Presedinta Braziliei sustine ca este victima unei "lovituri de stat". Dilma Rousseff: "Nu am comis niciun delict"
Presedinta Braziliei Dilma Rousseff a denuntat "o lovitura de stat" si s-a declarat victima unui proces "nedrept si arbitrar", in pledoaria rostita in fata Senatului.
Senatul urmeaza sa se pronunte marti sau miercuri in privinta destituirii sale, relateaza AFP si Reuters, conform Agerpres.
"Am venit pentru a va privi in ochi, domnilor senatori, si a va spune ca nu am comis niciun delict de responsabilitate, nu am comis infractiunile pentru care sunt sunt judecata nedrept si acuzata arbitrar", a declarat presedinta de stanga in fata hemiciclului.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Dilma Roussef a acuzat "o lovitura de stat pentru alegerea indirecta a unui guvern uzurpator" si reaminteste ca ea a fost aleasa de 54 de milioane de brazilieni.
"Suntem la un pas de o grava ruptura institutionala, de concretizarea unei autentice lovituri de stat", a spus ea in fata senatorilor. "Votati impotriva destituirii, votati pentru democratie!", a incheiat Dilma Rousseff, la finalul unei pledoarii de 30 de minute.
La sosirea sa la Senat, in jurul orei 12:00 GMT, Dilma Rousseff a fost intampinata de sute dintre sustinatorii sai, cu pancarte ale Partidului Muncitorilor (PT).
"Am venit pentru apararea drepturilor noastre, drepturi pe care pucistii vor sa ni le ia. Toate aceste lucruri sunt o farsa, un complot al dreptei", a declarat unul dintre acestia, un barbat in varsta de 43 de ani, angajat al unui magazin.
Pentru a-i infrunta pe senatori, din care peste doua treimi sunt favorabili destituirii sale potrivit estimarilor media, ea a venit la audiere cu mentorul sau politic, fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), celebrul cantautor Chico Buarque si o duzina de fosti ministri.
De luni de zile, prima femeie aleasa presedinta a Braziliei in 2010 sustine ca este nevinovata si denunta un complot pus la cale de principalul beneficiar al manevrei, fostul sau vicepresedinte devenit rival, Michel Temer (PMDB, centru dreapta), in varsta de 75 de ani.
La finalul discursului sau, Dilma Rousseff a acceptat intrebarile parlamentarilor, din care peste jumatate sunt suspectati de coruptie sau vizati de o ancheta.
Vor urma lungi dezbateri si votul final, asteptat marti sau miercuri. Pentru ca presedinta tarii sa poata fi destituita, este necesar votul a 54 dintre cei 81 de senatori.
Daca Dilma Rousseff va fi destituita, ea nu va mai putea ocupa nicio functie publica timp de opt ani. Daca va fi gasita nevinovata, economista a carei cota de popularitate e in prezent de 13% va continua sa-si exercite mandatul