Cum poți să te plimbi în papuci și pijama prin muzeele Prado sau Luvru
Teama de coronavirus a luat cu asalt universul culturii, iar ”streaming-ul” a devenit noul live pe care mizează muzee din întreaga lume, precum Prado, Luvru sau Guggenheim, astfel încât publicul să se poată bucura de artă în aceste vremuri de pandemie.
Muzeul Prado, cel mai vizitat din Spania, a lansat iniţiativa ”El Prado contigo” (Prado, cu tine) pentru a menţine legătura cu publicul. Muzeul extinde totodată timpul dedicat vizitelor online pe reţelele de socializare, pentru a-şi prezenta colecţiile începând cu ora 10.00 dimineaţa, ora obişnuită de deschidere a muzeului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Web Prado are un bogat conţinut online pe care pot fi vizitat opere precum ”Las Meninas” sau ”El Jardín de las Delicias”.
În Franţa, maximul exponent al artei Muzeul Luvru, oferă o conexiune online pentru a cunoaşte nu doar principalele sale opere ci şi achiziţiile noi, printre care ”Apolo”, o sculptură provenită din Pompeii (Italia) a cărei expunere a fost posibilă datorită mobilizării a 5.600 de donatori.
Tot de pe canapea sau din pat, în pijama şi papuci, pot fi consultate ale temple ale artei precum Muzeul Peggy Guggenheim din Veneţia - închis temporar - prin prezentări virtuale ale principalelor sale opere, însoţite de explicaţiile angajaţilor muzeului.
Tururile virtuale, oferite de marile muzee din toată lumea
Din America Latină alte muzee precum Malba din Buenos Aires oferă vizite virtuale dedicată arhitecturii şi colecţiei sale permanente, o ocazie minunată pentru a cunoaşte operele lui Diego Rivera, Emilio Pettoruti, Frida Kahlo, sau Helio Oiticica.
Muzeul Regina Sofia din Madrid dispune de un web care este ”un muzeu paralel”, potrivit instituţiei, cu ajutorul căruia vizitatorii pot accesa 170 video de expoziţii şi înregistări audio şi podcasturi.
Este pus la dispoziţie şi siteuri precum ”Repensar Guernica” cu imagini ale emblematicei opere a lui Picasso, care oferă detalii ”imperceptibile” la simpla vedere a ochiului, sau ”Fuera del canon. Las artistas pop en la Colección”, despre rolul femeilor în arta pop din anii 60 şi 70.
Web-ul muzeului Thyssen îi primeşte pe internauţi pentru vizite virtuale ale colecţiei sale permanente şi temporară ”Rembrandt el retrato en Amsterdam” vernisată în urmă cu câtva zile.
În timp ce în Italia sunt oferite spre parcurgere virtuală Muzeele Vaticanului, sau Glaeriile Uffzi din Florenţa, într-o ocazie unică pentru vizitatori de a nu fi nevoiţi să plătească biletul de intrare, sau să stea la cozi lung de intrare.
Şi alte muzee s-au alăturat acestei iniţiative, precum Muzeul Arheologic din Atena, British Museum din Londra - cu o singură expoziţie a tezaurului - Metropolitan Museum din New York, sau Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.