Cum puteți recupera banii dacă v-ați programat vacanțe în zonele afectate de coronavirus


Ultimul update: Miercuri 26 Februarie 2020 15:31
Data publicarii: Miercuri 26 Februarie 2020 15:19
Categorie: Stiri externe
coronavirus

Autoritățile anunță că românii care aveau cumpărate vacanțe în zonele afectate de coronavirus își pot recupera integral banii, dar fără a primi despăgubiri.

Ministerului Economiei, Mediului de Afaceri și Turismului transmitecă este vorba doar de vacanțele contractate în zonele puternic afectate de COVID-19, cum sunt Nordul Italiei, Wuhan, Beijing, Shanghai și Shenzhen.

„În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenții de turism și călători, acestea trebuiesc respectate și numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar și în alte orașe precum Beijing, Shanghai și Shenzhen, cât și în Nordul Italiei, să se poarte discuții cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluții pentru consumatori. Din punct de vedere legal, persoanele care și-au cumpărat vacanțe și doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, au posibilitatea să își recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare”, potrivit unui comunicat de presă.

Autoritățile recomandă să tratați cu calm această situație, și să respectați măsurile de prevenire recomandate de autoritățile sanitare.

Cei care aveau programate vacanțe cumpărate în zonele afectate din China sau în Nordul Italiei și vor să le anuleze și să își recupereze banii, au posibilitatea să prezinte operatorului de turism circumstanțele inevitabile și extraordinare.

Astfel, comunicatul transmite: „Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie: Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație. Prin circumstanțe inevitabile și extraordinare înțelegem, conform art. 3, alin. (3) din Ordonanța nr. 2/2018 “o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

Toate noutățile în timp real despre impactul coronavirusului asupra României pot fi urmărite AICI.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO