Ciocolata, desertul preferat al românilor. Care sunt cele mai căutate sortimente
Sărbătorile de iarnă sunt un bun motiv de răsfăț, dar și de exagerări, iar ciocolata ne dă această ocazie.
Ce-i drept, în ultimii ani ne-am mai rafinat gusturile și, pe lângă specialitățile clasice, cu lapte și alune, cumpărăm și ciocolată cu ghimbir sau piper.
În 2018, importurile de ciocolată aproape că au atins nivelul de 300 de milioane de euro, însă și atelierele autohtone înregistrează o creștere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În decembrie, vânzările de ciocolată explodează. Într-un atelier din Cisnădie, judeţul Sibiu, comenzile au crescut cu 10% faţă de sezonul trecut. Clienţii prefera pralinele şi bomboanele, dar nu uită să ia şi pentru copii câteva figurine de ciocolată.
Fabricanţii se mândresc că, mai nou, au scăzut cantitatea de zahăr cu 40% şi au crescut-o pe cea de cacao, care ajunge, la unele sortimente, la 72% din conţinut. Chiar dacă nu mănâncă multă ciocolată, ci doar 2 kg pe an, românii încep să o aleagă pe cea de bună calitate.
Florin Balan: „Statisticile spun că între 1,8-2,2 kg. Asta înseamnă aproape un sfert din consumul mediu european. În momentul de față consumul cel mai ridicat este undeva la 12 kg este în Germania, apoi Suedia, Norvegia şi partea de tradiţie, partea elvețiană."
Importurile de ciocolată au crescut în patru ani cu 34%, astfel că în 2018 România aducea din afară produse în valoare de circa 300 de milioane de euro. Însă mare trecere au şi deserturile pregătite aici.
Alina Lungu, ciocolatier: „Ciocolată neagră avem cu ghimbir, avem cu cardamom, chili, vom face şi cu piper, căci avem cerere. am observat în ultimul timp în Rormania că oamenilor le place mult gustul altfel şi ne am îndreptată spre alte condimente decât cele clasice."
Roxana Cionca, manager ciocolaterie Timișoara: „Avem crema ganache, avem cu cremă pralinată şi crema casei. Trebuie să vă spun şi despre noua tip de cacao, cacao roz şi noi avem cu cremă de unt şi zmeură."
Dacă în urmă cu câţiva ani ciocolata marca ocaziile speciale şi era, în primul rând, un cadou, acum a devenit mică plăcere, pe care mulţi nu şi-o refuza niciodată.