Criza in Crimeea: Guvernul local a fost demis de Parlament. Regiunea ar putea deveni autonoma pe 25 mai

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentul Crimeei anunta ca va organiza un referendum pe tema statutului regiunii. Parlamentul a declarat ca referendumul este despre "imbunatatirea statutului autonomiei si extinderea competentelor sale".

UPDATE 18:31 Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, in cursul unui vot desfasurat joi seara. Parlamentul a adoptat aceasta decizie in contextul in care este ocupat de cateva ore de un grup de protestatari prorusi.

Parlamentul din Crimeea a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene.

Pe 25 mai, in intreaga Ucraina va fi organizat scrutinul prezidential anticipat decis dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici. Parlamentul a precizat ca referendumul vizeaza "imbunatatirea statutului autonomiei regionale si extinderea competentelor".

"Potrivit principiilor care stau la baza democratiei, plenul Parlamentului Crimeei considera ca singura cale de iesire din situatie este recurgerea directa la popor. Suntem increzatori ca doar organizand un referendum pe tema imbunatatirii statutului autonomiei si extinderea competentelor sale, crimeenii vor putea sa determine viitorul autonomiei ei insisi, fara presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului.

Citește și
Ancheta in Ucraina
Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina de catre nationalisti radicali sustinuti de bande inarmate", pacea si ordinea in Crimeea sunt "sub amenintare", a subliniat ea.

UPDATE 16:26 Liderul comunitatii tatarilor din regiunea autonoma ucraineana Crimeea afirma ca Rusia este implicata in ocuparea de catre protestatari prorusi a sediului Parlamentului regional din Simferopol, potrivit Mediafax.

"Tot ce se intampla in prezent in Crimeea nu s-ar fi putut intampla fara sustinerea liderilor politici rusi. Eu cred ca planul aplicat in prezent in Crimeea este planul Moscovei", a declarat Rifat Ciubatov, liderul Adunarii tatarilor din Crimeea (Medjlis).

Membrii grupului armat prorus care a preluat joi controlul asupra Parlamentului din Crimeea sunt "teroristi", considera Ciubatov.

Tatarii, comunitate musulmana instalata din secolul al XIII-lea in Crimeea, reprezinta 12% din populatia de doua milioane de locuitori a acestei regiuni ucrainene.

Update 15:59  "Potrivit principiilor care stau la baza democratiei, plenul Parlamentului Crimeei considera ca singura cale de iesire din situatie pe teren este recurgerea directa la poporului. Suntem increzatori ca doar organizand un referendum pe tema imbunatatirii statutului Autonomiei si extinderea competentelor sale, crimeenii vor putea sa determine viitorul Autonomiei ei insisi, fara presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului.

Ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina de catre nationalisti radicali sustinuti de bande inarmate", pacea si ordinea in Crimeea sunt "sub amenintare", a subliniat ea.

Update12:40 Persoane inarmate neidentificate au preluat controlul, joi dimineata, asupra Parlamentului si Guvernului din Crimeea, la Simferopol, capitala republicii autonome rusofone din Ucraina si au arborat steaguri rusesti, conform Interfax.

Parchetul General ucrainean a anuntat deschiderea unui anchete pentru "terorism" dupa ce persoane inarmate, cel mai probabil proruse, au ocupat sediul Parlamentului si Guvernului din Crimeea, relateaza AFP.

"O ancheta pentru terorism a fost deschisa", a anuntat Parchetul intr-un comunicat, precizand ca "doua grupuri inarmate de persoane neidentificate formate din 10-15 persoane" au atacat in noaptea de miercuri spre joi cladirile Parlamentului si Guvernului de la Simferopol, capitala Crimeei, unde au arborat steagul Rusiei.

Update12:00 Vehiculele blindate care se apropiau de SImferopol ar fi facut cale intoarsa, potrivit presei ucrainene. Vehiculele ar fi apartinut Flotei rusesti a Marii Negre si ar fi fost folosite doar la un exercitiu, care a fost oprit la solicitarea autoritatilor ucrainene. 

Update 11:00 Presedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov a avertizat flota rusa la Marea Neagra impotriva oricarei "agresiuni militare" in contextul crizei din Crimeea, relateaza AFP. Pe Twitter circula deja imagini care prezinta vehicule blindate indreptandu-se catre Simferopol. Acestea s-ar afla la Hvardiiske, o localitate la 10 km de capitala republicii.

 

 

Update 11:00 Anatoli Mohiliev, premierul Crimeei, a incercat sa negocieze cu persoanele inarmate care au ocupat cladirile oficiale din Simferopol, insa fara succes, potrivit unui comunicat oficial al guvernului republicii autonome. Mohiliev spune ca nu a putut afla care sunt revendicarile lor, ci doar ca nu sunt autorizati sa negocieze, astfel ca le-a lasat numarul sau de telefon.

Update 10:40 Guvernul rus a promis investitii de 5 miliarde de dolari in Crimeea, potrivit cotidianului Kommersant. 

Update 09:40 Intreaga politie a fost plasata in stare de alerta, inclusiv fortele speciale. In retelele sociale au aparut deja imagini care arata vehicule blindate indreptandu-se catre Simferopol.

 

 

Mobilizarea politiei si incercuirea zonei Parlamentului din Simferopo, de catre fortele de ordine, este menita sa evite "o baie de sange in randul populatiei civile" si "evolutia situatiei catre confruntari armate", a declarat Avakov, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

"Provocari sunt in curs", a adaugat el, indemnand la pastrarea "mintii limpezi".
 

Update 09:30 "Persoane inarmate detin controlul, joi dimineata, asupra anumitor cladiri oficiale de la Simferopol, capitala Crimeei", a declarat Anatoli Mohiliev, premierul acestei republici autonome, pentru AFP.

Persoanele respective, inarmate cu "arme moderne", au sosit in cursul noptii de miercuri spre joi, a adaugat el.
Steagul Rusiei flutura joi dimineata deasupra cladirilor respective, potrivit unui jurnalist AFP. O fotografie postata pe Twitter demonstreaza ca acest drapel a fost arborat pe sediul Consiliului de Ministri al Crimeei:

 

 

O sursa din cadrul Parlamentului (Rada) a declarat pentru agentie ca aproximativ 30 de persoane echipate cu arme automate au deschis focul in directia ferestrelor acestor cladiri, fara sa raneasca pe cineva, catre ora locala 4.20 (si ora Romaniei), dupa care patruns inauntru.

Preluarea controlului acestor sedii, in apropierea carora mii de persoane care sustin sau se opun noii puteri proeuropene s-au confruntat miercuri, a fost confirmata agentiei de catre serviciul de presa al Parlamentului.
Potrivit unui jurnalist Interfax, sediile au fost baricadate si sunt incercuite de catre politie.

"Am fost informat ca sediile Radei Crimeei si Consiliului de Ministri al Crimeei au fost ocupate de catre persoane inarmate, purtand uniforme fara semne de identificare", a scris intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook Refat Ciubarov, unul dintre liderii tatarilor din Crimeea, o comunitate majoritar musulmana, care s-a angajat in miscarea de contestare a lui Viktor Ianukovici, destituit din functia de presedinte de catre Parlamentul ucrainean.

Crimeea, care a apartinut mai intai Rusiei, in cadrul fostei Uniuni Sovietice, a fost atasata Ucrainei in 1954. Ea continua sa gazduiasca Flota rusa la Marea Neagra in cartiere istorice din orasul portuar Sevastopol.

Prorusii reclama organizarea unui referendum cu privire la statutul Crimeei, in sudul Ucrainei, afectata de tensiuni separatiste care s-au intensificat dupa destituirea lui ianukovici saptamana trecuta.

Confruntari violente au avut loc miercuri intre manifestanti prorusi si sustinatori ai noilor autoritati ucrainene la Simferopol, in contextul in care presedintele Parlamentului local excludea orice dezbatere asupra unei eventuale secesiuni.

Peste 5.000 de persoane s-au adunat miercuri in fata sediului Parlamentului Crimeei, tatarii pe de o parte, cei mai numerosi, iar prorusii pe de alta parte, potrivit unui jurnalist AFP.

Corpul unui barbat, aparent mort in urma unei crize cardiace si care nu prezenta urme de violenta, a fost gasit in apropiere de sediul Parlamentului, in urma acestor confruntari.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Viktor Ianukovici s-ar fi refugiat in Rusia, in timp ce Opozitia si-a desemnat premierul in Piata Independentei
Viktor Ianukovici s-ar fi refugiat in Rusia, in timp ce Opozitia si-a desemnat premierul in Piata Independentei

Simbolismul este la mare pret in Ucraina. Marti seara, pe Euro-maidan, are loc un miting la care vor fi prezentati membrii guvernului care va conduce tara pana la alegerile din mai.

Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest
Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest

Situatia ramane tensionata la Kiev, chiar si dupa ce spiritele s-au potolit in strada. Guvernul interimar care se va forma saptamana aceasta nu va avea o misiune deloc usoara, prins intre presiunile ruse si amenintarea falimentului.

Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea
Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, potrivit BBC News Online.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.