Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev

×
Codul embed a fost copiat

Rusia isi consolideaza, de la zi la zi, ocupatia "de facto" a peninsulei Crimeea. Si acum lanseaza o contraofensiva diplomatica in privinta crizei ucrainene.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Sinteza evenimentelor, marti, 11 martie 2014:

-► Angela Merkel vorbeste despre o anexare a Crimeii de catre Rusia, dupa declararea independentei regiunii.

-► Moscova considera "absolut legala" declaratia de independenta a Crimeei

Citește și
NATO
NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei

-► Parlamentul Crimeei a adoptat o declaratie de independenta fata de Ucraina.

-► Viktor Ianukovici a declarat ca este "presedintele legitim al Ucrainei" si a asigurat ca se va intoarce in curand la Kiev.

-► Premierul britanic a condamnat cu vehementa actiunile Rusiei in Crimeea, pe care le-a calificat drept o "incalcare a dreptului international".

-► Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit din nou, pentru a 5-a oara, luni dupa-amiaza, pe tema crizei din Ucraina.

-► Banca Mondiala intentioneaza sa acorde Ucrainei un ajutor de trei miliarde de dolari.

-► Avioane NATO vor survola Romania in misiuni de recunoastere in cadrul crizei din Ucraina. FBI ajuta Ucraina in ancheta de coruptie demarata impotriva fostului regim.

-► Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la Kiev, ca referendumul pe care autoritatile proruse din Crimeea vor sa il organizeze este "ilegitim, ilegal, neconstitutional".

Cronologia evenimentelor, marti, 11 martie 2014:

ora 22:00 SUA si Rusia nu au ajuns inca la un acord privind Ucraina, primii spunand ca isi doresc gasirea unei solutii diplomatice, insa fara un raspuns suficient de clar din partea rusilor, potrivit Euronews.

 

ora 21:00 Situatia din Crimeea pare a fi o "anexare" a regiunii ucrainene de catre Rusia, considera cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citata de AFP.

"Se poate vorbi deja de o anexare", a declarat Merkel cu ocazia unei reuniuni a CDU/CSU.

"Rusia a furat Crimeea Ucrainei", a adaugat cancelarul german.

"Nu putem lasa lucrurile asa", a adaugat Merkel, insistand pe continuarea dialogului cu Rusia. "Dar europenii trebuie sa stabileasca limite Rusiei, mai ales prin evocarea posibilitatii sanctiunilor", a spus Merkel.

ora 19:00 UE exercita presiuni asupra Statelor Unite, in cadrul negocierilor referitoare la incheierea unui acord comercial transatlantic, pentru a permite importurile europene de gaze naturale lichefiate (GNL) in vederea reducerii dependentei de livrarile rusesti, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax.

Negocierile comerciale intre Uniunea Europeana si SUA nu includ probleme energetice, dar criza din Ucraina a expus dependenta UE de Rusia si justifica efortul negociatorilor europeni de a convinge Washington-ul sa includa si gazele naturale in discutii, relateaza Reuters.

Un acord comercial UE-SUA, pe care negociatorii ar dori sa il finalizeze pana la sfarsitul lui 2014, ar permite ca exporturile americane de gaze naturale lichefiate sa aiba loc automat, fara restrictii. Liderii Uniunii Europene vor cere, la un summit comunitar programat saptamana viitoare la Bruxelles, eforturi mai mari pentru reducerea dependentei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate in evidenta ingrijorarea provocata de relatiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina.

Europa primeste o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o ruta importanta de tranzit.

ora 17:00 Moscova considera declaratia de independenta a Crimeei, adoptata marti de Parlamentul regional al acestei peninsule rusofone din sudul Ucrainei, ca fiind "absolut legala", a anuntat marti Ministerul rus de Externe, citat de AFP. "Ministerul de Externe rus considera decizia Parlamentului Crimeei ca fiind absolut legala", a anuntat diplomatia rusa intr-un comunicat.

ora 12.15 Deputatii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marti o declaratie de independenta fata de Ucraina, o etapa prealabila referendumului, care sa permita alipirea acestei regiuni la Rusia, relateaza AFP. "O declaratie de independenta a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol" a fost adoptata de 78 din totalul de 81 de deputati prezenti, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autoritatile de la Kiev.

ora 11.30 Viktor Ianukovici a declarat ca este "presedintele legitim al Ucrainei" si a asigurat ca se va intoarce in curand la Kiev. El a facut aceste afirmatii intr-o conferinta sustinuta la Rostov-pe-Don, in Rusia, relateaza AFP. Fara a vorbi despre referendumul prevazut duminica pentru alipirea Crimeei la Rusia, Ianukovici a afirmat ca aceasta "se detaseaza" de Ucraina din cauza politicii "neofascistilor" ajunsi la put

ora 06.30 Premierul britanic David Cameron a apreciat, intr-un interviu pentru editia de marti a cotidianului german Bild, ca situatia tensionata din Crimeea "este un test pentru Europa", relateaza AFP. "Criza din Crimeea este, cu siguranta, un test pentru Europa. Da, suntem alaturi de poporul ucrainean si dreptul lor de a-si decide viitorul. si nu, nu vom accepta ca Rusia sa incalce suveranitatea Ucrainei (...). Suntem uniti, impreuna, pentru drepturile Ucrainei! Vom impune sanctiuni dure daca Moscova nu isi schimba directia", a spus Cameron.

De asemenea, premierul britanic a condamnat cu vehementa actiunile Rusiei in Crimeea, pe care le-a calificat drept o "incalcare a dreptului international".

ora 06.00 Banca Mondiala (BM) a anuntat luni ca este pregatita sa acorde in acest an un ajutor de "pana la trei miliarde de dolari" pentru Ucraina, o tara afectata de probleme financiare grave si o criza politica profunda, relateaza AFP.

"Banca Mondiala a primit o cerere de ajutor din partea Guvernului interimar ucrainean si este pregatita sa vina in ajutorarea poporului ucrainean", a anuntat institutia intr-un comunicat, fara sa precizeze forma pe care o va lua acest ajutor.

Banca Mondiala a precizat doar ca valoarea ajutorului ar putea atinge "pana la trei miliarde de dolari".

ora 02.00 Membrii occidentali ai Consiliului de Securitate au incercat luni, in contextul apropierii referendumului din Crimeea, sa intensifice presiunile asupra Rusiei, insa Moscova ramane inflexibila, au anuntat diplomati, citati de AFP. Cei 15 membri ai Consiliului s-au reunit din nou, luni dupa-amiaza, la New York, pe tema crizei din Ucraina.

"Situatia se agraveaza in fiecare zi (...). Exista un sentiment de urgenta", a declarat pentru presa ambasadorul francez, Gérard Araud, la finalul celei de a cincea reuniuni din ultimele zece zile.

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Sumarul evenimentelor, luni, 10 martie 2014:

Rusia a anuntat ca le va face occidentalilor propriile sale propuneri, care, deocamdata, n-au fost detaliate. Asta pentru ca, spune seful diplomatiei ruse, in solutiile propuse de Occident "totul este formulat in sensul unui pretins conflict intre Rusia si Ucraina".

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Serghei Viktorovici, as vrea sa aflu de la tine care sunt rezultatele contactelor pe care le-ai avut cu colegii tai, colegii americani si europeni, in legatura cu situatia creata in jurul Ucrainei."

Putin a mai pus in scena un act din seria "reprezentarilor dramatice" pe care le da in fata camerelor TV.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Vinerea trecuta, John Kerry mi-a inmanat un document, despre care v-am informat, in care am descoperit un concept cu care nu putem fi de acord, pentru ca totul e formulat in sensul unui "pretins conflict intre Rusia si Ucraina".

Si, insista seful diplomatiei ruse: "Partenerii nostri sugereaza un plan de lucru pornind de la situatia creata de aceasta "lovitura de stat".

Lavrov repeta - evident cu binecuvantarea lui Putin - ca noile autoritati ucrainene au aparut in urma unei "lovituri de stat", deci sunt "ilegitime". Asa ca Rusia vrea sa la prezinte occidentalilor propriile sale propuneri, pentru a readuce situatia in "cadrul dreptului international".

Jen Psaki, purtator de cuvant Departamentul de Stat SUA: "Vrem sa vedem incetarea activitatilor militare ruse in Ucraina, incluzand aici si peninsula Crimeea. Vrem sa vedem oprirea operatiunilor care vizeaza anexarea Crimeii".

Numai ca fortele ruse isi consolideaza de la zi la zi pozitiile in Crimeea, cea ce face tot mai dificila posibilitatea, pentru autoritatile ucrainene, sa recupereze controlul acestui teritoriu.

Armata Ucraineana a ocupat pozitii de lupta la punctele de acces spre Crimeea.

Yaroslav Kalashnik, fortele speciale ucrainene: "Situatia e foarte complicata si incordata, pentru ca, atunci cand cineva isi proclama autonomia pe tereitoriul tau, nu stii exact cum sa actionezi."

Ca sa marcheze puncte macar la razboiul propagandistic, ministerul Apararii de la Kiev a difuzat imagini de la exercitii militare ale armatei, gata sa lupte daca e nevoie pentru integritatea Ucrainei. In replica, voluntarii pro-rusi din Crimeea isi constituie propria armata si au depus juramantul in fata premierului loial Moscovei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Ministrul roman de Externe a semnat cu Ucraina un acord pentru cresterea masurilor de incredere si de securitate
Ministrul roman de Externe a semnat cu Ucraina un acord pentru cresterea masurilor de incredere si de securitate

Titus Corlatean este printre primii oficiali europeni care viziteaza Kievul, dupa schimbarea puterii politice in Ucraina.

NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei
NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei

NATO a anuntat ca trimite avioane dotate cu sisteme de supraveghere aeriana in misiune de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei.

De ce e periculoasa situatia din Ucraina si ce impact ar putea avea asupra Romaniei. Mark Gitenstein, la
De ce e periculoasa situatia din Ucraina si ce impact ar putea avea asupra Romaniei. Mark Gitenstein, la "Dupa 20 de ani"

Situatia din Ucraina e foarte periculoasa si ar putea avea impact asupra Romaniei, a declarat la "Dupa 20 de ani " fostul ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.