Cum s-a cunoscut Regina Elisabeta a II-a cu prințul Philip, iubirea vieții ei. În particular, el chiar era capul familiei

×
Codul embed a fost copiat

”Sclipirea din privire îi era la fel de intensă către sfârșit, ca atunci când am pus ochii pe el”. Cu această notă personală, Regina Elisabeta a II-a i-a adus un tribut emoționant iubitului ei soț Philip, în mesajul de Crăciun de anul trecut.  

În mariajul lor de 74 de ani, prințul Philip a fost în public sprijinul reginei în toate momentele semnificative, iar în privat omul care cunoscut-o cel mai bine.

Cum a formulat cândva un secretar personal al suveranei, ”prințul Philip a fost singurul bărbat din lume care a tratat-o pe regină pur și simplu ca pe o ființă umană. A fost un mariaj clădit pe iubire. S-au ales unul pe altul”. Iar mariajul lor, va rămâne un exemplu de iubire regală trainică.

Pe 9 iulie 1947, era anunţată logodna prinţesei Elisabeta şi a prinţului Philip Mountbatten, fiul prinţului Andrew al Greciei.

Cei doi se cunoscuseră cu 13 ani în urmă, la nunta verişoarei prinţului Philip, prinţesa Marina a Greciei cu ducele de Kent, unchi al prinţesei Elisabeta. Și ea, și Philip erau stră-strănepoti ai reginei Victoria.

Citește și
Regina Elisabeta a II-a brosa
Cum a murit Regina Elisabeta a II-a. „Medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit”
Șefa închisorii a demisionat pentru a se căsători cu cel mai mare mafiot din Israel, care s-a ascuns de autorități și în România: „Femeile sunt atrase de el ca un magnet”

Când s-au cunoscut, el avea 18 ani, ea - 13

Dar nu atunci li s-au încrucișat drumurile prima dată. Imaginile cu întâlnirea lor de la colegiul naval Dartmouth, în 1939, ascund înfiriparea idilei. El este cadetul zvelt de 18 ani care trezește interesul prințesei de 13 ani. Discută despre tenis și crichet.

Ce a început ca o pasiune adolescentină evoluează de-a lungul anilor într-o autentică prietenie, prin schimburi de scrisori și întâlniri ocazionale în anii războiului.

După o copilărie nomadă, cel născut prinț al Greciei, dar exilat, hoinărește de colo-colo prin Europa. Ținea cu strășnicie la independența lui. În schimb, ea a crescut în spatele zidurilor palatelor, ocrotită de lumea reală. Era rezervată, timidă și chibzuită. S-au completat unul pe altul.

Căsătoria a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, în prezenta a 2.000 de invitați. În Marea Britanie postbelică nu era acceptabil să fie invitate la nuntă rudele germane ale mirelui, nici măcar cele trei surori ale lui Philip.

A folosit cupoane pentru a-și procura rochia de mireasă și s-a machiat singură

Sarah Gristwood, istoric regal: ”Când s-a căsătorit cu prințesa Elisabeta, s-a avut grijă ca Philip să fie prezentat cât mai britanic cu putință. A renunțat la cetățenia greacă, la religia ortodoxă. Surorile lui nici n-au putut veni la nuntă pentru că războiul abia se terminase și ele erau căsătorite cu prinți germani. Dar e limpede că, spre sfârșitul vieții, ducele a vrut să reînnoade legăturile cu familia lui”.

În ziua nunții, și-a pierdut buchetul de mireasă și l-a recuperat abia după ce un valet și-a amintit că-l pusese într-un dulap, ca să stea la răcoare.

Pentru că războiul abia se terminase, prințesa a folosit cupoane ca să-și procure materialul pentru rochia de mireasă. Și s-a machiat singură.

Un an mai târziu li s-a născut primul copil, prințul Charles, urmat în anul următor de Anne. Philip a avansat rapid în marină, iar tânăra familie a petrecut timp în Malta, unde era el în misiune.

Viața lor relativ normală a fost curmată subit pe 6 februarie 1952, odată cu moartea prematură a regelui George al VI-lea.

În familie, prințul Philip se ocupa de grătar, iar Regina Elisabeta a II-a spăla vasele

Știau de la bun început că prințesa e destinată tronului, dar se așteptau să mai dispună de câțiva ani să-și trăiască viețile.

Pentru un bărbat care comanda nave să fie brusc trecut pe un rol de prinț consort n-a fost ușor. Iar asta se întâmpla în anii 50, când era ieșit din comun ca un bărbat să fie dominat de soție, întrecut în rang.

Dar odată ce cuplul și-a găsit ritmul, modelul a fost setat pentru decenii. În timp ce regina era șeful statului, ducele și-a asumat rolul de cap al familiei.

Pentru restul lumii, ea era the boss, dar în particular rolurile erau inversate. Philip era însărcinat cu grătarul, în timp ce ea spăla vasele, după cum a văzut toată lumea într-un documentar din anii 60.

Prințul Philip: ”Ca toate familiile, am trecut prin toată gama de plăceri şi necazuri legate de creşterea copiilor. Bineînţeles, sunt într-o anumită măsură subiectiv, dar cred că copiii noştri s-au descurcat chiar bine în nişte circumstanţe foarte solicitante şi dificile”.

A însoțit-o la marile momente naționale, vizite de stat, inaugurări ale sesiunilor parlamentare, comemorări și aniversari. De multe ori ducele era cel care vorbea însuflețit cu invitații, spărgând gheața pentru sosirea reginei.

În ultimul lui an de viață, au fost mai apropiați ca niciodată

Prințul Philip: ”Cred că lecţia principală pe care-am învăţat-o e că toleranţa e un ingredient esenţial în orice căsnicie. Poate nu e atât de importantă atunci când lucrurile merg bine, dar e vitală atunci când lucrurile se complică. Şi puteţi să mă credeţi când vă spun că Regina are toleranţă din belşug”.

Relația lor a funcționat și pentru că au petrecut și timp separat. După cum însuși ducele spunea: “secretul unui mariaj fericit este să ai interese diferite”.

Regina iubea câinii și caii și a petrecut mult din timpul său liber alături de animale, instructori și dresori. Philip a fost mereu o fire sportivă și interesat să se ocupe de domeniile familiei.

În 2017, Printul Philip s-a retras din viața publică. Apoi, când a izbucnit pandemia, în martie 2020, regina și soțul ei s-au izolat la Windsor, alături de un cerc restrâns de colaboratori.

Ultimul an al vieții lui l-au petrecut mai apropiați ca niciodată. Au avut răgaz să-și facă bilanțul și să reflecteze împreună la extraordinara lor viață.

Pe fondul mai multor probleme de sănătate, pe 9 aprilie 2021, prinţul consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani.

Regina Elisabeta a II-a a stat singură la înmormântarea prințului Philip

La funeralii, cele 30 de persoane care au putut intra în capelă s-au așezat răzleț în strană. Respectând regulile anti-pandemie în vigoare, au păstrat distanța. Regina a stat singură.

Potrivit presei britanice, în poșeta ei neagră, regina a ținut o fotografie cu ea și Philip proaspăt căsătoriți și una dintre batistele mult-iubitului ei soț.

Cu doar câteva ore înaintea înmormântării, suverana a dorit să arate lumii o fotografie personală, din 2003, un moment de seninătate împărtășită, în care ea și Ducele de Edinburgh erau surprinși zâmbind, pe un deal din Scoția, nu departe de Balmoral.

 

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Citește și...
Lucruri mai puțin știute din viața Reginei Elisabeta a II-a. Îi plăceau telenovelele și mânca din caserole. Ce obicei avea
Lucruri mai puțin știute din viața Reginei Elisabeta a II-a. Îi plăceau telenovelele și mânca din caserole. Ce obicei avea

O țară recunoscătoare onorează memoria unei femei, pe care biograful ei, Douglas Hurd, fost ministru de Externe, a numit-o Statornica. În camera ei de la castelul Balmoral avea o pernă cu mesajul brodat ”E bine să fii regină”.  

Cum a murit Regina Elisabeta a II-a. „Medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit”
Cum a murit Regina Elisabeta a II-a. „Medicii ştiau că nu mai avea decât câteva ore de trăit”

Regina Elisabeta a II-a a decedat joi în castelul său scoţian de la Balmoral în urma a ceea ce a părut o degradare a stării de sănătate produsă atât de rapid, încât doi dintre fiii ei şi nepotul William nu ar fi avut cum să ajungă la timp la căpătâiul ei.

Imaginile istorice cu Regina Elisabeta a II-a. La vârsta de 10 ani a devenit moștenitoarea tronului britanic
Imaginile istorice cu Regina Elisabeta a II-a. La vârsta de 10 ani a devenit moștenitoarea tronului britanic

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la 96 de ani după o domnie de peste 70 de ani. De-a lungul vieții, regina Elisabeta a fost surprinsă într-o serie de fotografii care ilustrează cele mai importante momente din viața ei.

Ceaușescu, primul lider comunist primit la Buckingham de Regina Elisabeta. Suverana s-a ascuns într-un tufiș pentru a-l evita
Ceaușescu, primul lider comunist primit la Buckingham de Regina Elisabeta. Suverana s-a ascuns într-un tufiș pentru a-l evita

Regina Elisabeta a II-a a întâlnit numeroși șefi de stat de-a lungul celor 70 de ani de domnie. Fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu nu a făcut excepție, fiind primul șef de stat socialist care a fost primit de regină.

Povestea amuzantă când Regina Elisabeta le-a făcut o farsă unor turiști americani care nu au recunoscut-o | Video
Povestea amuzantă când Regina Elisabeta le-a făcut o farsă unor turiști americani care nu au recunoscut-o | Video

Pe măsură ce în Marea Britanie începe o perioadă de doliu pentru a marca moartea reginei Elisabeta a II-a, mulți se gândesc la cât de amuzantă a fost ea, scrie LadBible.

Recomandări
Marcel Ciolacu „exclude” creșterea TVA, după ce Iohannis a cerut măsuri pentru creșterea colectării
Marcel Ciolacu „exclude” creșterea TVA, după ce Iohannis a cerut măsuri pentru creșterea colectării

Mărirea TVA este „exclusă” a declarat premierul Marcel Ciolacu, după apelul președintelui Iohannis pentru măsuri de creștere a colectării după alegeri.

Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”
Iris a terminat liceul cu 10 pe linie, dar la BAC a făcut două contestații. Nota primită la reevaluare: „A fost curajoasă”

Iris Maria Zsigmond a absolvit Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița cu 10 pe linie, dar după primele rezultate de la BAC 2024, a avut media 9,93.

Cupolă de foc peste România. Mai mult de trei sferturi din țară se va afla sub Cod Roșu de caniculă în weekend
Cupolă de foc peste România. Mai mult de trei sferturi din țară se va afla sub Cod Roșu de caniculă în weekend

Peste trei sferturi dintre judeţele ţării se vor afla sub Cod Roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat în acest weekend. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, temperaturile vor urca la 41 de grade Celsius.