Cum a fost scufundată nava Moskva. ”Cea mai mare înfrângere a marinei ruse de la al Doilea Război Mondial”

Ultima actualizare: 16-04-2022 10:35
racheta Neptun, Ucraina
Wikipedia

Nava amiral a Flotei Negre a Rusiei, Moskva, care s-a scufundat joi, a fost lovită de un nou tip de rachetă ucraineană, potrivit unui înalt oficial american al apărării, care a informat reporterii vineri.

În schimb, Rusia a susținut că Moskva a fost avariată într-un incendiu.

Potrivit Business Insider, un înalt oficial american al apărării a declarat că nava a fost lovită de cel puțin o rachetă Neptune și că există probabil victim. Autoritățile ruse au spus că echipajul, despre care se crede că este de aproximativ 500 de marinari, a fost evacuat când a izbucnit un incendiu și a declanșat explozii de muniție.

Cifrele exacte privind răniții și morții nu sunt cunoscute public.

Aceasta ar fi prima utilizare cunoscută public a sistemului de rachete Neptune, precum și cea mai importantă lovitură navală a Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Neptune, racheta care a scufundat nava amiral a Rusiei

 

Neptune este prima rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune fabricată intern pentru Ucraina, concepută pentru a fi folosită împotriva navelor de război, precum Moskva.

Acest model este o actualizare a rachetei KH-25 din era sovietică - care putea fi folosită doar de pe nave și avioane - care a fost modificată pentru a fi utilizată și de pe lansatoare montate pe camioane către ținte de pe uscat și pe mare.

Racheta Neptun are o rază de acțiune de aproximativ 200 de mile (321 kilometri) și este proiectată în principal pentru a viza nave de război mari, precum crucișătoare și distrugătoare.

Testele finale ale lui Neptun au fost efectuate la sfârșitul lunii februarie, când a izbucnit războiul, dar oficialii ucraineni au avut îndoieli cu privire la eficacitatea sistemului de rachete, potrivit unui raport al Wall Street Journal. Ei estimaseră inițial că sistemul Neptunes va fi dislocat în orașele de coastă, precum Odesa, până în aprilie 2022.

Rusia are o capacitate navală superioară în Marea Neagră, iar oficialii sperau că Neptun ar putea egala condițiile de război prin creșterea costului pe care Rusia îl va plăti pentru bombardarea Odesa și a altor orașe vulnerabile de coastă.

Andrei Zagorodniuk, fostul ministru ucrainean al apărării, a declarat pentru Wall Street Journal că sistemul de rachete Neptun permite Ucrainei „să lovească orice țintă în apele noastre teritoriale”.

„În esență, este vorba despre posibilitatea de a putea bloca capacitățile rușilor dacă încearcă să atace”, a declarat Zagorodniuk pentru Wall Street Journal în februarie.

Moskva este cea mai mare navă de război pierdută în luptă de la al Doilea Război Mondial. Cea mai apropiată navă ca mărime de Moskva este crucișătorul ușor argentinian General Belgrano, care a fost torpilat de un submarin al Marinei Regale în 1982, în timpul războiului din Falkland.

Joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava amiral încă plutea, iar cauza incendiului „încă nu a fost stabilită”, potrivit agenției de știri TASS, deținută de Kremlin. Rămân întrebări cu privire la succesiunea evenimentelor care au scufundat nava, cu speculații că exploziile de muniție ar fi spart corpul navei și ar fi dus la inundații pe care echipajul nu le-au putut face față.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksei Arestovici a lăudat joi lovitura dată navei Moskva pe Telegram, numind-o „un eveniment militar extrem de important și cea mai mare înfrângere a marinei ruse de la al Doilea Război Mondial”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO