Cum au ajuns membrii Hezbollah să folosească pagere. Dispozitivele ar fi fost implantate cu explozibili

×
Codul embed a fost copiat

Cutii mici care provoacă pagube majore. Marţi, nouă persoane au murit şi câteva mii au fost rănite în urma exploziei simultane a unor sisteme de radiomesagerie utilizate de Hezbollah în Liban.

Potrivit mişcării islamiste libaneze, atacul a fost efectuat prin utilizarea sau „piratarea” pagerelor lor, un mijloc de comunicare puţin utilizat de publicul larg.

Hezbollah utilizează pagerele pentru a păstra legătura fără a fi nevoit să folosească telefoanele mobile, care ar putea fi piratate de forţele israeliene. Cu aceste instrumente, puternicul partid îşi poate chema membrii să se alăture unităţilor lor, în principiu în condiţii mai sigure, notează AFP.

Aceste cutii mici fac posibilă primirea de mesaje, alerte sonore sau numere de telefon folosind propria frecvenţă radio şi, prin urmare, fără a utiliza reţelele de telefonie mobilă, care pot fi supuse întreruperilor, problemelor de conectare sau interceptării comunicaţiilor.

Acesta este unul dintre argumentele de vânzare ale Spok, care produce în continuare pagere: „Obţineţi linişte sufletească cu pagere al căror semnal pătrunde în oţel ca metalul, în timp ce semnalul unui smartphone ar putea fi blocat”, se laudă compania americană pe site-ul său.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

„Sistemele de pagere oferă un mijloc de comunicare mai fiabil, de exemplu, în cazul unei defecţiuni a reţelei wi-fi sau telefonice”, mai susţine Discover Systems.

În timp ce pagerele au cunoscut apogeul în Occident în anii 1980 şi 1990 (peste 2,3 milioane de persoane îi aveau în Franţa în 1998), utilizarea lor a persistat în prezent mai ales în spitale, în special în Statele Unite. Potrivit unui studiu publicat în 2017 de Journal of Hospital Medicine, aproape 80% dintre medicii de spital intervievaţi foloseau pagerul, iar jumătate dintre mesajele pe care le primeau erau legate de îngrijirea pacienţilor.

Potrivit Spok, primul pager a fost brevetat în Statele Unite în 1949 de către inventatorul Alfred Gross, un pionier al comunicaţiilor fără fir, înainte de a fi utilizat într-un spital din New York.

Cu toate acestea, termenul „pager” a fost înregistrat oficial în 1959 de Motorola, care a fost lider de piaţă timp de mai multe decenii. Potrivit Spok, 61 de milioane de pagere erau în circulaţie la nivel mondial în 1994, înainte ca telefoanele mobile să apară la scară largă.

Primul pager Motorola, Pageboy 1, creat în 1964, a fost folosit pentru a trimite o alertă sonoră prin telefon înainte ca tehnologia să fie perfecţionată şi, începând cu anii 1980, a făcut posibilă trimiterea de mesaje scrise, deşi nu întotdeauna în scopuri legale. Serialul bine documentat „The Wire” despre traficul de droguri din Baltimore, în estul Statelor Unite, arată cum „pagerul” este utilizat şi pentru vânzarea de droguri.

Hezbollah a promovat mult timp secretul ca piatră de temelie a strategiei sale militare, renunţând la dispozitivele de înaltă tehnologie pentru a evita infiltrarea programelor de spionaj israeliene şi americane, notează CNN.

Într-un discurs televizat în urmă cu peste şase luni, secretarul general Hassan Nasrallah le-a cerut membrilor Hezbollah şi familiilor acestora din sudul Libanului, unde luptele cu forţele israeliene de peste graniţă durează de aproape un an, să renunţe la telefoanele lor mobile.

„Închideţi-l, îngropaţi-l, puneţi-l într-un cufăr de fier şi încuiaţi-l”, a spus el într-un discurs susţinut în februarie. „Faceţi-o de dragul securităţii şi pentru a proteja sângele şi demnitatea oamenilor”.

„Colaboratorul (cu israelienii) este telefonul mobil din mâinile voastre şi ale soţiei şi copiilor voştri. Acest telefon mobil este colaboratorul şi ucigaşul”, a continuat el să spună în discursul său înflăcărat.

Spre deosebire de alţi actori non-statali din Orientul Mijlociu, se crede că unităţile Hezbollah comunică printr-o reţea internă de comunicaţii.

Aceasta este considerată unul dintre elementele-cheie ale puternicei grupări care a fost mult timp acuzată că operează ca un stat în interiorul unui stat.

Reţelele de pager ar fi avut rolul de a-i determina pe membrii Hezbollah să se contacteze între ei prin aceste linii telefonice.

Pe lângă faptul că a provocat un eveniment cu victime în masă în mai multe părţi ale Libanului, infiltrarea aparentă a acestor pagere, la un pas distanţă de reţelele lor reale, a zdruncinat grupul susţinut de Iran.

Cum au fost posibile exploziile pagerelor din Liban? Teoriile experţilor

Experţii au împărtăşit două teorii cu privire la modul în care sute de pagere au putut exploda simultan în Liban, explozii soldate cu moartea a nouă persoane şi peste 2.800 de răniţi.

Una dintre teorii este că a existat o breşă de securitate cibernetică, care a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor.

O alta este că a fost vorba de un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost falsificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere.

David Kennedy, un fost analist de informaţii al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, a declarat pentru CNN că exploziile observate în videoclipurile distribuite online par a fi „prea mari pentru a fi vorba de un hack direct şi de la distanţă care ar supraîncărca pagerul şi ar provoca o explozie a bateriei cu litiu”.

Kennedy a declarat că a doua teorie i se pare mai plauzibilă.

„Este mai probabil ca Israelul să fi avut agenţi operativi... în Hezbollah... Pagerele ar fi fost implantate cu explozibili şi probabil programate să se detoneze doar atunci când a fost primit un anumit mesaj”, a spus el.

„Complexitatea necesară pentru a reuşi acest lucru este incredibilă. Ar fi fost necesare multe componente diferite de informaţii şi execuţie. Informaţiile din surse umane (HUMINT) ar fi fost principala metodă utilizată pentru a realiza acest lucru, împreună cu interceptarea lanţului de aprovizionare pentru a face modificări la pagere”, a adăugat el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre
O țară NATO a fost invitată să devină „parteneră” a comunității BRICS. Rusia și China, printre statele membre

Turciei i-a fost oferit statutul de „țară parteneră” din partea grupului de națiuni BRICS, a anunțat ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat.

Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”
Iranul vrea să deschidă o clinică pentru „vindecarea” femeilor care refuză hijabul. „Va fi o închisoare”

Iran intenţionează să deschidă o „clinică de tratament” pentru femeile care sfidează legile privind purtarea obligatorie a hijabului, ce impun acestora să îşi acopere capul în public.

 

„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani
„Sunt fete, nu soții”. Columbia interzice complet căsătoriile între minori, după o luptă legislativă de 17 ani

Parlamentarii columbieni au aprobat un proiect de lege pentru eradicarea căsătoriilor între copii, după 17 ani de dezbateri aprinse și opt încercări eșuate de aprobare a legii.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.