Criză politică în Franța. Președintele Emmanuel Macron a refuzat să numească un prim-ministru din coaliția de stânga
Criza politică din guvernul Franței a reapărut, după ce președintele Emmanuel Macron a refuzat să numească un prim-ministru din coaliția de stânga, care a câștigat cele mai multe locuri parlamentare în alegerile anticipate de luna trecută.
În schimb, Macron va organiza marți o nouă rundă de consultări pentru a forma un nou guvern, notează Euronews.
Într-o declarație făcută luni seară, președintele francez a declarat că, deși discuțiile de până acum au fost "corecte, sincere și utile", nu s-a ajuns la nicio soluție practică, adăugând că, probabil, guvernul se va destrăma imediat după numirea unui prim-ministru din partea partidului de stânga Noul Front Popular (NFP).
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Anunțul a atras imediat critici din partea NFP, care a obținut cele mai multe locuri în alegerile legislative anticipate din iulie, dar nu suficiente pentru a guverna.
Alianța a avertizat că nu se va mai alătura discuțiilor decât dacă acestea vor viza formarea unui guvern. "Suntem aici pentru a-i reaminti președintelui importanța respectării rezultatelor alegerilor și a scoaterii țării din paralizia în care este cufundată", a declarat Lucie Castets, candidatul alianței pentru funcția de prim-ministru. "Am venit să propunem o soluție pentru stabilitate".
Coaliția de stânga este formată din Franța Neclintită, socialiști, comuniști și Verzi și are aproximativ o treime din locurile din Adunarea Națională, cameră inferioară puternica a parlamentului francez.
Alianța de centru a lui Macron s-a clasat pe locul al doilea la alegerile din vară, iar Raliul Național (RN), de extremă dreapta, pe locul al treilea.
Castets spune că este pregătită să guverneze și dispusă să facă compromisuri pentru a rezolva lucrurile, dar liderii de extremă dreapta care s-au întâlnit luni cu Macron au declarat că partidul lor ar bloca orice candidat la funcția de prim-ministru din partea alianței de stânga.
"Noul Front Popular, în programul său, în mișcările sale și în personalitățile care îl întruchipează, reprezintă astăzi un pericol pentru ordinea publică, pentru pacea civilă și, evident, pentru viața economică a țării", a declarat președintele RN, Jordan Bardella. Liderul parlamentar al RN, Marine Le Pen, a cerut convocarea Adunării Naționale înainte de numirea unui prim-ministru.
NFP a anunțat că nu va lua parte la noi consultări cu Macron dacă nu se va discuta despre nominalizarea lui Castets, criticând "inacțiunea" lui Macron ca fiind "gravă și periculoasă".
Dar Macron nu este obligat în mod oficial să numească un candidat din partea partidului care a câștigat cele mai multe locuri sau să stabilească un calendar pentru o decizie - și în calitate de președinte, el are puterea exclusivă de a numi prim-ministrul.
Alte nume care au apărut în presa franceză ca potențiali candidați la funcția de prim-ministru includ politicianul de centru-stânga Bernard Cazeneuve, care a fost cel mai înalt responsabil cu aplicarea legii în Franța în timpul unei serii de atacuri teroriste sângeroase în 2015, și Xavier Bertrand, un fost ministru considerat relativ moderat în cadrul dreptei franceze.
Politicianul conservator Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru negocierile post-Brexit, este, de asemenea, considerat un potențial candidat.