Cum e folosită pandemia de coronavirus pentru a limita libertatea presei. Moldova a interzis opiniile
Coronavirusul este folosit drept motivpentru a limita libertățile presei chiar și în unele state democratice. Jurnaliștii riscă sancţiuni de la amenzi usturătoare până la ani grei de închisoare.
Aceasta este concluzia unei analize realizate de axios.com. Cenzura vine tocmai din restricțiile impuse de guverne în încercarea a stopa răspândirea Covid-19.
În Ungaria, jurnaliştii pot primi şi 5 ani de închisoare
În Ungaria, o lege adoptată luni, care îi oferă puteri sporite premierului Viktor Orban, prevede și dreptul de a pedepsi jurnaliștii cu până la cinci ani de închisoare, dacă vor distribui informații pe care autorităţile le consideră false despre pandemia de coronavirus.
În Egipt, autoritățile au forțat o jurnalistă de la The Guardian să părăsească țara. Ea a relatat despre un studiu al Universității din Toronto, potrivit căruia numărul de cazuri de coronavirus din Egipt ar fi mult mai mare decât cel declarat oficial.
În Filipine, jurnaliștii pot sta până la două luni în închisoare pentru știri false sau pot scăpa cu amenzi de până la 20.000 de dolari.
Jurnaliştii iranieni, hărţuiţi de regimul de la Teheran
În Iran, presa are voie să folosească doar statisticile oficiale despre Covid-19. Unii jurnaliști au acuzat că au fost hărțuiți sau chiar arestați de autorități, potrivit VOA.
Mai mult, autoritățile au suspendat tipărirea și distribuția ziarelor, a anunțat Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. ”Mulți dintre noi nu avem alte surse de venit”, a declarat unul dintre jurnaliști. ”Măsuri similiare au fost adoptate de Yemen, Oman, Iordania și Maroc”, anunță aceeași organizație.
În Brazilia, șeful statului, Jair Bolsonaro, a catalogat virusul drept o invenție a mass-media. Iar în Statele Unite, președintele Donald Trump a lansat atacuri în mod repetat la adresa unor jurnaliști.
Republica Moldova a interzis materialele de opinie
Iar în Republica Moldova, jurnaliștii nu mai au dreptul la articole de opinie legate de coronavirus. Ei trebuie să prezinte doar poziția instituțiilor statului, scrie RFI.
Potrivit dispoziției semnate de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, ”pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern. Unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății)”.
În România, primul site închis
Și în România, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat măsuri dure pentru răspândirea informațiilor false legate de coronavirus și a propus chiar dezactivarea unui site de știri.
De asemenea, prin Ordonanța Militară 4, posturile tv sunt obligate să preia așa cum sunt mesajele Guvernului.
Ordonanţa Militară nr. 4
Art.9 – (1) În perioada în care este instituită starea de urgență, alertele sanitare, comunicatele, textele, materialele fotografice și audio-video cu mesaje de interes public care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, guvernamentale și/sau sponsorizate de către operatorii economici publici sau privați, persoane fizice sau organizații neguvernamentale, vor fi mediatizate gratuit și se vor adăuga ca timp suplimentar spațiului alocat pentru publicitate. (2) Difuzarea categoriilor de mesaje prevăzute la alin. (1) va fi solicitată radiodifuzorilor sau instituțiilor mass-media de către Grupul de comunicare strategică din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și se vor identifica în momentul difuzării cu mențiunea „Mesaj de utilitate publică.”
Jurnalistul care riscă să fie închis tot restul vieții
Centrul pentru Protecția Jurnaliștilor a semnalat și un alt caz, care nu are legătură cu Covid-19.
Un editor din Myanmar riscă închisoarea pe viață. Ko Nay Lin este acuzat pentru că a publicat un interviu cu liderul unei grupări rebele, Arakan Armi. El a fost reținut de poliție pe 30 martie.
Sursa: Axios, CNN, Guardian, voa.com
Etichete: inchisoare, coronavirus, jurnalisti, cenzură, libertatea presei,
Dată publicare:
01-04-2020 12:23