Cum arată ”Planul Marshall pentru Ucraina”. Pagubele provocate de Rusia ar ajunge la 1,4 trilioane de dolari

Cum arată ”Planul Marshall pentru Ucraina”. Pagubele provocate de Rusia ar ajunge la 1,4 trilioane de dolari
Getty

Un grup de economiști internaționali de seamă au elaborat un plan pentru redresarea postbelică a economiei ucrainene, pe care îl numesc un analog al Planului Marshall.

 

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 47

Ucraina va avea într-adevăr nevoie de asistență semnificativă. Banca Mondială prezice deja că PIB-ul său se va micșora cu 45% din cauza războiului declanșat de Rusia. Potrivit unor calcule, daunele din acțiunile Rusiei ar putea ajunge la 1,4 trilioane de dolari, scrie The Moscow Times, o publicație care se prezintă ca fiind independentă de Kremlin.

Potrivit FMI, PIB-ul Ucrainei în 2021 ar fi trebuit să se ridice la 181 de miliarde de dolari (fondul nu a făcut încă calculele finale).

Mai mult de un sfert din populația Ucrainei a fost strămutată din cauza invaziei Rusiei, o amploare a distrugerii și a crizei refugiaților care nu a mai fost văzută în Europa de la al Doilea Război Mondial, potrivit raportului „The Ukraine Recovery Project” elaborat de Centrul de Cercetare a Politicii Economice (CEPR).

Citește și
Război în Ucraina, ziua 36. Bombardamentele continuă, dar trupele ruse încep să nu mai execute ordinele
O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii săi au turnat-o că făcea comentarii împotriva războiului din Ucraina

CEPR: ”Guvernele diferitelor țări și organizații internaționale și-au declarat disponibilitatea de a ajuta Ucraina să se recupereze după război. Această lucrare oferă idei despre cum aceste eforturi pot și ar trebui să fie încadrate. Ideile autorilor se bazează pe exemple anterioare de reconstrucție postbelică (de exemplu, Planul Marshall după al Doilea Război Mondial, reunificarea Germaniei, programele de reconstrucție în Irak și Afganistan) și după dezastre naturale”.

Amploarea pierderilor. BM prezice o prăbușire a PIB-ului Ucrainei cu 45,1%

Estimările prejudiciului cauzat de acțiunile Rusiei variază foarte mult: „amploarea recesiunii va depinde de durata și intensitatea ostilităților”, scrie Banca Mondială (BM), care a prezis o scădere a PIB-ului Ucrainei în acest an cu 45,1%.

„Invazia rusă aduce o lovitură uriașă economiei ucrainene și provoacă daune masive infrastructurii. Ucraina are nevoie de sprijin financiar pe scară largă, deoarece îi este dificil să asigure funcționarea economiei și a structurilor guvernamentale pentru a sprijini cetățenii care suferă în această situație extremă”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), într-un raport din 31 martie, a prezis o recesiune de 20% în Ucraina dacă luptele se încheie în „câteva luni” și un program major de redresare este implementat rapid.

În acest caz, PIB-ul de anul viitor ar putea crește cu 23% și „până la sfârșitul lui 2023 se va apropia de nivelul de dinainte de război, deși nu îl depășește”.

Totalul prejudiciului este de 1,36 trilioane de dolari

Viktor Tsyrennikov, director de analiză cantitativă la Promontory Financial Group, estimează o scădere cu 30% a PIB-ului în acest an.

Fără niciun sprijin extern, rata de creștere postbelică timp de cinci ani va fi sub creșterea potențială de dinainte de război (așa cum a prezis FMI). Așa a fost după capturarea Crimeei, subliniază Tsyrennikov.

El a calculat și rata potențială de creștere a Ucrainei (în comparație cu economiile cele mai asemănătoare din Europa de Est) în absența unor evenimente precum anexarea Crimeei în 2014 și invazia rusă în 2022.

Rezultatul calculului este că totalul prejudiciul economic adus Ucrainei din cauza acțiunilor Rusiei este de 1,36 de trilioane de dolari, scrie Tsyrennikov.

Pe de altă parte, declinul economic din Rusia din cauza sancțiunilor fără precedent din acest an va fi de 11,2%, prezice Banca Mondială. BERD a estimat-o anterior la 10% și nu se așteaptă să nu crească în 2023.

Pentru comparație: în timpul crizei Rusiei în 1998, scăderea PIB a fost de 5,3%, iar în timpul crizei economice globale din 2009 - 7,9%.

Procesul de redresare va semăna cu cel al Europei de după Al Doilea Război Mondial

O recesiune va începe și în regiunea Europa și Asia Centrală, consideră BM: se așteaptă la o scădere de 4,1%, în timp ce înainte de război a prezis o creștere de 3%.

Ucraina are nevoie urgentă de sprijin financiar mare, scrie BM. În lunile următoare, banca intenționează să formeze un pachet de salvare de 3 miliarde de dolari, cu 925 de milioane de dolari pe care banca i-a strâns deja. BERD a anunțat că a pregătit inițial 2 miliarde EUR.

Cu toate acestea, o redresare deplină va necesita eforturi pe scară largă din partea comunității internaționale, potrivit autorilor Planului Marshall ucrainean, care estimează recesiunea economică din acest an la cel puțin 30%.

Având în vedere nivelul de dezvoltare economică, proximitatea față de Europa și un puternic sentiment de unitate și scop comun în rândul ucrainenilor, este mai probabil ca procesul de redresare să semene cu Europa după cel de-al Doilea Război Mondial decât cu Irakul sau Afganistanul după 2002-2003, cred economiștii.

Aderarea la UE va constitui un stimulent pentru reformă

În opinia acestora, pentru a asigura dezvoltarea cu succes a Ucrainei pe termen lung, procesul de redresare ar trebui să se bazeze pe următoarele principii.

Ucrainei ar trebui să aibă posibilitatea de a adera la UE pentru a crea un stimulent pentru reformă și modernizare.

Ajutorul trebuie să fie prompt și oferit imediat după încheierea războiului. Cu toate acestea, trebuie furnizat în anumite condiții, astfel încât banii să fie cheltuiți eficient și să fie utilizate cele mai bune practici în procesul de recuperare, inclusiv eforturile de eradicare a corupției.

Ajutorul ar trebui să vină sub formă de granturi, nu de împrumuturi.

Este necesară coordonarea între diferitele surse de finanțare pentru a evita risipa, întârzierile și duplicarea plăților.

Recuperarea oferă o oportunitate unică de a îmbunătăți radical capacitățile de producție ale Ucrainei și de a face o descoperire tehnologică (inclusiv tehnologii verzi), de a pune bazele creșterii pe termen lung și de a integra Ucraina și mai puternic în economia globală.

Avantajul Ucrainei: nu va avea loc o schimbare de regim

Ajutorul ar trebui să se concentreze pe creșterea productivității și pe stimularea creșterii rapide a investițiilor de capital (de exemplu, noi echipamente, infrastructură, dezvoltarea competențelor, asistență tehnică etc.) și dezvoltarea capitalului uman.

În cele din urmă, întrucât o astfel de asistență va fi eficientă numai dacă coincide cu interesele Ucrainei, țara trebuie să „dețină” programul de reconstrucție. Pentru a face acest lucru, economiștii oferă planificare și luare a deciziilor în comun, investiții comune (când partenerii ucraineni și internaționali investesc sume egale), programe de descentralizare.

„Planul Marshall s-a dovedit a fi un succes uimitor – nu numai pentru Germania și Italia, unde au început patruzeci de ani de „miracole”, ci și pentru Franța, Benelux și Turcia”, comentează Konstantin Sonin, profesor de economie la Universitatea Harvard.

Ucraina, potrivit acestuia, va avea și avantajul că nu va avea loc nicio schimbare de regim politic. În plus, Planul Marshall a fost benefic pentru ambele părți - atât afacerile americane, cât și țările beneficiare, Sonin adaugă: „Deci, planul Marshall potrivit pentru Ucraina va fi - și proiectul actual se bazează pe acesta - benefic pentru afacerile țărilor donatoare. "

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cancelarul Austriei vrea să obţină culoare umanitare de la Vladimir Putin, dar nu se aşteaptă la un ”miracol”
Cancelarul Austriei vrea să obţină culoare umanitare de la Vladimir Putin, dar nu se aşteaptă la un ”miracol”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, urmează să încerce să obţină culoare umanitare în Ucraina, în cursul întâlnirii sale, luni, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg.

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii săi au turnat-o că făcea comentarii împotriva războiului din Ucraina
O profesoară din Rusia a fost arestată după ce elevii săi au turnat-o că făcea comentarii împotriva războiului din Ucraina

O profesoară din vestul Rusiei este cercetată penal pentru că a făcut comentarii împotriva războiului în clasă, după ce a fost înregistrată în secret de elevi. Femeia a fost arestată și riscă acum 10 ani de închisoare.

Kuleba susţine că războiul
Kuleba susţine că războiul "nu ar fi avut loc dacă Ucraina era membră a NATO"

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat, din nou, că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2008, informează dpa.

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 10 aprilie 2022. Ucrainenii au deschis mii de anchete pentru crime de război
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 10 aprilie 2022. Ucrainenii au deschis mii de anchete pentru crime de război

Cadavrele a peste 1.200 de persoane au fost găsite în regiunea Kievului, anunță procurorul general al Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 46. Peste 1.200 cadavre descoperite în regiunea Kiev, afirmă procurorul general
Război în Ucraina, ziua 46. Peste 1.200 cadavre descoperite în regiunea Kiev, afirmă procurorul general

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 46. ȘtirileProTV.ro vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale acestui conflict.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.