Cum a devenit kebab-ul „indicatorul economic” la care se uită toți germanii: „Îmi amintesc când se vindea cu 3,50 euro”

doner kebab
Shutterstock

Doner kepab este cel mai popular produs de fast food din Germania. Pentru mulți nemți, costul acestui produs a devenit un indicator elocvent al problemelor economice cu care se confruntă țara lor.

Doner kebab este cel mai popular produs de fast food din Germania, cu peste două milioane vândute în fiecare zi. De la apariția sa, acesta a fost considerat un simbol al impactului pe care imigranții turci au avut-o asupra societății germane. Cu toate acestea, în timp, popularitatea sa a devenit și un indicator al problemelor economice, notează Politico.

„Obișnuiam să mănânc doner kebab de două ori pe săptămână în pauza de prânz, dar nu mai este cazul”, a declarat un elev de liceu în vârstă de 16 ani care stătea la coadă pentru un kebab de 7,50 euro (aproximativ 38 de lei). „Acum aproape întotdeauna cumpăr ceva din supermarket, pentru că este mai ieftin”, a adăugat el.

„Încă îmi amintesc când doner kebab-urile se vindeau cu 3,50 euro (17 lei)”, își amintește un alt elev.

Din 2016, prețul unui doner kebab din Germania a crescut cu 75 %, asta în timp ce inflația generală a avut o creștere de 24 %, potrivit unui studiu bazat pe recenziile Google ale restaurantelor de kebab. Creșterea a fost semnificativă în ultimii doi ani, prețul mediu crescând de la 5 euro în 2022 la 7 euro în 2024.

Citește și
kebab
Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste

Nemulțumirea față de această scumpire este tot mai prezentă în societatea germană și a ajuns și pe agenda publică. În acest context, unul dintre partide a solicitat chiar o plafonare a prețurilor pentru doner kebab, iar cancelarul Olaf Scholz a simțit nevoia să vorbească public pe această temă.

„Este destul de remarcabil că sunt întrebat peste tot, în special de tineri, dacă nu ar trebui să existe o plafonare a prețurilor și pentru kebab-uri”, a declarat cancelarul la începutul acestui an. „Nu va exista o plafonare. Trăim într-o economie de piață ”, a adăugat el, dând asigurări că inflația este în scădere.

Economiștii germani explică faptul că prețurile pentru doner kebab au crescut din același motiv pentru care au crescut prețurile altor bunuri: scumpiriea energiei și mărfurilor, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

„Prețurile produselor de bază, ale cerealelor, dar și ale cărnii, au crescut. Același lucru este valabil și pentru energie. Și, ca urmare, costurile forței de muncă”, a declarat Timo Wollmershäuser, expert în macroeconomie. „Desigur, acest lucru afectează și doner kebab-ul”, a mai avertizat acesta, subliniind că aceste scumpiri sunt permanente.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi

România acoperă 69% din comenzile de kebab din regiunea Europei de Sud-Est, anul trecut românii comandând 4 milioane de bucăţi, conform unei analize realizate de Glovo cu ocazia Zilei Internaţionale a Kebabului, sărbătorită la nivel global pe 12 iulie.

Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste
Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste

Prețul la kebab a explodat în Germania și a devenit subiect de dezbatere națională, pe marginea unei industrii de 7 miliarde de euro pe an. Oamenii cer plafonarea prețului și subvenții de la stat, iar cancelarul recunoaște că este o problemă.

 

„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab
„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab

Un apel la urgențe a fost făcut public de serviciu de ambulanță după ce apelantul a sunat pentru a cere ajutor după ce a mâncat prea mult kebab, scrie DailyStar.

Turiști taxați cu sume uriașe pentru kebab și pentru a înota în mare, în Turcia
Turiști taxați cu sume uriașe pentru kebab și pentru a înota în mare, în Turcia

Turiștii care vizitează stațiunea Bodrum din Turcia în această vară ar putea avea parte de o surpriză neplăcută.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..