Belgia redeschide luni frontierele pentru călătoriile neesenţiale

Dată publicare: 14-04-2021 19:54
Dată actualizare: 14-04-2021 20:00


Belgia

Belgia, unde trecerea frontierei pentru turism sau în orice alt scop neesenţial era interzisă de la sfârşitul lui ianuarie din cauza pandemiei, va restabili această posibilitate începând de luni, a anunţat miercuri premierul Alexander De Croo.

Interdicţia călătoriilor în UE, care a fost criticată de Comisia Europeană, va fi 'ridicată duminică seara', termenul limită din ordinul ministerial care o instituise, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Totuşi, călătoriile neesenţiale în Uniunea Europeană vor rămâne 'nerecomandate', a precizat liderul liberal flamand, într-o conferinţă de presă.

În ce priveşte deplasările în afara UE, rămân în vigoare regulile europene.

Data de luni, 19 aprilie, coincide cu reluarea cursurilor şcolare după vacanţa de Paşte, în care guvernul a dorit să evite la maximum deplasările populaţiei peste hotare.

De luni, călătoriile în UE vor fi posibile, însă la revenire vor exista reguli 'foarte stricte', a avertizat premierul.

La revenirea dintr-o 'zonă roşie', vor rămâne obligatorii intrarea în carantină - verificată, la nevoie, prin controale ale poliţiei - şi teste PCR în prima şi a şaptea zi de izolare, a precizat De Croo.

Comisarul european Didier Reynders a salutat miercuri o decizie pentru 'menţinerea respectării liberei circulaţii în interiorul UE'.

Interdicţia de intrare şi ieşire din Belgia nu se referea la lucrătorii transfrontalieri, nici la deplasările imperioase din motive familiale sau profesionale.

Ea fusese adoptată printr-un ordin ministerial care a fost prelungit ulterior de mai multe ori, la fel ca majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 în vigoare în Belgia.

Ridicarea interdicţiei era aşteptată mai ales de sectorul transporturilor aeriene şi de agenţiile de voiaj, foarte afectate de pandemie.

Sursa: Agerpres

Tags: belgia, calatorii,


VIDEO PROTVPLUS.RO