Cum au folosit hackerii ruși Twitterul pentru un referendum privind independența Californiei
În noaptea alegerilor prezidențiale din 2016, numeroase conturi de Twitter care ar proveni din Rusia au început să promoveze, pe rețelele de socializare, un potențial referendum pentru independența Californiei.
Astfel, în 9 noiembrie 2016, după ce a început să fie evident că Donald Trump va deveni următorul președinte al Statelor Unite, hashtag-ul „#Calexit”, care reprezintă o aluzie la ruperea statului de pe Coasta de Vest de restul SUA, a devenit unul dintre cele mai populare de pe Twitter, scrie BBC News.
Jurnaliștii BBC au găsit, însă, dovezi că numeroase conturi care au promovat acest hashtag pe rețelele de socializare au, de fapt, legături cu Agenția pentru Cercetarea Internetului, cu sediul în Sankt Petersburg.
#CalExit, menționat de 100.000 de ori în câteva ore
În noaptea alegerilor din SUA, acest hashtag a fost menționat de 100.000 de ori în câteva ore, folosindu-se conturi false sau prin intermediul unor programe folosite de hackeri. Cel mai redistibuit a fost mesajul unui adolescent – de 10.000 de ori.
„California are a șasea cea mai mare economie din lume. Ar trebui să ne putem separa de SUA și să ne câștigăm independența. #CalExit”, precizează tânărul, în mesajul postat pe Twitter.
California has the sixth largest economy in the world... We have the ability to secede from the United States and go independent. #CalExit
— Michael Quicho (@QuichoMichael) November 9, 2016
Mișcarea pentru independența Californiei a fost organizată de o grupare intitulată „Da, California”. Unul dintre fondatori, Louis Marinelli a deschis inclusiv o așa-zisă ambasadă a Californiei în Moscova, pe care ulterior a mutat-o în Siberia. În 2016,
Marinelli a praticipat la o conferință finanțată de o grupare care primise bani de la Guvernul rus, și la care au participat și reprezentanți ai unor grupuri similare din Texas, Puerto Rico și Irlanda de Nord.
„Conferința a primit fonduri de la Kremlin, prin care s-a asigurat transportul și cazarea celor care susțineau mișcările de secesiune din America și Europa”, susține reporterul Casey Michel, de la ThinkProgress.
Pe de altă parte, Marinelli neagă orice legătură cu Kremlinul sau că ar fi primit finanțări de la Guvernul Rusiei. Cu toate acestea, el nu vrea să renunțe la mișcarea pentru independența Californiei.
Potrivit BBC, aceasta nu este singura mișcare de independență care are legături cu Rusia. Pentru o perioadă, pagina de Facebook „Heart of Texas” a fost cea mai populară dintre paginile care promovează independența acestui stat, fiind urmărită de 250.000 de persone. Miercuri, în cadrul audierilor din Senat, s-a descoperit că și acea pagină ar fi avut legături cu Agenția pentru Cercetarea Internetului.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: hackeri rusi, alegeri prezidentiale sua, implicare rusia alegeri sua,
Dată publicare:
04-11-2017 16:36