Criza in Ucraina. Porosenko sustine ca un oras din estul tarii a fost atacat de tancuri rusesti. "Au distrus fiecare casa"
30 august 2014. Tancuri rusesti au atacat orasul Novosvitlivka, din apropiere de Lugansk, distrugand toate casele, si au determinat fortele ucrainene sa se retraga, a declarat sambata presedintele ucrainean, Petro Porosenko.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Porosenko a precizat ca tancurile au fost folosite pentru a "distruge fiecare casa" din orasul Novosvitlivka. El a adaugat, in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles, inaintea summitului sefilor de state si Guverne din Uniunea Europeana, ca in prezent sunt sute de tancuri straine si mii de trupe straine in Ucraina, potrivit Mediafax.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
La randul sau, Ministerul Apararii de la Kiev a precizat, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca "agresiunea militara directa impotriva estului Ucrainei continua".
Presedintele Lituaniei: Rusia este "in razboi cu Europa"
Rusia este "practic in razboi contra Europei", a afirmat sambata presedinta lituaniana, Dalia Grybauskaite, facand apel la europeni sa trimita material militar Ucrainei.
"Rusia este in stare de razboi cu Ucraina, o tara care vrea sa faca parte din Europa, ceea ce inseamna ca Moscova este practic in razboi contra Europei", a declarat Grybauskaite, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles, in conditiile in care apar tot mai multe informatii privind incursiuni ale trupelor ruse in Ucraina, dezmintite de Moscova, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Trebuie sa ajutam Ucraina sa se apere (...). Trebuie sa le trimitem material militar", a continuat presedinta lituaniana, care doreste o pozitie mai ferma a UE fata de Rusia. Ea a criticat sanctiunile adoptate de europeni impotriva Moscovei, considerate "prea generale si nu prea punctuale", si a denuntat din nou faptul ca aceste masuri nu se aplica contractelor de armament existente. Premierul finlandez, Alexander Stubb, parea ca exclude adoptarea unor noi sanctiuni sambata. "Vom vorbi probabil despre noi sanctiuni in urmatoarele patru domenii: servicii financiare, armament, bunuri cu dubla folosinta si tehnologia din domeniul energiei", a afirmat el la sosirea la Bruxelles.
Kievul si occidentalii acuza Moscova ca a trimis in estul Ucrainei soldati pentru a sustine rebelii prorusi care lupta cu fortele loiale Kievului, ceea ce Rusia dezminte. Autoritatile de la Kiev au cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergura" in contextul intrarii trupelor ruse in estul separatist, generand temeri privind un razboi deschis intre Rusia si Ucraina.
UE face apel la Rusia sa inceteze "agresiunea" impotriva Ucrainei
Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a facut apel la Rusia sa inceteze "agresiunea" impotriva Ucrainei, sambata, la finalul unei reuniuni informale a ministrilor de Externe, la Milano, relateaza AFP citata de Mediafax.
"Toti ministrii si-au exprimat profunda ingrijorare pe tema recentei agresiuni a trupelor ruse" contra Ucrainei, a declarat Ashton, inainte de a merge la Bruxelles pentru a participa la un summit al sefilor de state si de Guverne, care se va concentra pe raspunsul care va fi dat in urma escaladarii crizei ucrainene.
Ea a subliniat ca cei 28 de lideri trebuie sa decida masurile care vor fi adoptate.
De asemenea, presedintele francez, Francois Hollande, a declarat sambata ca sanctiunile impotriva Rusiei "vor fi cu siguranta inasprite in aceasta seara", la Consiliul European de la Bruxelles, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Comisia Europeana va trebui sa lucreze la ridicarea nivelului lor", a afirmat Hollande, care s-a exprimat pe tema situatiei din Ucraina la finalul unei reuniuni de la Palatul Elysee a liderilor social-democrati din statele UE.
"Exista in mod incontestabil o agravare a situatiei (din Ucraina): prezenta materialelor provenind din Rusia, prezenta soldatilor este probabila, in orice caz separatisti inarmati si ajutati de Rusia", a declarat presedintele francez.
Potrivit lui Hollande, "exista, in fata acestei agravari a tensiunii, noi decizii de luat", iar "Europa trebuie sa actioneze". "Nu mai este timp de pierdut", a insistat el, evocand riscul ca acest conflict sa duca "la un veritabil razboi".
Kievul anunta ca un sistem antiaerian rus a doborat un avion de lupta in estul Ucrainei
Un avion de lupta ucrainean de tip Su-25 a fost doborat vineri dimineata in estul Ucrainei, de un sistem antiaerian rus, a anuntat sambata Statul Major al operatiunii militare efectuate de Kiev, conform Mediafax care citeaza AFP.
"Un sistem antiaerian rus a doborat un avion de atac de tip Su-25. Pilotul a reusit sa se catapulteze", a anuntat sursa citata, fara a preciza locul atacului.
Statul Major ucrainean a dezmintit insa numarul de patru avioane doborate, revendicat de rebelii prorusi.
Liderii de stat si de guvern se reunesc pentru a discuta despre un potential ajutor pentru Ucraina. Pe agenda se afla si varianta aprobarii de noi sanctiuni pentru Rusia, acuzata ca a trimis trupe in tara vecina. Ar fi vorba, potrivit unui oficial din guvernul britanic, de aproape 5.000 de soldati - fapt negat insa categoric de Moscova.
Separatistii pro-rusi recupereaza treptat din teritoriul pierdut in fata armatei ucrainene. Orasul Luhansk este din nou sub controlul lor, in timp ce in Donetk se duc lupte crancene.
Diana Magnay, corespondent CNN: "Se aud focuri de artilerie in departare. Ne aflam pe autostrada care leaga orasul Mariupol de Donetk, care se afla la 15 kilometri in acea directie. Dupa cum puteti vedea, locul este parasit. Nu mai putam inainte din cauza bombardamentelor care , spun localnicii, duteaza de zile. Majoritatea oamenilor s-au retras in adaposturi din subteran. Este prea periculos sa stai afara."
Mariupol se pregateste de un atac iminent al rebelilor care au deschis, cu ajutor din partea Rusiei, un nou front, pe malul marii Azov.
Andri Lisenko, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al Ucrainei: "Intarim punctele de control si bazele militare si am luat masuri de aparare in oras."
Ucraina a acuzat Moscova de invazie, iar NATO a oferit dovezi din satelit, care arata intrarea unui convoi de blindate si a 1.000 de soldati rusi in Ucraina. La Moscova, insa, lucrurile se vad diferit...
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Au fost si cazuri cu soldati ucraineni care au aparut pe teritoriul Rusiei."
In ceea ce priveste ofensiva armatei ucrainene...
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Imi reaminteste de evenimentele din Al Doilea Razboi Mondial, cand nazistii ne-au asediat orasele, spre exemplu Leningrad, si i-au atacat pe civili."
In fata unor asemenea replici, Ucraina nu poate decat sa spere la ajutor din partea Occidentului.
Igor Dolgov, ambasadorul ucrainean la NATO: "Este clar ca NATO nu poate sustine Ucraina cu trupe. Nici nu ne asteptam la asta. Putem sa ne aparam singuri, insa avem nevoie de ajutorul vostru ca sa oprim agresiunea."
O infuzie de armament ar ajuta soldatii ucraineni sa tina piept rebelilor, cu speranta ca pe viitor tara ar putea deveni membra a NATO. O alta solutie, care va fi discutata la Bruxelles, este cresterea presiunii asupra Rusiei prin aprobarea de noi sanctiuni.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, criza, bruxelles,
Dată publicare:
30-08-2014 11:28