LIVE UPDATE. Cât de eficiente sunt măsurile autorităților române împotriva coronavirusului

×
Codul embed a fost copiat

Toate noutățile în timp real despre impactul coronavirusului asupra României pot fi urmărite mai jos.

 

UPDATE 14: 30. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat că toate testele făcute persoanelor din Gorj, care au avut contact direct cu cetăţeanul italian depistat pozitiv cu noul coronavirus de autorităţile din Italia, sunt negative.

UPDATE 14:00. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile necesare în contextul evoluţiei cazurilor de coronavirus.

„Instituțiile nu sunt pregătite”

 

Citește și
Supermarket
Coșmarul românilor din Italia, din cauza coronavirusului: „Nu mai sunt provizii, nu mai e nimic”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Instituţiile de la frontierele României nu sunt bine pregătite pentru a verifica persoanele posibil infectate cu Coronavirus.

Concluzia vine de la Serviciul Român de Informaţii, care susţine că la graniţa terestră nu există personal instruit şi nici dezinfectant. Probleme sunt şi pe aeroporturi, unde nu sunt scannere termice.

În replică, reprezentanţii aeroportului Otopeni susţin că sunt pregătiţi cu dezinfectat, personal, şi... formulare pentru pasagerii care vin din Italia.

BNR: Trebuie găsite soluţii dacă băncile vor fi obligate să închidă ghişeele din cauza coronavirusului

 

Există bănci care au un plan foarte detaliat şi foarte uşor de aplicat în cazul unei epidemii de coronavirus, dar sunt şi bănci care din punctul acesta de vedere nu s-au gândit suficient de profund şi lucrurile ar trebui analizate, pentru că altfel ar fi jale, susţine Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR).

El precizat că la nivelul băncii centrale a fost formată o echipă care analizează ceea ce trebuie făcut în eventualitatea unor probleme ce pot apărea din cauza coronavirusului, iar în câteva zile vor fi prezentate concluziile.

„Toate băncile au un business continuity plan, cam ceea ce trebuie să facă în perioada asta, şi haideţi să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă se ajunge la o dezvoltare a problemei, care să oblige băncile să închidă ghişeele. Deci, foarte simplu se poate spune: de mâine, timp de două săptămâni nu lucraţi cu publicul. Trebuie găsite soluţii, dacă nu le aveţi în planul respectiv de derulare a activităţii, cu o prezenţă cât mai redusă a clienţilor la ghişeu. Vor fi neplăceri. Probabil că în relaţiile cu clienţii o să aveţi probleme pe partea de numerar, rambursări la credite. Sunt multe probleme, dar acestea trebuie să le analizeze fiecare bancă. Ştiu că sunt bănci care au un plan foarte detaliat şi foarte uşor de aplicat, dar sunt şi bănci care din punctul acesta de vedere nu s-au gândit suficient de profund şi cred că e momentul ca lucrurile astea să fie puţin analizate, pentru că altfel ar fi jale. Ar fi jale fiindcă am foarte multe cunoştinţe în Italia cu care de vreo săptămână discut şi lucrurile din păcate nu merg bine deloc pe acolo. Mai devreme sau mai târziu probabil că se vor propaga nişte probleme şi pe aici", a precizat Nicolae Cinteză.

Acesta afirmă că deja se manifestă o îngrijorare a populaţiei din cauza epidemiei de coronavirus, exemplificând cu o situaţie regăsită marţi seara la un magazin din Bucureşti. "Am fost aseară să îmi cumpăr nişte lucruri, prosoape de bucătărie, din acelea de hârtie, voiam să-mi iau o rolă de prosop şi două pungi de fasole congelată. Când am ajuns la casă, la Mega Image-ul de la Vitan, fiecare din toate cele opt avea pe puţin 10-15 persoane, unii şi cu două coşuri. Pentru amărâtele alea de produse cred că aş fi stat o jumătate de oră acolo. Noroc că au făcut câteva case din acestea electronice unde te poţi să te duci să plăteşti", a povestit directorul BNR.

Cinteză a participat miercuri la conferinţa "Anul financiar bancar 2020", organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară. .

Știrile PRO TV vă țin la curent cu tot ce se întâmplă în România pe acest subiect.

Desfășurarea evenimentelor de miercuri:

UPDATE 11.40: Au apărut primele imagini cu italianul confirmat cu coronavirus, după sosirea sa în România. Bărbatul a fost filmat în sediul unei primării din Gorj. Imaginile pot fi vizionate AICI.

UPDATE 11.35: Femeia de 29 de ani din Buzău, sosită din Italia, trimisă marţi la Institutul "Matei Balş", are gripă de tip A, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Biroului de presă al Prefecturii Buzău.

"Analizele efectuate la Institutul 'Matei Balş' din Bucureşti au arătat ca femeia din Râmnicu Sărat nu este infectată cu coronavirus, ci are gripă tip A", potrivit sursei citate.

UPDATE 11.30: Un număr de 13 persoane din judeţul Caraş-Severin se află în autoizolare, la domiciliu, după ce s-au întors din diferite zone din Italia.

În cazul în care cei care sosesc în România s-au aflat într-una dintre cele 11 zone în care există mai multe persoane infectate cu COVID-19, aceştia vor fi plasaţi în carantină în spaţiile amenajate în judeţul Caraş-Severin pentru eventuale cazuri, a mai precizat Daniel Botgros.

Românii renunță să mai plece în străinătate

 

În ciuda măsurilor luate în România, ori în ţările deja afectate, unii români au început să renunţe la călătoriile planificate.

Cei mai mulţi dintre românii care erau în aeroportul Otopeni purtau măşti.

Tânără cu mască: "Pentru a mă proteja, sunt însărcinată, călătoresc în Germania"

Reporter: Dar ştiţi că nu o purtaţi corect?
Tânără: Da, trebuie să o port pe nas, dar trebuie să şi respir. Nu mi-e frică deloc, dacă aşa vrea Doamne, Doamne...

Alţii au renunţat însă la călătoriile planificate. Vânzările de bilete de avion au scăzut în ultimele 3 zile şi cu 30% pentru unele destinaţii. Alţii nu şi-au mai luat copiii cu ei.

Părinte: Ne-am lăsat copilul acasă, trebuia să meargă cu noi la Londra şi l-am lăsat acasă, în urma informaţiilor.
Reporter: La londra nu exista cazuri de coronavirus...
Părinte: Nu există, dar văd că vin peste noi şi prefer să îl izolez acasă, la maică-mea.

Un grup mare din Iaşi şi-a anulat o excursie în Italia care era programată în septembrie. De anulări vorbesc şi companiile de transport internaţional din Braşov.

Măsuri de securitate pe aeroporturi

 

Pentru a le da oamenilor încredere, companiile aeriene iau măsuri peste măsuri. Reprezentanţii uneia dintre ele îi asigura pe călători că filtrele din instalaţia aeronavelor anihilează peste 99% din germeni, bacterii, dar şi virusuri. Pentru cursele de italia sunt folosite aparate speciale pentru dezinfecţie iar personalul de bord poarta măşti.

Oana Petrescu, CEO Blue Air: "Avem şerveţele igienice, am mărit cantitatea de gel dezinfectant din toalete. Covoare sterilizante la intrarea în avion."

În aeroportul Otopeni dezinfectarea se face o dată la 4 ore, iar pentru pasagerii din Italia a fost creat un flux special inclusiv pentru bagaje.

Aeroportul foloseşte două benzi pentru pasagerii care vin din Italia. Acestea se afla într-o zonă separată. În schimb, pasagerii care vin din restul Europei îşi recuperează bagajele de pe benzile cu care s-au obişnuit deja."

Iniţial, fluxul era doar pentru pasagerii din regiunile afectate. Acum e pentru toţi cei ce se întorc din Italia iar cei din regiunile fără coronavirus vor ajunge în acelaşi loc cu cei din regiunile cu îmbolnăviri. Aeroportul susţine că decizia a fost luată de poliţia de frontieră. Poliţia de Frontieră spune că măsură a fost solicitată de ministerul sănătăţii, iar reprezentanţii ministerului Sănătăţii ne-au transmis că e decizia aeroportului.

La capătul fuxului, după ce îşi recuperează bagajele, pasagerii sunt rugaţi să completeze un formular în care precizează dacă au fost în regiunile cu focare şi dacă au intrat în contact cu persoane bolnave.

Reporter: Cum verificaţi dacă toată lumea semnează şi completează aceste formulare?
Valentin Iordache: Formularele sunt înmânate odată cu predarea paşaportului la frontieră.

Măsuri de securitate în trenuri

 

Şi cei care se întorc în ţara cu trenul din vest, pe la vama Curtici, sunt invitaţi să completeze formulare. Călătorii sunt asistaţi de poliţişti ce poartă măşti de protecţie şi care solicita ajutorul ambulantei dacă unii călători au probleme. În estul ţării, la Galaţi, poliţiştii le împart pliante cu informaţii şoferilor.

Măsurile sunt însă insuficiente, au anunţat reprezentanţii SRI.

Marian Cucșa, şef comisia de control a SRI: "În anumite aeroporturi nu sunt respectate toate normele pentru control, problemele cele mai grave sunt la punctele de trecere terestră, maritimă şi feroviară, unde nu există în momentul de faţă personal specializat, substanţele necesare pentru identificare şi acele termoscanere."

Deocamdată, operatorii aerieni nu au anunţat anulari de curse, dar nici compensaţii în cazul în care renunţaţi la zbor. Totuşi unele pot oferi, la cerere, doar rambursarea taxelor aeroportuare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa
Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa

Primul caz de infectare cu Covid-19 din America de Sud a fost raportat de Brazilia, ceea ce înseamnă că virusul a ajuns pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Coșmarul românilor din Italia, din cauza coronavirusului: „Nu mai sunt provizii, nu mai e nimic”
Coșmarul românilor din Italia, din cauza coronavirusului: „Nu mai sunt provizii, nu mai e nimic”

În Italia, unde s-au înregistrat 11 decese, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 320. Majoritatea cazurilor sunt în nordul Peninsulei, acolo unde locuiesc şi foarte mulţi români.

Sistemul de învățământ din România, lovit de efectele epidemiei de coronavirus
Sistemul de învățământ din România, lovit de efectele epidemiei de coronavirus

Efectele temerilor legate de coronavirus se resimt şi în sistemul de învăţământ. Zeci de elevi şi profesori, care au vizitat recent Italia, sunt în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

Mai mulți români, suspectați că ar putea avea coronavirus. Măsurile luate de autorități
Mai mulți români, suspectați că ar putea avea coronavirus. Măsurile luate de autorități

În Buzău, o tânără revenită de curând din Veneţia a fost plasată în carantină, după ce a ajuns la spital cu simptomele bolii.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.