Cum poate fi eradicat noul coronavirus. Anunțul Organizației Mondiale a Sănătății
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut insistent luni guvernelor şi cetăţenilor să facă totul pentru a ''eradica'' transmiterea noului coronavirus.
Directorul OMS a subliniat că este nevoie atât de mobilizarea liderilor statelor care trebuie să acţioneze cât şi de respectarea măsurilor de către populaţie.
''Săptămâna aceasta vom atinge 20 de milioane de cazuri înregistrate de COVID-19 şi 750.000 de decese. În spatele acestor statistici există multă durere, suferinţă'', a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferinţă de presă online, potrivit AFP.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
''Mulţi dintre voi sunt în doliu; este un moment dificil pentru umanitate. Dar vreau să fiu clar, există muguri de speranţă şi (...) niciodată nu este prea târziu pentru a inversa cursul epidemiei'', însă pentru aceasta ''liderii trebuie să se mobilizeze pentru a acţiona şi cetăţenii trebuie să adopte noi măsuri'', a explicat directorul general al OMS.
''Mesajul meu este limpede: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă eradicăm eficient virusul, putem deschide societăţile în deplină siguranţă'', a insistat el, menţionând apoi câteva ţări ale căror eforturi au dat rezultate.
''Unele ţări din regiunea Mekong-ului, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să eradicheze virusul rapid'', a amintit Ghebreyesus, adăugând că Noua Zeelandă, care duminică a trecut pragul primelor o sută de zile fără niciun nou caz de contaminare, ''este considerată un exemplu mondial''.
El a lăudat de asemenea progresele statului african Rwanda, realizate cu ajutorul ''unei combinaţii de leadership puternic, acoperirii sanitare universale, cadrelor medicale bine susţinute şi comunicărilor clare în materie de sănătate publică''.
Directorul general al OMS a salutat şi acţiunea rapidă a unor ţări europene, precum Marea Britanie, care a izolat unele zone din nordul Angliei, sau Franţa, care a impus purtarea obligatorie a măştii în unele spaţii foarte frecventate din Paris.