Putin avertizează: Vom răspunde dacă NATO își va extinde infrastructura militară în Suedia și Finlanda
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, luni, Occidentul că Rusia va răspunde dacă NATO va începe să consolideze infrastructura militară a Suediei și Finlandei, care au decis să se alăture alianței militare americane după invazia din Ucraina.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vladimir Putin, liderul Rusiei încă din 1999, a declarat în repetate rânduri extinderea post-sovietică a alianței NATO spre est, spre granițele Rusiei, ca motiv pentru conflictul din Ucraina, potrivit Reuters.
Vorbind în fața liderilor unei alianțe militare dominate de Rusia (Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO), formată din foste state sovietice, Putin a declarat că extinderea NATO a fost folosită de Statele Unite într-un mod "agresiv" pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă.
Rusia, a spus Putin, nu are nicio problemă cu Finlanda sau Suedia, astfel că nu există o amenințare directă din partea extinderii NATO care include aceste țări.
"Dar extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu ar provoca cu siguranță răspunsul nostru", le-a spus Putin liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, care include Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.
"Care va fi acest răspuns? Vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi. Problemele sunt create fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință", a adăugat Putin.
Rusia ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în Kaliningrad
Rusia a dat puține indicii specifice despre ce va face ca răspuns la extinderea nordică a NATO, cele mai mari consecințe strategice ale invaziei Rusiei în Ucraina de până acum.
Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev, a declarat luna trecută că Rusia ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava rusă Kaliningrad dacă Finlanda și Suedia se vor alătura NATO.
NATO, fondată în 1949 pentru a asigura securitatea europeană împotriva Uniunii Sovietice, depășește în cele din urmă Rusia în aproape toate măsurile militare, cu excepția armelor nucleare, deși coloana vertebrală a puterii militare a alianței este reprezentată de Statele Unite, ale căror forțe sunt în mare parte desfășurate departe de Europa.
Până acum, Finlanda a purtat două războaie contra Rusiei
Înainte de discursul lui Putin, ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat că Occidentul nu ar trebui să-și facă iluzii că Moscova va suporta pur și simplu extinderea nordică a NATO.
Occidentul spune că NATO - o alianță de 30 de țări, inclusiv fostele republici din Pactul de la Varșovia, precum Polonia și Ungaria, precum și puterile nucleare Statele Unite, Marea Britanie și Franța - este pur defensivă.
Moscova spune că NATO amenință Rusia și că Washingtonul a ignorat în mod repetat preocupările Kremlinului cu privire la securitatea frontierelor sale din vest, sursa a două invazii europene devastatoare în 1812 și 1941.
Finlanda și-a câștigat independența față de Rusia în 1917 și a purtat două războaie împotriva acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul cărora a pierdut teritoriu. Suedia nu a mai purtat un război de 200 de ani. Politica externă s-a axat pe sprijinirea democrației și pe dezarmarea nucleară.
Putin a declarat că, pe lângă "politica de expansiune fără sfârșit", NATO se extinde mult dincolo de atribuțiile sale euro-atlantice - o tendință pe care Rusia o urmărește cu atenție.
Putin acuză NATO că a mințit Rusia
Putin spune că "operațiunea militară specială" din Ucraina este necesară pentru că Statele Unite se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia prin extinderea NATO, iar Moscova trebuia să se apere împotriva persecuției vorbitorilor de limbă rusă.
Putin spune că, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, au fost date asigurări că alianța nu se va extinde spre est, spre Rusia, o promisiune despre care spune că a fost o minciună care a umilit Rusia în momentul său de slăbiciune istorică.
Statele Unite și NATO contestă faptul că astfel de asigurări au fost date în mod explicit. Kievul și susținătorii săi occidentali spun că afirmația de persecuție a vorbitorilor de limbă rusă a fost exagerată de Moscova și transformată într-un pretext pentru un război neprovocat împotriva unui stat suveran.