Criza politica in Brazilia: prima femeie presedinte din istoria tarii a fost demisa de Senat. "Este o lovitura de stat"
In Brazilia, dupa o lunga procedura, inceputa in aprilie, Senatul a votat pentru destituirea presedintelui de stanga, Dilma Roussef.
Sefa statului a fost acuzata de transferul unor fonduri intre diferite bugete ale guvernului, manevra ilegala in Brazilia. Criticii i-au reprosat ca a incercat sa acopere "gaurile" din programele sociale, ca sa isi mareasca sansele de a fi realeasa pentru al doilea mandat, la alegerile din 2014.
Dilma Roussef a respins toate acuzatiile si a a sustinut mereu ca opozitia a pus la cale o lovitura de stat pentru a o indeparta de la putere. Presedintele in exercitiu, Michel Temer, va conduce tara pana la finalul mandatului Dilmei Roussef, adica 1 ianuarie 2019.
Destituirea presedintei braziliene nu inseamna nici pe departe ca aceasta imensa tara isi recapata stabilitatea. Mii de oameni au iesit in strada ca sa-l conteste pe Michel Temer.
La fel de impopular ca si adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis in prima reuniune a cabinetului sau "sa repuna Brazilia pe drumul cel bun". "Va trebui sa plecam de aici in aplauzele brazilienilor. Va fi dificil", a recunoscut noul presedinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va incerca sa restabileasca imaginea patata a primei economii din America Latina.
"Unicul meu interes este sa predau succesorului meu o tara pacificata, reconciliata si in crestere economica", a repetat el intr-o alocutiune inregistrata si transmisa la televiziune in cursul serii de miercuri.
Dilma Rousseff a reactionat virulent dupa destituirea sa: "Senatul a luat o decizie care intra in istoria marilor nedreptati. A comis o lovitura de stat parlamentara", a denuntat ea, reafirmandu-si nevinovatia. Ea le-a promis lui Michel Temer si noilor aliati de dreapta ai acestuia "opozitia cea mai hotarata la care se poate astepta un guvern de pucisti".
O majoritate confortabila de peste doua treimi dintre senatori au votat fara surprize pentru destituirea liderei de stanga, prima femeie care a fost aleasa la conducerea Braziliei in 2010, apoi realeasa la limita in 2014. Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 impotriva.
In schimb, Dilma Rousseff si-a pastrat drepturile civile, dupa un alt vot, unde majoritatea necesara de doua treimi nu a fost atinsa. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 impotriva, iar trei s-au abtinut.
"Aceasta inseamna ca ramane eligibila. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu si la presedintie in 2018, pentru ca a fost aleasa deja pentru doua mandate consecutive", a explicat un specialist brazilian in drept, Rogerio Dultra dos Santos.
"Ne vom intoarce", a promis in numele stangii fosta sefa a statului, aflata la resedinta sa din palatul Alvorada unde a urmarit votul alaturi de mentorul sau, fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva, in prezent cercetat pentru coruptie.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: demisie, Parlament, brazilia, Michel Temer, Dilma Rousseff,
Dată publicare:
01-09-2016 08:30