Cum au ajuns retelele de socializare unelte pentru mobilizare in masa

06-02-2011 09:30

In aprilie 2009, in Republica Moldova avea loc ceea ce presa straina numea Revolutia Twitter. Era prima data cand retelele de socializare erau folosite pentru mobilizarea maselor.

Acelasi lucru s-a intamplat in decembrie 2010 in Tunisia si in urma cu doua saptamani in Egipt. Protestatarii au folosit Twitter si Facebook ca sa se organizeze si ca sa spuna lumii ce se intampla in tara lor.

Nemultumirile care mocnisera timp de 30 de ani au izbucnit aproape peste noapte in Egipt. Primele manifestatii au fost convocate pe retelele de socializare.

Insa puterea de la Cairo s-a sesizat rapid. Providerii de internet au fost inchisi unul cate unul. Tacerea protestatarilor n-a durat mult, pentru ca aproape imediat a aparut Speak-2-Tweet, un serviciu care le permite egiptenilor sa publice informatii pe Twitter apeland un numar de telefon.

Pe Facebook, Youtube si Twitter exista grupuri care cheama la revolutii in Siria, Yemen si Algeria. Si totusi, un apel la protest pentru vineri, la Damasc, a ramas fara ecou.


VIDEO PROTVPLUS.RO