Cele mai virale fake news despre coronavirus. Raport oficial

Harta
Shutterstock

Dezinformarea în jurul COVID-19 continuă în întreaga lume, Rusia și China fiind indicate drept principale surse ale fake news-urilor ce au ca scop afectarea credibilității UE și a partenerilor săi, potrivit unei actualizări a unui raport oficial.

Un raport elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său, relevă dimensiunea dezinformării la nivel global, fenomen cu consecințe potențial dăunătoare pentru sănătatea publică și comunicarea eficientă a crizelor, scrie euvsdisinfo.eu.

Potrivit raportului, publicat inițial pe 16 martie și ulterior actualizat, în UE, dar și în alte regiuni, mesaje coordonate de dezinformare încearcă să indice minorități vulnerabile ca fiind cauza pandemiei și să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi răspunsuri eficiente.

Rusia și China, dar și personaje susținute de aceste state, sunt acuzate că încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, punând la îndoială credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor acesteia.

Raportul susține că, de la sfârșitul lunii ianuarie, au existat peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin legată de noul coronavirus.

Citește și
Giorgia Meloni summit Malta
Giorgia Meloni renunţă la conducerea grupului Conservatorilor Europeni. Pe cine susține pentru ocuparea postului

Printre fake news-urile propagate se numără și cea privind colapsul Uniunii Europene, din cauza unui răspuns deficitar al guvernelor naționale în criza coronavirusului.

Sursele arătau cum Kremlinul a fost mai bine pregătit decât guvernele europene și cum anumite state ar fi primit cu bucurie ajutoare oferite de Moscova și Beijing.

Cele mai vehiculate fake news


Sfaturi false despre sănătate

Sfaturi false despre sănătate și dezinformare continuă să fie distribuite pe rețelele de socializare. Astfel, în Turcia, sfaturile precum „consumul de alcool pur” sau ideea că „genele turcilor sunt imune la virus” continuă să circule pe platformele online.

Zvonuri privind teorii ale conspirației

Un volum uriaș de zvonuri privind teorii ale conspirației despre virusul „creat de om” și „leacurile miraculoase” a apărut, în special, în zona de sud-est a Europei. Un astfel de conținut continuă să circule pe scară largă și în statele membre ale UE.

Prin intermediul presei de stat și al rețelelor de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat în această săptămână că „în Rusia nu există o epidemie cu coronavirus”, jurnaliștii ruși independenți exprimându-și îngrijorarea că autoritățile ar ascunde adevărul.

Știri despre originea coronavirusului

O anchetă a ProPublica a dezvăluit o rețea de conturi de Twitter false, originare din China, care au fost folosite pentru a răspândi dezinformarea cu privire la COVID-19. Astfel, în spațiul de informații chinez, au existat încercări de a sugera, de exemplu, că personalul militar american a fost cel care a adus virusul la Wuhan sau că originea acestuia ar fi, de fapt, în Italia.


Știri care vizează Uniunea Europeană

"UE nu face față pandemiei; Uniunea urmează să se prăbușească ” sunt titluri promovate de surse pro-Kremlin, dar și de alte guverne și rețele / surse interne din statele membre ale UE sau chiar țări africane.

“UE este egoistă și își trădează propriile valori”. Ideea este promovată de surse pro-Kremlin, dar și în alte regiuni. În Ucraina, de exemplu, mesaje catastrofice despre un iminent colaps al Uniunii Europene sunt combinate cu portretizarea Ucrainei drept ”un stat fals” care a fost abandonat de ”aliatii europeni”.

Atât Rusia, cât și China au respins aceste acuzații.

După apariția raportului, în 16 martie, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a asigurat într-o conferinţă de presă că aceste alegaţii sunt nefondate şi lipsite de sens.

"Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse", a conchis Peskov.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.