Criza in Ucraina. Presedintele Porosenko a dizolvat Parlamentul si a cerut alegeri anticipate
25 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a dizolvat, luni dupa-amiaza, Parlamentul si a cerut alegeri anticipate, in contextul luptelor din estul tarii.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL EVENIMENTELOR
-►Moscova denunta tacerea Occidentului in legatura cu ancheta privind avionul prabusit in Ucraina
-►Moscova a informat Kievul că va trimite un al doilea convoi umanitar in Ucraina
-►Ucraina anuntat confruntari cu un convoi de blindate care a trecut frontiera dinspre Rusia
-►Rebelii prorusi din estul Ucrainei anunta ca au trecut la contraofensiva
-► Presedintele Porosenko a dizolvat Parlamentul ucrainean
UPDATE 22:25 Parlamentul Ucrainei a fost dizolvat luni, iar populatia este chemata pentru alegerea unui nou cabinet, potrivit BBC.
Argumentul presedintelui Petro Porosenko, care a dizolvat Parlamentul, a fost ca o buna parte dintre parlamentari sunt sustinatori ai fostului presedinte Viktor Ianukovici, dar si ca majoritatea ucrainenilor isi doresc un Parlament nou.
"Componenta actuala a Parlamentului l-a sprijinit timp de un an si jumatate pe (fostul presedinte Viktor) Ianukovici. Majoritatea acestor deputati a adoptat legi dictatoriale", a apreciat presedintele ucrainean. In iulie, coalitia guvernamentala din Parlamentul ucrainean s-a desfiintat, deschizandu-se astfel calea catre alegeri legislative anticipate. Anterior, doua partide - Udar al fostului campion la box Vitali Kliciko, un aliat al presedintelui Petro Porosenko, si Svoboda (Libertate, dreapta nationalista) - au anuntat ca se retrag din coalitia aflata la putere.
Presedintele Porosenko a promis alegeri anticipate inca de cand a fost ales presedinte, pe 25 mai. Astfel, alegerile vor fi organizate pe data de 26 octombrie.
Rusia acuza Ucraina pe tema MH17
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul si Kievul ca "au pierdut orice interes" in legatura cu ancheta privind cauzele prabusirii zborului MH17, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"De fapt, suntem singurii care continua sa acorde atentie acestei probleme", a declarat ministrul Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova.
"Avem impresia ca ceilalti si-au pierdut orice interes pentru ancheta", a adaugat seful diplomatiei ruse. Serghei Lavrov a mai declarat ca, "dupa primele acuzatii aproape isterice care vizau Rusia si pe rebeli, autorii acestora pastreaza acum tacerea" in legatura cu desfasurarea anchetei. Astfel, Rusia "nu a auzit nicio explicatie clara a faptului ca decriptarea completa a inregistrarilor de zbor nu este inca disponibila si de ce Ucraina nu poate inca sa prezinte inregistrarea discutiilor dintre controlorii de trafic din Dnepropetrovsk, in estul Ucrainei, si toate avioanele care survolau regiunea in acel moment", a adaugat ministrul rus de Externe.
Rusia "pune aceleasi intrebari Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (ICAO), insa fara a obtine niciun raspuns transparent", a subliniat seful diplomatiei ruse.
Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, dintre care 193 de cetateni olandezi, a fost doborat de o racheta, la 17 iulie, in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de separatistii prorusi.
Kievul: Blindate si tancuri au trecut frontiera dinspre Rusia. Se dau lupte la granita
Autoritatile ucrainene au afirmat luni ca un convoi format din "zeci" de blindate si tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei, in apropiere de Marea Azov, si este implicat in lupte cu granicerii, relateaza Mediafax."Frontiera ucraineana a fost incalcata de un convoi de zeci de tancuri si vehicule blindate", care au intrat pe teritoriul ucrainean in apropiere de orasul industrial Mariupol, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matiuhin. "Convoiul a fost oprit de graniceri (...). Batalia este in desfasurare", a adaugat el.
Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk.Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene si sediul mai multor uzine importante din acest sector din estul tarii.
Orasul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autoritatile de la Kiev si pentru a se alatura Republicii populare Donetk, proclamata de rebelii prorusi, dar a ramas sub controlul fortelor ucrainene.Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, inainte de expulzarea rebelilor prorusi cateva zile mai tarziu.
De atunci, Mariupol a devenit sediul administratiei din regiunea Donetk subordonate Kievului, care a trebuit sa plece din capitala regionala dupa sosirea insurgentilor. Autoritatile regionale au difuzat luni un mesaj menit sa calmeze spiritele in randul locuitorilor, precizand ca administratia "functioneaza normal" si ca membrii sai nu si-au parasit posturile.
Moscova a informat Kievul ca va trimite un al doilea convoi umanitar in Ucraina
Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar in Ucraina si a informat Kievul despre aceasta intentie, a anuntat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. "Am transmis ieri (duminica) o nota oficiala Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe indicand intentia noastra de a trimite un nou convoi umanitar", a declarat ministrul rus, intr-o conferinta de presa.
Camioane din primul convoi umanitar rus au intrat vineri pe teritoriul ucrainean. Moscova a anuntat ca a decis sa trimita convoiul catre Lugansk, in estul Ucrainei, apreciind ca toate "pretextele" pentru intarziere au fost epuizate. Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, ca orice alta intarziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabila", conform unui comunicat al Kremlinului.
Sambata, toate camioanele convoiului rus trimis in Ucraina au revenit pe teritoriul Rusiei, a anuntat Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Ministerul rus de Externe a confirmat ca cele 220 de camioane ale convoiului umanitar au revenit pe teritoriul Rusiei.
Televiziunea publica rusa a prezentat imagini care aratau descarcarea camioanelor umanitare la un depozit de distributie a alimentelor din orasul insurgent ucrainean Lugansk. Potrivit lui Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatista Lugansk.
Rebelii prorusi din estul Ucrainei anunta ca au trecut la contraofensiva
Rebelii prorusi din estul Ucrainei au afirmat ca si-au lansat fortele intr-o contraofensiva de amploare vizand trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o "crestere a actiunilor inamicului", relateaza Mediafax.
Duminica, "premierul" separatist de la Donetk Aleksandr Zaharrcenko a declarat ca rebelii au lansat cu o zi inainte o mare contraofensiva la sud de bastionul lor, incercuit de catre fortele ucrainene de aproximativ o luna de zile.
"Nu ne vom opri atat timp cat nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Donetk" - autoproclamta de catre separatisti -, a spus Zaharcenko.
Statul Major al operatiunii militare a Kievului in estul tarii a recunoscut, luni, o "crestere a actiunii inamicului", dar afirma ca fortele ucrainene "continua sa mentina pozitiile ocupate" si ca au provocat "pierderi importante" insurgentilor.
La Donetk, bastionul rebel asediat de catre armata ucraineana, noaptea de duminica spre luni a fost relativ calma, dupa bombardamentele intensive din weekend. Combatanti se pozitionau la sud de oras luni dimineata, iar deasupra zonei se ridicau coloane de fum si se auzeau detonari surde.
Oraselul Olenivka, situat la sud de bastionul insurgent, este unul dintre mizele confruntarilor armate, potrivit rebelilor.
La vest de Donetk, obuze au cazut pe drumul care duce spre Marinka, asupra caruia autoritatile ucrainene au anuntat ca au preluat controlul in urma cu cateva zile.
Reprezentanti ai separatistilor de la Lugansk, celalalt bastion prorus din estul Ucrainei, au anuntat sambata ca au lansat un atac asupra oraselor Severodonetk, situat la aproximativ 75 de kilometri nord-vest de Lugansk, si Debalteve, situat la 58 de kilometri nord-est de Donetk.
Autoritatile ucrainene au dezmintit aceste informatii, acuzand rebelii ca "vor sa strice marcarea a 23 de ani de la proclamarea independentei Ucrainei" prin raspandirea unor "informatii false".
Soldati ucraineni umiliti de separatisti intr-un mars in Donetk. Au "defilat" cu un utilaj de salubrizare
In timp ce majoritatea Ucrainei sarbatorea duminica Ziua Indepedentei, in Donetk, separatistii pro-rusi i-au umilit pe soldatii ucraineni capturati in ultimele luni, obligandu-i sa participe la o parada a rusinii in centrul orasului.
Insurgentii prorusi din orasul ucrainean Donetk au prezentat duminica, in fata unei multimi adunate in centrul orasului rebel, zeci de militari ucraineni capturati in ultimele saptamani, in timp ce restul Ucrainei celebra Ziua Independentei. Militarii, capturati in cursul luptelor din estul Ucrainei, au fost adusi in Piata Lenin din Donetk, unde oamenii adunati i-au huiduit si au scandat "fascistii". In paralel, la Kiev a avut loc o parada organizata de Administratia proocidentala cu ocazia Zilei Independentei Ucrainei.
Potrivit Kiev Post, in urma soldatilor ucraineni scosi la "defilare" in fata multimii, o masina de salubrizare "curata" strazile pe care au trecut prizonierii.
Cel putin cinci civili, ucisi in bombardamente asupra unei biserici din Donetk
Cel putin cinci civili au fost ucisi sambata seara in urma unor bombardamente asupra unei biserici din regiunea Donetk, in estul Ucrainei, a anuntat duminica Biserica Ortodoxa din Ucraina subordonata Patriarhiei Moscovei, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.
Drama s-a produs in orasul Kirovskoe, in regiunea Donetk.
"Biserica a fost distrusa complet. Trei persoane au murit", iar mai multe au fost ranite, anunta Biserica, adaugand ca "unul dintre obuze (...) a lovit un spital din apropiere, provocand moartea altor doua persoane". Patriarhul rus Kiril a indemnat, duminica, la incetarea atacurilor asupra bisericilor din Ucraina.
El a subliniat ca Biserica Ortodoxa este, in prezent, "singura forta de mentinere a pacii in Ucraina si uneste estul, vestul, nordul si sudul tarii", potrivit unui comunicat.
"Cate biserici inca trebuie sa fie distruse si cate persoane mai trebuie sa fie ucise? Astept un raspuns din partea ONU, Consiliului Europei si OSCE, pe care le indemn sa contribuie la incetarea violentelor in care mor crestini", a declarat Patriarhul.
Turcinov: Conflictul din estul Ucrainei nu poate fi solutionat doar pe cale diplomatica
Presedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a apreciat duminica ca situatia din estul Ucrainei nu poate fi solutionata doar pe cale diplomatica, ci numai cu ajutorul armatei, relateaza agentia oficiala Ukrinform.
"Fara indoiala, sunt necesare negocieri si consultari, pentru a incerca sa gasim o solutie pasnica in acest conflict, insa, sincer vorbind, nu cred ca putem obtine rezultate urmand doar calea diplomatica", a declarat Turcinov, intr-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 5.
"Doar armata ucraineana este in stare sa puna capat acestui razboi, eliberand complet regiunile Donetk si Lugansk", a subliniat presedintele Parlamentului ucrainean.
In opinia lui Turcinov, "Rusia considera Ucraina drept parte componenta a imperiului la care viseaza".
"(Presedintele rus, Vladimir) Putin desfasoara un razboi impotriva intregii Ucraine. El are scopul de a distruge Ucraina intependenta si democratica", a adaugat el.
Oficialul ucrainean si-a exprimat speranta ca operatiunea din estul Ucrainei se va incheia pana in octombrie, cand ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, relateaza agentia RIA Novosti.