Cum a reușit Coreea de Sud să învingă noul coronavirus
Coreea de Sud este a patra cea mai afectată țară din lume de coronavius, după numărul de cazuri înregistrate, dar are una din cele mai mici rate de decese, datorită unor măsuri speciale de prevenție.
Coreea de Sud are la această dată 8.086 de cazuri confirmate de coronavirus, însă cu un număr incredibil de mic de decese- doar 72.
Ministrul Sănătății, Park Neunghoo, anunța, de altfel, la începutul acestei săptămâni, că țara sa a depășit pragul critic al epidemiei, iar Coreea de Sud este văzută de restul lumii ca un model de succes în managementul crizei coronavirus.
În condițiile în care România se îndreaptă rapid către un scenariu defavorabil, este bine să știm cum au reușit sud-coreenii să depășească această criză.
În primul rând, spre deosebire de China și restul țărilor puternic afectate, care au izolat populația, Seulul a decis să meargă pe o strategie complexă de informare, cu o participare responsabilă a publicului și o campanie de depistare a posibilelor infectări fără precedent în lume.
Coreea de Sud a reușit să efectueze circa 15.000 de teste pe zi, inclusiv prin centre mobile de detectare, ceea ce a dus la depistarea precoce a cazurilor și ținerea sub control a evoluției.
Numărul total de teste efectuate până acum se ridică la aproape 250.000, prin cele 500 de clinici abilitate să facă acest lucru, dintre care 40 mobile, pentru a limita contactul dintre pacienți și lucrătorii sanitari.
”Crescând capacitatea de testare este foarte important, pentru că, odată ce detectezi pe cineva care duce acest virus, poți opri răspândirea acestuia”, a precizat ministrul Sănătății.
Măsuri speciale pentru găsirea contacților
Toți contacții persoanelor afectate au fost căutați și identificați sistematic, iar deplasările efectuate de pacienți au fost reconstituite prin sistemele de supraveghere video, utilizarea cardului bancar sau urmărirea telefoanelor.
Mai mult, persoanele sunt atenționate prin mesaje atunci când se află în apropierea unui focar de infecție.
Evident, aceste lucruri au ridicat semne de întrebare cu privire la protejarea vieii private, dar oamenii le-au înțeles necesitatea, iar rezultatele s-au văzut imediat.
Depistarea din timp a îmbolnăvirilor a dus la rata foarte redusă a deceselor, iar implicarea populației a avut și ea un rol hotărâtor în gestionarea acestei crize.
Pe de altă parte, populaţia infectată din Coreea de Sud are un profil unic, pentru că majoritatea persoanelor contaminate sunt femei, aproape jumătate dintre acestea având sub 40 de ani.
Autorităţile explică acest lucru prin faptul că peste 60% din cazuri sunt asociate sectei ”'Shincheonji, Biserica lui Iisus”.
Autoritățile au anulat marile evenimente, dar nu au izolat zone întregi, așa cum s-a întâmplat în restul lumii, bazându-se pe faptul că sud-coreenii ascultă și respectă recomandările.