Cum afectează refuzul lui Donald Trump de a-și accepta înfrângerea criza generată de coronavirus din SUA

Ultima actualizare: 09-11-2020 13:57

În timp ce un nou val al pandemiei pune stăpânire alarmant pe Statele Unite, guvernul încă în exercițiu la Washington nici măcar nu mimează gestionarea crizei.

Pentru a cincea zi la rând, americanii au raportat peste 100.000 de cazuri noi, însă refuzul lui Donald Trump de a-și accepta înfrângerea în alegeri nu face decât să agraveze blocajul. Până când va prelua efectiv puterea, viitoarea administrație Biden se pregătește, alcătuind o echipă de experți și pune la punct măsurile necesare pe hârtie.

Președintele în exercițiu, Donald Trump, pare să-și caute inspirație pentru ce are de făcut mai departe pe terenul de golf. Iar între două partide de golf își reiterează pe Twitter acuzațiile privind fraudarea alegerilor.

Potrivit postului CNN, după ginerele și totdată consilierul său Jared Kushner, și prima doamnă, Melania, s-a alăturat grupului de apropiați care îl sfătuiesc pe Trump că a venit timpul să accepte că a pierdut alegerile. În schimb, cei doi fii mai mari ai președintelui, Eric și Donald Jr, sunt cei care fac presiuni asupra lui să nu dea înapoi.

Adjunctul şefului de campanie al echipei Biden-Harris a dezvăluit că nu există nicio comunicare între Trump şi Biden şi nici între reprezentanţi acestora, așa cum se obișnuiește.

Președintele ales Joe Biden s-a recules duminică la mormântul fiului său Beau, răpus de cancer în 2015, după care s-a întors la treabă. Oamenii săi au lansat un site destinat tranziției, prin care noua echipă prezidențială îi va ține la curent pe americani în legătură cu ce au de gând să facă. Primul și cel mai dificil obiectiv este controlarea coronavirusului.

Joe Biden urmează să anunțe luni propria echipa de experți însărcinată cu problema pandemiei.

Megan Ranney, doctor: „Când echipa Biden-Harris își va prelua efectiv mandatul, virusul va fi deja în faza răspândirii galopante în comunitate.”

Ashish Jha, doctor
: „Le va lua săptămâni, dacă nu luni, să "răstoarne" situația.”

Potrivit presei americane, noua echipă de criză va avea 12 membri, fiind condusă de un fost chirurg general al SUA, un fost responsabil al Autorității Federale pentru Medicamente și o profesoară de la Universitatea Yale.

Dr. Ashish Jha, Dean, doctor: „Ce-mi doresc eu este să văd expertiză reală în abordarea crizei. Să se implice economiști, sociologi, oameni care au mai lucrat în guvern pe diverse poziții.”

Semnale tot mai apăsate de alarmă vin din partea cadrelor medicale din linia întâi a frontului anti-pandemie.

Andrea Romer, asistentă: „N-am fost pregătite să facem față fricilor și singuritatii care care se confruntă pacienții izolați de familii. Covid ia mereu altă turnură decât cea pe care o anticipăm, asta face boală atât de imprevizibilă. De aceea, nu putem ghida nici pacienții, nici familiile în legătură cu evoluția bolii. Văzând și făcând.”

Carey Elwood are o experiență de 20 de ani și s-a obișnuit să stabilească o legătură cu pacienții. Doar că de data asta, cei de care are grijă sunt intubați, nu pot comunica.

"Ajutați-ne să vă ajutăm!", sună apelul unanim al asistentelor americane.

Carey Elwood, asistentă: „Când mă duc la cumpărături și văd oameni fără măști mă supăr, mă înfurii de fapt, pentru că văd la muncă efectele acestei purtări. E o nebunie să vrei să te duci la meciuri de fotbal și la mitinguri ample etc, când noi ne zbatem în halul ăsta în spitale. Pare că nimănui nu-i pasă.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO