Atentat la o cafenea din Sankt Petersburg. Bloggerul rus ucis: ”O să învingem pe toată lumea, o să îi ucidem pe toți”
Un blogger militar - înfocat susținător al războiului din Ucraina - a fost ucis duminică într-o explozie în timpul unui eveniment organizat la o cafenea din Sankt Petersburg.
Alte 31 de persoane au fost rănite în deflagrație. Kremlinul a acuzat Ucraina pentru atac, dar Kievul a negat orice implicare. În această dimineță a fost arestată o persoană suspectă, o tânără care ar fi lăsat o statuetă cadou pentru bloggerul vizat. Între timp, mercenarii Wagner au ocupat clădirea administrației din Bahmut. Ucrainenii controlează, însă, vestul orașului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta este momentul în care s-a produs explozia, în cafeneaua aflată în centrul orașului Sankt Petersburg. Acolo, bloggerul cunoscut sub numele Vladlen Tatarski era invitat special la un eveniment organizat de Cyber Front Z - un grup de propagandă online a Kremlinului. Potrivit presei ruse, 200 de grame de TNT s-ar fi aflat într-o statuetă, primită cadou de blogger de la o așa-zisă fană.
În această dimineaţă, autorităţile ruse au anunţat arestarea tinerei care ar fi lăsat statueta respectivă la cafenea. Ar fi vorba de rusoaica Daria Trepova, de 26 de ani, o cunoscută militanta împotriva războiului din Ucraina. În martie 2022, a petrecut 10 zile în arest pentru că a participat la o manifestaţie anti-razboi.
Tatarski, pe numele său real Maxim Fomin, avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram și era un înfocat susținător al războiului din Ucraina, deși s-a născut în Donețk.
În 2011, a fost arestat în urma unei tentative de jaf armat la o bancă. A fost eliberat din închisoare în 2014, de rebelii pro-ruși, cărora li s-a alăturat mai apoi. Era unul dintre principalii propagandiști locali ai invaziei ruse și prieten apropiat al Dariei Dughina, ucisă și ea într-un atentat, anul trecut.
Tatarski: ”O să învingem pe toată lumea, o să îi ucidem pe toți, o să îi jefuim pe toți. Totul va fi așa cum ne place nouă”.
Kievul spune că Ucraina nu a fost implicată în explozia de la cafenea, în ciuda acuzațiilor venite de la Kremlin. Dar există și voci care susțin că atentatul e un nou pas în lupta pentru putere dintre facțiuni diverse de la Kremlin.
Cafeneaua în care s-a produs explozia i-a aparținut lui Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, care i-a adus un omagiu lui Tatarski, în Bahmut.
Cafeneaua în care s-a produs explozia i-a aparținut lui Evgeni Prigoji, liderul mercenarilor Wagner. Iar Sankt Petersburg este orașul natal al președintelui Vladimir Putin și locul în care și-a început ascensiunea politică.
Între timp, în Ucraina exploziile nu contenesc. Acest oraș, aflat la 25 de kilometri de Bahmut, este folosit ca zonă de pregătire pentru trupele ucrainene. Însă rușii au țintit, și aici, case și școli.
Volodimir Zelenski: ”Teroriștii ruși au lovit din nou la Kosteantînivka, în regiunea Donețk, blocuri de locuințe obișnuite. Șase oameni au fost uciși de acest bombardament rusesc, trei femei și trei bărbați - oameni obișnuiți, dintr-un oraș obișnuit din Donbas. Teroriștii ruși au atacat și districtul Konotop din regiunea Sumî, cu mortiere. Două persoane au fost ucise”.
Deși sunt foarte aproape de linia frontului, localnicii nu vor să plece.
Veronika este angajată serviciilor ucrainene de urgență și ajută la evacuarea oamenilor. Originară din Mariupol - oraș cucerit de ruși -, tânăra spune că nu-i înţelege pe cei care nu se lasă duși.
”Sunt foarte surprinsă când oamenii din Chasiv Yar spun că le este bine și că totul este sub control și refuză să plece. Noi nu am avut o asemenea șansă în Mariupol”.
Mulți trăiesc din ajutoare, nu mai au apă potabilă și nici curent electric, de multă vreme.
Între timp, în apropiere de frontul din Bahmut, într-o bază secretă, Brigada ucraineană 93, cunoscută sub numele de cod "Seneca", le dă o importantă mână de ajutor soldaților aflaţi în prima linie. Jurnaliștii de la Sky News au fost primiți în locul lor secret.
Tinerii ucraineni, mulți dintre ei IT-iști, reprogramează aceste drone astfel încât să nu fie detectate de radare. Apoi le atașează explozibili și, cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală, le pilotează spre liniile rusești.
Anna este comandantul grupului.
Anna: "Ne luptăm pentru pământul nostru, pentru istoria noastră, pentru cultura noastră. Luptăm pentru libertatea noastră”.