Cum a mutat un fermier fără să știe granița Belgiei cu Franţa. ”Ar trebui să putem evita un război”
Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin.
Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 de metri, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Incidentul nu a cauzat un scandal internaţional, ci a fost considerat amuzant de ambele părţi ale frontierei.
„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1.
Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Ea a fost marcată cu pietre de hotar, care au fost menţinute de atunci.
„M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare”, a glumit edilul belgian. „Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”.
Ar putea fi convocată o comisie franco-belgiană inactivă din 1930
Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus: „Ar trebui să putem evita un nou război de graniţă”.
Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a reapune piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930.
Lavaux a subliniat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează.
„Dacă arată bunăvoinţă, nu va avea vreo problemă, vom soluţiona chestiunea amiabil”, a mai declarat el pentru site-ul de ştiri Sudinfo.