Cum reușește Elveția să producă cea mai bună ciocolată din lume. Secretele din fabrici

Ultima actualizare: 27-12-2019 19:58

Lunar, Elveția exportă milioane de tone de ciocolată în toată lumea, iar prima tabletă a fost făcută acum 200 de ani.

De atunci, ciocolata elvețiană a ajuns faimoasă în toată lumea.

Roxana Hulpe și Ioan Bucşa au gustat din sutele de feluri de praline fabricate în cea mai veche fabrică de ciocolată din țara cantoanelor.

Culmile Alpilor şi vestitele păşuni i-au întâmpinat de cum au ajuns în Elveţia.

Iar aroma boabelor de cacao i-a vrăjit când au intrat în cea mai veche fabrica de ciocolată din această ţară, fondată acum două secole. Au fost în micuţa localitate Broc, din regiunea Gruyere.

Roxana Hulpe: „Este absolut fantastic să vezi cum ciocolată curge în valuri aici şi această parte e doar o bucăţică din ceea ce înseamnă fabrica de ciocolată.”

Procesul este îndelungat şi strict. Ciocalata se amestecă încet cu nuci, apoi ia forma unor râuri dulci care, cu ajutorul unui  aparat, sunt aduse la o temperatură scăzută şi tăiate bucăţi.

Direct de pe bandă, pralinele îmbrăcate în ciocolată albă, neagră, cu lapte, caramel sau crema de ciocolată. 300 de oameni lucrează aici zilnic.

Astfel de praline se produc pe lună cu milioanele, sunt praline cu ciocolată cu lapte şi nuci. Elveţienii preferă, psihologic, pralinele împachetate în roşu.

Din plin proces, Roxana și Ioan au fost invitaţi să guste cel mai vândut desert al iernii: ciocolată calda - cu siropuri sau îmbrăcată în diferite accesorii: macarons, marţipan, praline sau.

Fabrica, dincolo de încăperile de producţie de unde ies anual 15 mii de tone de ciocolată, este şi în top 3 al celor mai populare muzee din ţară cu peste 400 de mii de turişti pe an.

Are şi un cinematograf, un magazin cu sute de sortimente de ciocolată, şi o bucătărie ultra perfomantă unde ciocolatierii chefi fac demonstraţii culinare împreună cu turiştii.

Cel mai ieftin şi simplu curs costă 22 de euro, iar cel mai complex, 77 de euro pe persoană.

Cei doi au fost conduşi și într-un tur de degustare. Startul se dă de lângă o inimă imensă făcută din 200 de kg de ciocolată.

Potrivit celor din fabrică, sunt cinci paşi în degustarea unei tablete. Înlăturarea ambalajului, mirosul, textura, gustul şi after taste ul.

Fără dubii, se vine pe nemâncate pentru că există şi o cameră de degustare unde se află opt feluri de ciocolată de la cele mai dulci cu foarte mult zahăr, cu diverse, alune, caramel, ciocolată neagră.

Laptele pe care îl folosesc e doar din Broc şi este adus de la 47 de fermieri din zonă care dețin 1.800 de vaci şi propriile păşuni alpine.

Cailler, manager: „Producem aproximativ 600.000 de lapte pe zi. În fabrică, volumul de ciocolată este de 13 mii de tone, din care puţin peste jumătate este folosită pentru export pentru diferite branduri ''

Regulile stricte şi organizarea exemplară din ferme şi fabrici i-au adus Elveţiei titlul de producătorul cu cea mai bună ciocolată din lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO