Analiză: Ascensiunea talibanilor în Afganistan. Cum au reușit insurgenții să cucerească rând pe rând marile orașe din țară
Insurgenţii talibani au cucerit al doilea şi al treilea mare oraş din Afganistan, au declarat vineri oficiali locali.
Astfel, în condiţiile în care rezistenţa forţelor guvernamentale cedează, există temeri tot mai mari că atacul împotriva capitalei Kabul va avea loc în câteva zile.
Viteza avansului talibanilor în Afganistan pare să fi luat pe mulți prin surprindere - capitalele regionale par să cadă una câte una.
BBC explică într-o analiză cum au reușit insurgenții să capete acest elan, în timp ce guvernul afgan luptă să mențină controlul.
Aproximativ 400.000 de civili au fost forţaţi să plece de la casele lor de la începutul anului, 250.000 dintre ei începând din luna mai, a declarat un oficial al ONU.
Contextul luptelor dintre forțele afgane și talibani
Talibanii şi-au lansat ofensiva în mai, odată cu debutul retragerii definitive a trupelor americane şi ale NATO din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august. Ei au ocupat mai întâi vaste zone rurale, fără a întâmpina prea multă rezistenţă.
Ulterior, avansarea lor s-a accelerat dramatic în ultimele zile, mai multe oraşe importante căzând în mâinile lor, rând pe rând.
Un oficial al SUA din domeniul apărării a declarat că există îngrijorarea că talibanii - expulzaţi de la putere de către forţele conduse de SUA în 2001, după atacurile din 11 septembrie asupra Statelor Unite, s-ar putea îndrepta asupra capitalei Kabul în câteva zile.
În ultimii 20 de ani, SUA și aliații săi din NATO au depus eforturi pentru a antrena și a echipa forțele de securitate din Afganistan. Mai mulți generali americani și britanici s-au lăudat chiar că au creat o armată afgană puternică și capabilă, în ciuda evenimentelor ce au loc în prezent.
În teorie, guvernul afgan ar trebui să fie avantajat în conflictul cu talibanii, având la dispoziție mai mulți oameni și echipamente. Forțele de securitate afgane numără peste 300.000 de oameni - armată, forțele aeriene și poliție.
Cu toate acestea, Afganistanul s-a chinuit să-și atingă țintele de recrutare. Armata și poliția afgană au un istoric destul de tumultuos, cu victime, dezertări și acuzații de corupție. De-a lungul timpului, au fost raportate și cazuri de comandanți ce încasau salariile unor militari care nu existau - așa numiții "soldați-fantomă".
În ultimul raport către Congresul SUA, Inspectorul general special pentru Afganistan (SIGAR) și-a exprimat "îngrijorări majore legate de efectele corupției și acuratețea îndoielnică a datelor despre dimensiunea armatei afgane".
Potrivit lui Jack Watling, de la Royal United Services Institute (Institutul regal de Apărare și Studii de Securitate din Marea Britanie), nici măcar armata afgană n-a știut vreodată cu exactitate câte trupe are la dispoziție.
Cu toate acestea, Watling spune că au existat probleme legate de mentenanța echipamentelor și moralul soldaților. Militarii afgani sunt deseori trimiși în zone unde nu au legături tribale sau de familie. Acesta ar putea fi un motiv pentru care aceștia își abandonează atât de rapid posturile și cedează fără luptă.
Forțele talibanilor sunt și mai greu de estimat. Potrivit Centrului American de Combatere a Terorismului de la West Point, ar exista un nucleu de peste 60.000 de luptători. Acestora li se adaugă alte miliții și susținători ai talibanilor, astfel că numărul total ar putea fi de 200.000 de oameni.
Dotările din cele două tabere
Armata afgană a primit miliarde de dolari pentru a plăti salariile soldaților și echipamente acestora, majoritatea banilor venind din partea SUA.
În raportul său din iulie 2021, Inspectorul general special pentru Afganistan (SIGAR) a spus că au fost cheltuite peste 88 de milirde de dolari pentru securitatea țării.
Forțele Aeriene din Afganistan ar trebui să ofere un avantaj important, însă țara s-a chinuit mereu să întrețină și să opereze cele 211 avioane pe care le deține (situație îngreunată de recenta campanie a talibanilor de a elimina piloții afgani).
Așa se explică și implicarea recentă a Forțelor Aeriene ale SUA în cazul orașelor atacate de talibani, precum Lashkar Gah. Cu toate acestea, nu se știe cât timp mai sunt dispuse forțele SUA să ofere sprijin aerian.
De cealaltă parte, talibanii s-au bazat mereu pe venituri din traficul de droguri. Au parte însă și de sprijin extern - în special din partea Pakistanului. De asemenea, talibanii au capturat numeroase arme și echipamente de la armata afgană, inclusiv mașini Humvee, mitraliere, mortiere și piese de artilerie.
Afganistanul era inundat de arme după invazia sovietică din anii 1979-1989, iar talibanii au arătat că și cei mai simpli luptători pot învinge o forță mult mai bine echipată, prin înțelegerea obiceiurilor și tradițiilor locale, dar și cunoașterea reliefului.
Situația pare foarte dificilă pentru guvernul afgan, dar Jack Watling de la Institutul Regal de Apărare și Studii de Securitate din Marea Britanie crede că "situația ar putea fi salvată de oamenii politici".
Dacă guvernul îi atrage de partea sa pe liderii triburilor, spune el, există încă șanse pentru încheierea unui armistițiu.