Criza ucraineană: Norvegia se va ralia sancţiunilor UE şi va organiza în martie exerciţii ale NATO
Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), a anunţat marţi că se va ralia viitoarelor sancţiuni ale UE împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Şeful guvernului norvegian urmează să se deplaseze marţi după-amiaza la Bruxelles - deplasare planificată - unde, a spus el, se va ralia sancţiunilor UE împotriva Rusiei. „Este important să reacţionăm foarte ferm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu o zi", a declarat Jonas Gahr Stoere în cadrul unei conferinţe de presă.
Această ţară scandinavă a confirmat de asemenea organizarea unor ample exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe teritoriul său luna martie, după cum era de asemenea demult planificat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Exerciţiile Cold Response vor avea loc după cum a fost planificat", a declarat premierul norvegian. "Situaţia din Ucraina (...) se află la un nivel care este dramatic. Ieri (luni - n.r.) a fost un punct de cotitură", a adăugat premierul norvegian cu referire la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două regiuni separatiste din Ucraina.
Norvegia urmează să găzduiască în a doua jumătate a lunii martie exerciţiile militare Cold Response 2022, cele mai mari exerciţii ale NATO din acest an şi cele mai mari manevre ale Alianţei în Arctica după sfârşitul Războiului Rece. La aceste exerciţii este prevăzut să participe circa 35.000 de soldaţi din 28 de ţări, pentru a se antrena să lupte pe vreme foarte geroasă.
Aceste manevre, care au loc o dată la fiecare doi ani, la o distanţă respectuoasă de Rusia vecină, au fost anunţate în mod corespunzător şi Moscova a fost invitată să trimită observatori, a mai spus Jonas Gahr Stoere.
Nicio creştere anormală de activitate militară rusă nu a fost detectată recent lângă teritoriul norvegian, potrivit premierului Stoere.
Norvegia a anunţat marţea trecută că va trimite „50-60 de soldaţi" suplimentari în Lituania, în cadrul măsurilor de reasigurare ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe fondul tensiunilor regionale legate de Ucraina. „Trebuie mai ales să dăm dovadă de solidaritate cu aliaţii noştri pe flancul estic, lângă Rusia", a declarat ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen.