Cum a reușit o rețea de traficanți de organe din Pakistan să recolteze rinichi de la sute de pacienți fără știrea lor
Poliția din estul Pakistanului a destructurat o rețea ilegală de recoltare de organe, arestând opt persoane care au recoltat rinichi de la sute de pacienți, uneori fără ca aceștia să știe, au declarat luni autoritățile, potrivit CNN.
Presupusul lider al rețelei, identificat drept „Dr Fawad”, este acuzat că a efectuat 328 de operații pentru scoaterea unui rinichi pe care mai apoi îl vindea clienților în schimbul a până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 de dolari) pentru un organ, a precizat ministrul-șef al provinciei Punjab, Moshin Naqvi.
Oficialul a adăugat că rețeaua a ”ademenit” pacienți din spitale și a efectuat operațiile în regiunea Taxila, orașul Lahore și în Kashmir.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
„Au putut să facă asta în Kashmir, deoarece nu există o lege privind transplantul de rinichi, așa că le-a fost mai ușor să efectueze operațiile acolo”, a declarat Moshin Naqvi.
Până acum au fost confirmate trei decese, potrivit ministrului-șef.
Liderul rețelei a fost arestat anterior de cinci ori, dar a fost eliberat de fiecare dată și și-a putut relua operațiunea. Unii dintre pacienții ale căror organe au fost recoltate nu știau că rinichiul le-a fost îndepărtat.
Poliția a investigat cazul mai bine de două luni după ce un bărbat a anunțat autoritățile că a fost convins de unul dintre membrii rețelei să primească tratament medical privat. Ulterior, când a mers la un alt doctor, i s-a spus că nu mai are unul dintre rinichi.
Autoritățile din Pakistan încearcă să înăsprească legile astfel ca reclamele online pentru transplanturi ilegale de rinichi să fie interzise. „Întreaga noastră atenție se îndreaptă asupra urmăririi celorlalte grupuri care operează în acest fel”, a spus inspectorul general al poliției din Punjab.
Pakistanul a interzis comerțul cu organe umane în 2007 și a înăsprit pedepsele pentru cei care recoltează și fac trafic de organe cu închisoare până la 10 ani și amenzi de 1 milion de rupii (3.400 de dolari).