Cum evoluează pandemia COVID-19 în Europa. Noul sistem de restricţii din Italia

07-12-2020 08:12

Marți, Marea Britanie dă startul campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Ministrul sănătăţii a catalogat momentul drept "unul istoric".

Pe de altă parte, în Germania, regiunea Bavaria intră din nou în carantină, iar Italia a depăşit pragul de 60.000 de persoane decedate de COVID-19.

Guvernul italian a implementat un sistem de culori pentru a distinge regiunile în funcţie de riscurile în faţa COVID-19: galben pentru risc moderat, portocaliu pentru risc intermediar şi roşu pentru risc ridicat.

Ieri, la decizia ministrului sănătăţii, nivelul de risc a fost coborât de la "roşu" la "portocaliu" pentru regiunile Toscana, Campania şi Vale d'Aosta. Acest lucru le va permite locuitorilor să se deplaseze liber în timpul nopţii, însă doar pe teritoriul localităţii de reşedinţă. În plus, afacerile cu amănuntul - cu excepţia restaurantelor şi barurilor - sunt autorizate să-şi deschidă porţile.

Totodată, autoritățile italiene au modificat şi condițiile de intrare în țară a cetățenilor români. Autoizolarea automată a fost eliminată, cu condiția prezentării unui test negativ. Excepție face perioada de sărbători. Între 21 decembrie și 6 ianuarie, cetățenii din țara noastră care ajung în oricare colț al Italiei, vor trebuie să stea în autoizolare pentru 14 zile, pentru acest interval de timp nefiind necesară prezentarea unui test antigen.

Cu peste 560 de decese cauzate de coronavirus, raportate de ieri și până azi, Italia devine a şasea naţiune din lume care depăşeşte pragul de 60.000 de decese cauzate de SARS-COV-2 şi a doua din Europa, după Marea Britanie.


Pe de altă parte, în Regatul Unit începe, peste mai puțin de 24 de ore, campania de vaccinare anti-COVID. Acest spital din sudul Londrei a primit deja primele doze ale serului priodus de Pfizer şi BioNTech.

Louise Coughlan, farmacista Croydon Health Services NHS: „E un lucru incredibil. Evident, nu le pot ține în mână, pentru că trebuie să fie păstrate la temperaturi de minus 70 de grade Celsius, dar să știu că sunt aici, iar noi suntem printre primele ţări care primesc acest vaccin, este uimitor. Sunt foarte mândră de acest lucru."

Serul anti-COVID va fi transportat de o companie specializată, iar procesul de decongelare durează mai multe ore. Regatul Unit va primi, inițial, 800.000 de doze din vaccinul Pfizer-Biontech, iar primele injecţii sunt pentru cei aflaţi în cel mai mare pericol de a fi răpuşi de COVID-19, dar şi pentru cei care prezintă cel mai mare risc de transmitere a virusului.

Potrivit presei britanie, regina Elisabeta a II-a şi soţul ei, prinţul Philip, vor fi şi ei vaccinaţi în curând.

Pe de alt parte, regiunea Bavaria din sudul Germaniei, care a înregistrat până acum numărul cel mai mare de decese cauzate de coronavirus din ţară, a anunţat impunerea unei carantine mai dure, de miercuri până pe 5 ianuarie.

Locuitorii din Bavaria îşi vor putea părăsi casele doar cu un motiv întemeiat. Regulile vor fi relaxate pentru Crăciun, dar nu şi pentru Anul Nou.


VIDEO PROTVPLUS.RO