Criza in Ucraina. Autoritatile de la Kiev acuza Rusia de invazie militara si ameninta ca vor riposta

×
Codul embed a fost copiat

Doua persoane, un militant prorus si un trecator, au fost ucisi in noaptea de vineri spre sambata la Harkov, in vestul Ucrainei, intr-un atac armat implicand nationalisti radicali si militanti prorusi, a anuntat o sursa din cadrul politiei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Sinteza evenimentelor:

-► Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina

-► Doua persoane, un militant prorus si un trecator, au fost ucisi in noaptea de vineri spre sambata la Harkov

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

-► Consiliul de Securitate ONU se reuneste astazi pe tema referendumului din Crimeea.

-► Mihail Gorbaciov refuza sa apere ideea reunificarii Rusiei cu Crimeea.

-► Premierul Canadei va vizita Ucraina pe 22 martie.

-► Activisti prorusi din orasul ucrainean Harkiv vor organiza duminica un vot consultativ nereprezentativ in favoarea autonomiei si unirii cu Rusia.

-► Rusia nu intentioneaza sa invadeze militar estul Ucrainei, declara ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

-► John Kerry: Rusia risca sanctiuni suplimentare daca referendumul din Crimeea nu va fi anulat.

-► Vladimir Putin: Referendumul din Crimeea este in conformitate cu reglementarile internationale.

-► Statele Unite si Rusia "nu au o viziune comuna" in privinta situatiei din Ucraina, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind ca Rusia va respecta "vointa locuitorilor din Crimeea".

20:00 Rusia a opus un vot de veto unei rezolutii occidentale care denunta referendumul de duminica din Crimeea, iar China s-a abtinut, in cadrul unui vot in Consiliul de Securitate, sambata dimineata, relateaza AFP. Proiectul de rezolutie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins. In calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia poate sa blocheze orice luare de pozitie a acestei instante.

18:30 Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala, transmite AFP. Aceasta nu este prima pozitie ocupata de catre forte ruse in afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forte ruse si militii proruse - aflandu-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativa dintre Crimeea si Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a afimat ca armata rusa a procedat la o operatiune heliportata in apropiere de satul Strilkove, in regiunea Herson. Potrivit Kievului, "80 de soldati" au preluat controlul asupra satului, "cu sustinerea a patru elicoptere si trei vehicule blindate de lupta". "Ministerul ucrainean de Externe declara ca este vorba despre o invazie militara a Rusiei si cere partii ruse sa-si retraga imediat fortele militare de pe teritoriul Ucrainei", adauga ministerul in comunicat. Ucraina "isi rezerva dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militara rusa".

ora 17:30 Rusia primeste "numeroase indemnuri la ajutor" din partea unor locuitori din Ucraina si "le va examina", a declarat sambata Ministerul rus de Externe, afirmand ca nationalisti ucraineni vor sa atace estul rusofon al tarii, relateaza AFP. "Combatanti isi continua actele violente in Ucraina", a subliniat ministerul intr-un comunicat, subliniind ca un incident s-a soldat cu doi morti la Harkov. "Rusia primeste numeroase indemnuri la ajutor din partea unor cetateni pasnici. Ele vor fi examinate", a adaugat ministerul.

ora 15:00 Doua persoane, un militant prorus si un trecator, au fost ucisi in noaptea de vineri spre sambata la Harkov, in vestul Ucrainei, intr-un atac armat implicand nationalisti radicali si militanti prorusi. Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a denuntat, in Parlament, la Kiev, "o retea de agenti ai Kremlinului care organizeaza si finanteaza de mult timp provocari care conduc la crime".

Militanti prorusi au declarat ca au fost tinta unor tiruri in timp ce erau adunati in centrul orasului Harkov. Potrivit politiei, a fost vorba despre tiruri de arme neletale. Prorusi i-au urmarit, atunci, pe agresori, care au fugit, cu o masina, pana la o cladire in care se afla inclusiv sediul unei grupari radicale de dreapta, Patriotul Ucrainei, afiliata miscarii paramilitare de extrema dreapta Pravi Sektor, prezenta pe baricade la Kiev. Simpatizantii Moscovei au incercat, atunci, sa patrunda in cladire si, potrivit politiei, au fost vizati de tiruri de catre persoane din cladire. Politia nu a precizat daca prorusii au ripostat. Cinci persoane au fost ranite, inclusiv un politist, grav ranit, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

Vladimir Putin astepta rezultatul referendumului din Crimeea pentru a lua decizia finala

Rusia si Statele Unite nu au o viziune comuna in ceea ce priveste criza din Ucraina. Este concluzia amara la care s-a ajuns in urma discutiilor de vineri intre sefii diplomatiilor americane si ruse.

Negocierile erau vazute drept ultima sansa de a impiedica referendumul care va avea loc duminica in Crimeea. Sambata dimineata, Consiliul de securitate al ONU a supus la vot o rezolutie care condamna acest scrutin. In mod previzibil, Rusia a blocat rezolutia prin veto. Interesant este insa ca Beijingul s-a abtinut, izoland si mai mult Moscova.

Dupa sase ore de discutii "cordiale", seful diplomatiei americane, John Kerry a reusit sa obtina de la omologul sau rus promisiunea ca Rusia nu va invada sud-estul rusofon al Ucrainei.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Rusia nu planuieste sa intervina in estul Ucrainei."

In ceea ce priveste Crimeea, batalia a fost, se pare, pierduta inainte sa inceapa. Lavrov a declarat ca Rusia va respecta vointa majoritatii din peninsula. Totusi, presedintele Vladimir Putin va astepta rezultatul referendumului pentru a lua decizia finala. In fata acestei pozitii de neclintit, americanii au fluturat inca o data perspectiva unor "costuri" nedefinite.

Barack Obama: "Vor exista consecinte daca suveranitatea (Ucrainei) va fi in continuare incalcata."

John Kerry, secretarul american de stat: "Daca Rusia va continua sa semene tensiuni si sa ameninte poporul ucrainean, atunci, evident, vom oferi un raspuns si mai ferm."

In peninsula, rusofonii abia asteapta sa mearga la votul care va consfinti o stare de fapt. Crimeea este ocupata militar de forte pro-ruse, este in curs sa inlocuiasca grivna cu rubla, iar dupa alipire, locuitorii isi vor da ceasul cu doua ore inainte, pentru a fi pe acelasi fus orar cu Rusia.

"Nu am mers niciodata la vot de cand au venit ucrainenii la putere. Este prima oara cand merg sa imi exprim adevarata vointa." - spune un localnic.

Scrutinul a semanat temeri in sanul comunitatii de tatari, dar si printre soldatii pro-ucraineni care sunt blocati in propriile cazarmi.

Riza Shevkiev, tatar din Crimeea: "Ma tem de soarta acestor soldati dupa referendum. Ma tem si pentru tatari, care sunt prinsi in acest joc politic initiat de Putin, vampirul, ciuma secolului 21."

De altfel, cazarmile ucrainenilor sunt sub presiune constanta. 

Un jurnalist francez a fost retinut pentru scurt timp de unitatile de aparare locala in timp ce filma un astfel de asalt al soldatilor rusi asupra unei cazarmi cu trupe loiale Kievului.

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Portretul lui SERGHII AKSIONOV, omul care va duce Crimeea in Rusia. S-a nascut in Moldova si are un trecut misterios
Portretul lui SERGHII AKSIONOV, omul care va duce Crimeea in Rusia. S-a nascut in Moldova si are un trecut misterios

Noul lider din Crimeea, Serghii Aksionov, care se pregateste sa aduca peninsula ucraineana sub conducerea Rusiei, este un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova, putin cunoscut inainte de ascensiunea fulminanta la Simferopol.

<b>Traian Basescu</b>: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa
Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa

Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

Analiza AFP: Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mana lui Putin, in schimbul apropierii Ucrainei de UE
Analiza AFP: Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mana lui Putin, in schimbul apropierii Ucrainei de UE

AFP scrie despre criza ucraineana ca risca sa conduca la o solutie dureroasa, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea sa fie nevoit sa o accepte.

Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu
Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica

Situatia din Ucraina a fost prezentata in fata Consiliului de Securitate al ONU, unde referendumul programat pentru duminica in Peninsula Crimeea a fost aspru criticat de autoritati.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.