Medicul Cătălin Denciu, rănit după ce a salvat pacienți, este Eroul Anului 2020 în Belgia

Dată publicare: 07-04-2021 12:58
Dată actualizare: 08-04-2021 09:38


Medicul Cătălin Denciu, care era de gardă la Spitalul din Piatra Neamţ, anul trecut, când a izbucnit incendiul la Secția AȚI și nu a ezitat să salveze pacienții din flăcări, a fost declarat eroul anului 2020 în Belgia.

Anunțul a fost făcut la Palatul Cotroceni de Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Regatul Belgiei a considerat că medicul român, care a respectat jurământul lui Hipocrate cu riscul de a-și pierde viața sau de a rămâne mutilat, merită toate onorurile.

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa: „Sunt foarte bucuros că ţara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamţ, Cătălin Denciu, declarându-l eroul anului 2020."

10 oameni au pierit pe 14 noiembrie, anul trecut, în incendiul care a devastat secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. În acea noapte, Cătălin Denciu era de gardă la ATI. A intrat în flacări și nu s-a gândit că-și pune viața în pericol. A încercat să scoată cât mai mulți bolnavi din foc.

Medicul român de 48 de ani a fost dus cu un avion militar în Belgia, la Spitalul Militar Queen Astrid din Bruxelles, unde i-a fost salvată viața. Luna trecută, Cătălin Denciu a fost transferat la Spitalul Saint Luc, pentru recuperare.

În această vreme, ancheta a demonstrat că secția ATI de la Piatra Neamț nu avea avize de la DSP, hidranții nu funcționau, sistemul de ventilație era inexistent, iar instalația electrică era din anii '70. Mai mult, electricienii angajați nu aveau avize de la Autoritatea pentru Reglementare în Energie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO