Criză națională în Noua Zeelandă, din cauza caprelor. ”O invazie scăpată de sub control”

Ultima actualizare: 27-10-2021 10:08
Criză națională în Noua Zeelandă, din cauza caprelor. ”O invazie scăpată de sub control”
Profimedia

O ''invazie scăpată de sub control'' de cerbi, porci şi capre distruge viitoarele păduri şi rezervoarele de carbon ale Noii Zeelande, conform unui grup pentru apărarea mediului, relatează DPA miercuri.

Organizaţia neozeelandeză de mediu Forest and Bird a lansat miercuri o serie de hărţi, realizate pe baza datelor oficiale, conform cărora suprafeţe protejate de pe teritoriul principal al Noii Zeelande, dar şi zone de pe proprietăţi private, sunt invadate de mamifere sălbatice.

Grupul a solicitat ca în baza planului guvernamental pentru climă să fie acordate de urgenţă fonduri pentru cel mai amplu program de control al populaţiei de cerbi, porci şi capre desfăşurat până acum în Noua Zeelandă, a declarat directorul executiv al acesteia, Kevin Hague, citat într-un comunicat.

''Numărul şi dimensiunea (populaţiei de) cerbi, porci şi capre sălbatice de pe toate tipurile de suprafeţe din Noua Zeelandă au atins niveluri de criză'', a declarat el.

Pe aproape 100% din habitatul nativ trăieşte cel puţin o specie de cerb, porc sau capră, în timp ce două treimi din terenul pentru producţia de bază este invadat de aceste animale, a adăugat acesta.

 

11 specii de căprioare, porci și capre aduse de europeni

 

''Lipsa subarboretului din pădure şi puieţii distruşi ne arată nu doar că aceşti dăunători s-au răspândit, ci şi că sunt mult mai mulţi decât au fost înainte'', a precizat Hague.

Pădurile native au fost recunoscute de Comisia pentru Schimbări Climatice drept rezervoare de carbon, cu importanţă semnificativă la nivel naţional, fiind considerate vitale în cadrul demersurilor pentru protejarea climei.

''Cu excepţia cazului în care se intervine de urgenţă, cele mai importante rezervoare de carbon din ţara noastră sunt ameninţate cu dispariţia'', a subliniat Hague.

Unsprezece specii de căprioare, porci şi capre au fost introduse în Noua Zeelandă de la sosirea europenilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO