Rusia, reacție categorică după rezultatele alegerilor din Franța: "Aceeaşi soartă îi aşteaptă pe toţi"
Kremlinul a anunţat, luni, că nu-şi face nici ”speranţe” şi nici ”iluzii” în privinţa unei în ultima vreme, având în vedere rezultatele alegerilor legislative anticipate din Franţa, informează AFP.
”Pentru Rusia cea mai bună ar fi fost o victorie a forţelor politice pregătite să facă eforturi pentru a ne restaura relaţiile bilaterale. Însă, pentru moment, noi nu vedem la nimeni o astfel de voinţă politică exprimată în mod clar, deci nu nutrim speranţe şi nici (nu ne facem) iliuzii deosebite în acest subiect”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Este evident că există o anumită derivă în preferinţele alegătorilor francezi, o derivă care este dificil de prevăzut, însă (Rusia) va urmări cu mult interes procesul de constituire a Guvernului (în Franţa) şi formarea blocurilor” politice, a adăugat el, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, s-a felicitat că francezii i-au ”arătat uşa lui (Emmanuel) Macron”.
”Aceeaşi soartă îi aştepată pe toţi liderii europeni care se află actualmente la putere, care se amestecă în problemele suverane ale altor state, în contextul în care cetăţenii lor cer ca ei să rezolve probleme interne şi să dezvolte economia naţională”, a transmis, pe canalul său Telegram, Viaceslav Volodin.
Voința alegătorilor "manipulați"
Liderii ruşi au rămas prudenţi după primul tur, în urma căruia Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) - cel mai favorabil unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Kremlinul - s-a clasat pe primul loc.
Încă înaintea prezentării primelor estimări, duminică seara, care anunţau RN pe poziţia a treia, după Noul Front Popular (NFP, stânga) şi tabăra lui Emmanuel Macron, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat numeroasele retrageri dintre cele două tururi, care au redus şansele RN de a obţine o majoritate.
”Turul doi pare că a fost conceput exact pentru a manipula voinţa exprimată de alegători în primul tur (...). Asta nu aduce a o democraţie adevărată”, i-a declarat Lavrov jurnalistului Pavel Zarubin, un apropiat al Kremlinului.
Guvernul german şi-a exprimat, în schimb, o ”anumită uşurare” după înfrîâgerea RN.