi ale pereților, pentru că recent a început lucrul la extinderea uriașului adăpost.

Citeste și...
Cum explică Suedia și Finlanda schimbarea de atitudine privind NATO: ”E un gest de pace!”
Cum explică Suedia și Finlanda schimbarea de atitudine privind NATO: ”E un gest de pace!”

Nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia va accepta, pur şi simplu, ca Suedia şi Finlanda să intre în NATO, a declarat vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov.   

Rusia, despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO: Să nu își facă iluzii că vom accepta pur şi simplu
Rusia, despre candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO: Să nu își facă iluzii că vom accepta pur şi simplu

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de AFP şi EFE, scrie Agerpres. 

Orașul ascuns de sub Helsinki, care poate găzdui 900.000 de oameni, construit pentru o Apocalipsă nucleară. GALERIE FOTO
Orașul ascuns de sub Helsinki, care poate găzdui 900.000 de oameni, construit pentru o Apocalipsă nucleară. GALERIE FOTO

Capitala Finlandei, Helskini, are un întreg oraș subteran, cu 500 de buncăre, pregătit în eventualitatea unui atac nuclear.

Finlanda a anunțat că își depune candidatura la NATO. Președintele Sauli Niinisto: „Este o zi istorică”

Finlanda își dorește să devină membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și își va depune candidatura, au anunțat președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul finlandez Sanna Marin.

MAE: România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

Şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a apreciat, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată la Berlin, nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianţă a Finlandei şi Suediei.

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.