Susținătorii extremei dreapta la alegerile din Germania, influențați de știri false
Alegătorii care au votat cu extrema-dreapta, la alegerile generale din Germania, au manifestat o tendință mai mare de a crede știrile false decât susținătorii celorlalte formațiuni, arată un studiu realizat de un think-tank cu sediul la Berlin.
Acest studiu oferă indicii despre cum a ajuns Alternativa pentru Germania (AfD) să fie votată de 12,6% dintre cei care s-au prezentat la urne, devenind, astfel, primul partid de extremă-dreapta din Parlament, de la al Doilea Război Mondial, notează publicația Politico.eu.
În comparație cu alegerile prezidențiale din Statele Unite, știrile false nu par să fi avut un impact major asupra alegerilor parlamentare din Germania, însă studiul sugerează că știrile false au influențat votul alegătorilor.
„În epoca <<post-fapt>> ne confruntăm cu două provocări. Cum aducem faptele înapoi în sfera comunicării și cine este gata să creadă doar fapte?”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Alexander Sangerlaub.
În urma acestui studiu, la care au participat 1000 de persoane, cercetătorii au aflat că susținătorii AfD s-au arătat mai scepici la sursele media tradiționale decât cea mai mare aprte a electoratului. Astfel, ei s-au bazat masiv pe informațiile politice apărute pe rețelele de socializare. Mai mult de atât, știrile false de pe rețelele de socializare au contribuiuit la consolidarea prejudecăților, în cazul susținătorilor extremei dreapta.
Aceste știri false au inclus relatări negative despre refugiați și migranți, diseminate de susținătorii AfD pe rețelele de socializare, înainte de alegerile din 24 septembrie.
De exemplu, trei pătrimi dintre alegătorii AfD care au participat la studiu au crezut o relatare falsă, potrivit căreia peste jumătate dintre refugiații care au ajuns recent în Marea Britanie nu au terminat nici măcar liceul.
Totodată, unul din patru susținători ai formațiunii a mărturisit că a crezut o știre falsă despre un fost episcop din Hanovra care a susținut că toți germanii sunt naziști, în timp ce doar 11% dintre participanții la studiu au crezut o analiză a Stiftung Neue Verantwortung, care arăta contrariul.
Deși Twitter nu este foarte popular în Germania, peste 30 de milioane de persoane au cont pe Facebook.
Sursa: Politico.eu
Etichete: fake news, stiri false, Alternativa pentru Germania,
Dată publicare:
22-10-2017 16:06