Cum funcționează Zona Metropolitană a Barcelonei, o organizare-model pentru alte țări, care conectează 36 de localități

×
Codul embed a fost copiat

Un plan urbanistic bun exclude abuzurile în construcții și kitschul. Regula este respectată în Catalonia, acolo unde am văzut cum funcționează Zona Metropolitană a Barcelonei.

Sunt 36 de localități unite sub aceeași umbrelă administrativă. Iar spațiile verzi sunt protejate strict. De pildă, dacă autoritățile lor aprobă construcții într-un perimetru verde dintr-un loc, caută apoi să obțină un parc, similar ca suprafață, pe alt teren din aria metropolitană.

Catalonia este o comunitate autonomă în Spania și include 4 provincii - Girona, Barcelona, Tarragona și Lleida. Aproape jumătate din populația acestei zone autonome, adică 42 de procente, se găsește în jurul orașului Barcelona, un uriaș pol de dezvoltare și prosperitate. Aici funcționează excelent Zona Metropolitană, o organizare-model pentru alte țări, care conectează 36 de localități, cu 3,2 milioane de locuitori.

Jumătate dintre ei locuiesc în orașul Barcelona, restul în celelalte localități. Iar în interiorul zonei vorbim de o rețea de servicii și una de utilități care unescm interconectează toate aceste spații urbane.

Practic, sub aceeași umbrelă de organizare sunt atât orașe mari, veritabili poli economici cu infrasrtuctură complexă cât și numeroase comune, unele de munte, cu 3 sau 4 mii de locuitori. Ca peste tot, trendul ultimelor decenii este migrarea populației către localitățile din afara zonelor hiperaglomerate. În Aria Metropolitană nu se poate spune că oamenii se mută în periferii, pentru că nu există periferii. Sunt atât de bine unite între ele încât nu-ți dai seama de limitele dintre ele. Tot acest areal funcționează după un principiu pe care ni-l explică, de la o hartă, managerul Zonei Metropolitane.

Citește și
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

Zona Metropolitană funcționează legal, din 2010, iar Ramon Torra este directorul ei din 2011. Este architect, dar și profesor-lector la Universitatea de Arhitectură, unde face parte din comisia de examinare la licență. Este expert în planificare urbană și coordonează activitatea comisiei de urbanism din cadrul Zonei Metropolitane a Barcelonei, fiind în spatele tuturor proiectelor mari, din acest loc, în ultimele decenii. Nu concepe dezvoltare regională, niciunde în lume, fără conectarea localităților satelit, cu metropolele.

Sunt 4 axe prioritare ale Comisiei de Urbanism, din Zona Metropolitană - planificare strategică pe termen lung, regândire a spațiilor urbane pentru mai mult verde, protejarea mediului și extinderea serviciilor de mobilitate pentru toți locuitorii, de la comună și oraș.

Barcelona a fost conceput din anii 60 ca o oraș aerisit, cu bulevarde largi. Dar ulterior, prin anii 90, arterele adunau tot mai multe mașini. Unul dintre arhitecții din echipa lui Ramon Torra ne explică noul concept de regândire a întregului areal, cu toate cele 36 de localități, inclusiv metropola. 52% din teritoriu este acoperit cu spațiu verde, dar nu e distribuit peste tot, iar arhitecții au în plan o regândirea a planului urbanistic general. Principiul e simplu- dacă anulezi verdeața dintr-un loc, prin asfalt și construcții industriale sau rezidențiale noi, trebuie să compensezi prin aceleași suprafețe de spațiu verde, făcute unde ai deja urbanizare excesivă și unde străzile devin oaze de verde.

Javier Ortigosa, director Biroul Urbanistic al AMB: „Oamenii locuiesc în zone aglomerate si au impresia ca nu e destul spatiu verde. Dar per total, e multă zonă verde, în aria metropolitană. Provocarea e să aducem oamenii la verde și viceversa. Uite acolo de exemplu, era câmp, acum sunt multe construcții.”

În centrul Barcelonei, în schimb, la nici 3 kilometri de Sagrada Familia găsești străzi în care, pe mijloc, se amenajează spații verzi.

Nu există trotuare, iar șoferii sunt tentați, la prima vedere, să creadă că nu mai pot intra cu mașina în noua amenajare.

La Barcelona găsești și sensuri giratorii reconfigurate în ultimii 5 ani, pentru a fi mai prietenoase cu locuitorii.

Uimitor este cum au fost modernizate și intrările de la blocuri în cartierele Barcelonei.

Zona metropolitană a Barcelonei are și 3 șosele de centură – celebrele Rondas, adică artere peste care s-au construit sensuri giratorii descoperite, cu acces rapid. Una dintre ele a suferit în ultimul deceniu o transformare mare, cu zone verzi, adăugate conform viziunii arhitecților și inginerilor din comisia de urbanism.

Xavi Tiana este mâna dreaptă a managerului, fiind șeful biroului directorului general. Călătorește în toată lumea, pentru a se inspira din alte comunități moderne, pentru a prelua idei bune de la alții, dar și pentru a ajuta alte zone să se dezvolte pe modelul de la Barcelona. Ne povestește despre modul în care primarii orașelor mari îi pot ajuta pe cei de la localitățile mici, interconectați într-un soi de hub de viziune rezolvări pentru probleme comune. Discuția are loc chiar în sala de ședințe unde se adună periodic edilii.

Toate proiectele arhitecților și inginerilor merg spre aprobare, în Consiliul director, format din cei 36 de primari, plus alți 54 de consilieri. Orașul Barcelona deține președinția consiliului, prin primarul său, dar deși are jumătate din populația zonei metropolitan, are doar 25 de persoane în forul decizional.

Prin apartenența la Zona Metropolitană, primarii renunță la o parte din putere și răspundere, cât timp nu se mai ocupă de contractele mari, pentru drumuri, transport public, colectarea deșeurilor, curățenie sau amenajarea plajelor și spațiilor verzi. Dar se pod dedica mai bine celorlalte domenii edilitare, adică școli, cultură, cazuri sociale și alte facilități de care oamenii au nevoie.

Articol recomandat de sport.ro
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Ucrainenii pun presiune: ce se va întâmpla în cazul unui "egal de salon" la Slovacia - România
Citește și...
Viața secretă amoroasă a lui Julian Assange. Și-a conceput cei doi copii într-un cort în Ambasada Ecuadorului
Viața secretă amoroasă a lui Julian Assange. Și-a conceput cei doi copii într-un cort în Ambasada Ecuadorului

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a urcat într-un avion și a părăsit Regatul Unit, după ce a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției prin care va scăpa de urmărirea penală.

O statuie din ceară cu Abraham Lincoln s-a topit din cauza temperaturilor extreme | FOTO
O statuie din ceară cu Abraham Lincoln s-a topit din cauza temperaturilor extreme | FOTO

O statuie din ceară care îl înfățisa pe Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al SUA, s-a topit din cauza temperaturilor extreme din Washington D.C., scrie BBC.

 

Oamenii au fugit de pe plajă. Cel puțin 5 morți după ce a început să plouă cu bombe pe litoral, în Crimeea. VIDEO
Oamenii au fugit de pe plajă. Cel puțin 5 morți după ce a început să plouă cu bombe pe litoral, în Crimeea. VIDEO

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și peste 120 au fost rănite după ce fragmente de rachete au căzut peste turiști în timpul unui atac ucrainean asupra orașului Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia, potrivit autorităților, scrie CNN.

Recomandări
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră
Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră

Vara vine cu salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră. Creșterile au fost forțate de majorarea salariului minim pe economie și vor fi în general de câteva procente.  

OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia
OFICIAL. Site-urile stirileprotv.ro și protv.ro au fost interzise în Rusia

Autoritățile din Rusia au interzis, începând de marți, 25 iunie, postul de televiziune PRO TV Internațional și site-urile stirileprotv.ro și protv.ro.

Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE
Fenomen fără precedent în România. Ce se întâmplă cu românii din diaspora, la 17 ani de când am intrat în UE

Pentru prima dată de la intrarea în Uniunea Europeană, de când avem dreptul să circulăm liber și să muncim în țările din vest, România răstoarnă balanța migratorie în favoarea sa.